PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Moj Alep" - Rat, izbjeglice i predivno oproštajno pismo

12. ZagrebDox: “Moj Alep” – Rat, izbjeglice i predivno oproštajno pismo

-

Dokumentarci su ponekad i oproštajna pisma, i to ona u kojima se u isto vrijeme opraštamo, ali i grčevito držimo za same rubove naše prošlosti.

Onako kako je Sirija prestala postojati kao država, tako je i grad Alep nestajao poput vjetrom razorene puzle – mlada obitelj Abdullah od cijelog se kaosa uspjela skloniti u Južnoj Africi, vezani Skypeom s obitelji i prijateljima koju su ostali gledati užas u lice, a neki mu se čak i priključili.

Iako koristeći svega osamnaest minuta, američka redateljica i medijska umjetnica Melissa Langer uspjela je “Moj Alep” / “My Aleppo” (2015), svoj novi doku-kratkometražac – osvajač Nagrade za najbolji studentski dokumentarni film na prošlogodišnjoj IDFA-i – pretvoriti u iznimno ostvarenje, u kojem nema niti sekunde viška ili manjka. Konačni rezultat oslikava sirijski sukob i sudbine pojedinaca koliko i kolektiva, bolje od mnogih ambicioznijih i dužih uradaka.

“Moj Alep” je savršeno izbalansiran film, s prikazom rata isključivo kroz verbalnu i neverbalnu komunikaciju, šture rečenice, misli, lamentacije, rasprave, zgražanje, krivnju i suze… Priče hvata mikrofon, dok se pred kamerom odvija nonšalantni dječji život, pokušaj nastavljanja obiteljske kolotečine u izbjeglištvu.

Intimnim okom leće zarobljene situacije i lijepo artikulirane misli oslikane arty kadrovima, lirskim komadićima iskrenih emocija, ovaj kratki dokumentarac čine dijelom dnevnikom, dijelom intimnim esejom, a dobrim dijelom i audiovizualnom pjesmom.

"Moj Alep" / "My Aleppo"

O FILMU:

Režija: Melissa Langer
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 18 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.
Režija: Melissa Langer<br> Godina proizvodnje: 2015.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 18 minuta12. ZagrebDox: "Moj Alep" - Rat, izbjeglice i predivno oproštajno pismo