PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Hvala što ste igrali" - Kako su rak i gejmerska konzola našli zajednički jezik

12. ZagrebDox: “Hvala što ste igrali” – Kako su rak i gejmerska konzola našli zajednički jezik

|

Fascinantne teme su preduvjet, ali ne i garancija fascinantnog dokumentarca. Premisa je, eto, u filmu “Hvala što ste igrali” / “Thank You for Playing” (2015) istinski moćna – dizajner video igara Ryan Green ima malog sina kojem je dijagnosticiran rak, a otac se s time nosi tako da stvara “That Dragon, Cancer”, posve drugačiju video igru koja umjesto da iskreno zabavi, deprimira uvlačeći vas u njegovu tmurnu svakodnevicu.

Baš kao i dokumentarac o njoj…

Fascinantno je, dakle, to kako je Green iskoristio virtualni svijet kao teren za vidanje teških emocionalnih drama. Svatko pretače svoju muku u medij koji najbolje poznaje – onako kako neki za katarzu koriste pjesme, knjige i filmove, tako ovaj pasionirani gejmer to čini u svijetu piksela.

No autori David Osit i Malika Zouhali-Worrall fulali su odlučivši se za format – izvedba je nepotrebno razvučena na dugometražnu formu, iako bi se sve dalo reći u najviše pola sata. Tako bi se izbjegao strašno sporovozni, non eventful ritam tijekom 80 minuta gledanja obitelji koja sjedi i tuguje, onda kada ne pratimo razvoj igre od prvog kostura do finala.

Ovako, pravi emocionalni udar zasjenjen je jednostavno – dosadom.

"Hvala što ste igrali" / "Thank You for Playing"

O FILMU:

Režija: David Osit, Malika Zouhali-Worrall
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 80 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.
Režija: David Osit, Malika Zouhali-Worrall <br> Godina proizvodnje: 2015.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 80 minuta12. ZagrebDox: "Hvala što ste igrali" - Kako su rak i gejmerska konzola našli zajednički jezik