PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Bicikli protiv automobila" - Revolucija na dva kotača

12. ZagrebDox: “Bicikli protiv automobila” – Revolucija na dva kotača

-

Najveći problem mnogih tzv. aktivističkih dokumentaraca jest taj što anegdotalne dokaze pokušavaju progurati kao potvrde velikih teza, što ih čini dodatno iritantnima onda kada, kao u slučaju jednog Michaela Moorea, takve nedostatke ne maskiraju prokleto dobrom pamfletnom zabavom.

“Bicikli protiv automobila” / “Bikes vs Cars” (2015) ima pomalo sličnih problema, a usput nije niti malo zabavan. No, kad nije odveć usiljen, “Bicikli” su, štoviše, vrlo ozbiljan dokumentarac, izuzetno jasan u problematiziranju svog fokusa; iako mu ne bi škodilo malo više istoga u montaži… Trom je, ali hej, ima lijepe timelapsove!

Švedski redatelj Fredrik Gertten jedna je od starih zvijezda dokumentarnog aktivizma, autor “Banana!*” / “Bananas!*” iz 2009. koji je navukao tužbu korporacije Dole Food, sotonizirajući je kao nemilosrdnog uništavača nikaragvanske radne snage.

Sada, okrećući se biciklijadi, proputovao je Brazil, SAD, Kanadu…, kako bi kroz borbu biciklista za svoj komad asfalta solidno oslikao probleme suvremene urbanizacije, prometne relikte i borbe velikih, zastarjelih financijskih interesa, koji, kako to već biva, stoje na putu zdravom progresu.

Borba za bicikle, barem ova o kojoj govori Gertten, čak i nije borba za supremaciju i dominaciju, nego za približnu ravnopravnost; borba da se izbjegnu otkinuti udovi i brojni smrtni slučajevi biciklista na prometnicama koje jednostavno nisu dizajnirane za bilo što manje od golemih gutača benzina.

Na kraju balade uvjerili su nas da borba nije loša. Uostalom, tko normalan ne bi želio biti Amsterdam?

"Bicikli protiv automobila" / "Bikes vs Cars"

O FILMU:

Režija: Fredrik Gertten
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlja podrijetla: Švedska
Trajanje: 90 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije