Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Zagrebačke paralele”

U prostorijama Kinokluba Zagreb (Trg žrtava fašizma 14) večeras će od 20 sati biti prikazan prvi od dva dijela mini-ciklusa dokumentarnih filmova koji tematiziraju zagrebačko Trnje u periodu od kasnih pedesetih pa do kraja osamdesetih.

Prvi dio ciklusa rezerviran je za dva filma Branka Majera (“Koraci grada”, 1957.; “Zagrebačke paralele”, 1962.) koji nestajanje starog i nastajanje novog Trnja prikazuju sa štihom klasičnih kinožurnala, kroz idealističku prizmu gordog napretka.

Na rasporedu je također i film “Kašinska 6” (1981) Zorana Tadića – snimljen iste godine kad i njegov legendarni “Ritam zločina” (1981) – koji tu modernizaciju prikazuje s nešto ljudskije strane.

Mini-ciklus će se nastaviti 1. travnja, kada će biti prikazana gledati još tri filma o Trnju, i to u režiji Krste Papića, Saše Vojković i Dražena Piškorića.

Filmovi se prikazuju u sklopu programa Kratki petak, dok je dokumentarce za mini ciklus o Trnju odabrao i pribavio član KKZ-a, Željko Scotti. Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon gledanja slijedi kratka diskusija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here