PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Bicikli protiv automobila" - Revolucija na dva kotača

12. ZagrebDox: “Bicikli protiv automobila” – Revolucija na dva kotača

|

Najveći problem mnogih tzv. aktivističkih dokumentaraca jest taj što anegdotalne dokaze pokušavaju progurati kao potvrde velikih teza, što ih čini dodatno iritantnima onda kada, kao u slučaju jednog Michaela Moorea, takve nedostatke ne maskiraju prokleto dobrom pamfletnom zabavom.

“Bicikli protiv automobila” / “Bikes vs Cars” (2015) ima pomalo sličnih problema, a usput nije niti malo zabavan. No, kad nije odveć usiljen, “Bicikli” su, štoviše, vrlo ozbiljan dokumentarac, izuzetno jasan u problematiziranju svog fokusa; iako mu ne bi škodilo malo više istoga u montaži… Trom je, ali hej, ima lijepe timelapsove!

Švedski redatelj Fredrik Gertten jedna je od starih zvijezda dokumentarnog aktivizma, autor “Banana!*” / “Bananas!*” iz 2009. koji je navukao tužbu korporacije Dole Food, sotonizirajući je kao nemilosrdnog uništavača nikaragvanske radne snage.

Sada, okrećući se biciklijadi, proputovao je Brazil, SAD, Kanadu…, kako bi kroz borbu biciklista za svoj komad asfalta solidno oslikao probleme suvremene urbanizacije, prometne relikte i borbe velikih, zastarjelih financijskih interesa, koji, kako to već biva, stoje na putu zdravom progresu.

Borba za bicikle, barem ova o kojoj govori Gertten, čak i nije borba za supremaciju i dominaciju, nego za približnu ravnopravnost; borba da se izbjegnu otkinuti udovi i brojni smrtni slučajevi biciklista na prometnicama koje jednostavno nisu dizajnirane za bilo što manje od golemih gutača benzina.

Na kraju balade uvjerili su nas da borba nije loša. Uostalom, tko normalan ne bi želio biti Amsterdam?

"Bicikli protiv automobila" / "Bikes vs Cars"

O FILMU:

Režija: Fredrik Gertten
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlja podrijetla: Švedska
Trajanje: 90 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.
Režija: Fredrik Gertten<br> Godina proizvodnje: 2015.<br> Zemlja podrijetla: Švedska<br> Trajanje: 90 minuta12. ZagrebDox: "Bicikli protiv automobila" - Revolucija na dva kotača