PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Moj Alep" - Rat, izbjeglice i predivno oproštajno pismo

12. ZagrebDox: “Moj Alep” – Rat, izbjeglice i predivno oproštajno pismo

-

Dokumentarci su ponekad i oproštajna pisma, i to ona u kojima se u isto vrijeme opraštamo, ali i grčevito držimo za same rubove naše prošlosti.

Onako kako je Sirija prestala postojati kao država, tako je i grad Alep nestajao poput vjetrom razorene puzle – mlada obitelj Abdullah od cijelog se kaosa uspjela skloniti u Južnoj Africi, vezani Skypeom s obitelji i prijateljima koju su ostali gledati užas u lice, a neki mu se čak i priključili.

Iako koristeći svega osamnaest minuta, američka redateljica i medijska umjetnica Melissa Langer uspjela je “Moj Alep” / “My Aleppo” (2015), svoj novi doku-kratkometražac – osvajač Nagrade za najbolji studentski dokumentarni film na prošlogodišnjoj IDFA-i – pretvoriti u iznimno ostvarenje, u kojem nema niti sekunde viška ili manjka. Konačni rezultat oslikava sirijski sukob i sudbine pojedinaca koliko i kolektiva, bolje od mnogih ambicioznijih i dužih uradaka.

“Moj Alep” je savršeno izbalansiran film, s prikazom rata isključivo kroz verbalnu i neverbalnu komunikaciju, šture rečenice, misli, lamentacije, rasprave, zgražanje, krivnju i suze… Priče hvata mikrofon, dok se pred kamerom odvija nonšalantni dječji život, pokušaj nastavljanja obiteljske kolotečine u izbjeglištvu.

Intimnim okom leće zarobljene situacije i lijepo artikulirane misli oslikane arty kadrovima, lirskim komadićima iskrenih emocija, ovaj kratki dokumentarac čine dijelom dnevnikom, dijelom intimnim esejom, a dobrim dijelom i audiovizualnom pjesmom.

"Moj Alep" / "My Aleppo"

O FILMU:

Režija: Melissa Langer
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 18 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije