Početna Recenzije 12. ZagrebDox: "Reci proljeću da ne dolazi" - Afganistanska lica rata

12. ZagrebDox: “Reci proljeću da ne dolazi” – Afganistanska lica rata

-

Američka dokumentarna produkcija od početka ratova u Afganistanu i Iraku pa naovamo, nije štedjela s naslovima koji su nas nemilosrdno potegnuli za kragnu pa povukli ravno na prvu liniju, gdje hrabri američki momci ostavljaju mladost boreći se protiv čudovišta u turbanima.

Svi ti silni stvarni heroji prodavali su nam se kao junaci akcijskih filmova – no što s borcima zemlje koja akcijskih filmova nema? Poput, recimo, Afganistana danas, gdje se takvi filmovi više gledaju kroz prozor, nego u kinima?

Redateljski dvojac Saeed Taji FaroukyMichael McEvoy prvi je predstavio stvarne akcijske junake treće strane, one koja se u većini gorespomenutih uradaka pojavljivala u svojstvu sporednih likova i sekundarne minutaže, nerijetko i kao comic relief.

“Reci proljeću da ne dolazi” / “Tell Spring Not To Come This Year” (2015) usmjerio je kameru isključivo prema pripadnicima Afganistanske nacionalne armije, koji nakon povlačenja snaga NATO saveza pokušavaju smanjiti kaos u opasnoj provinciji Helmand.

Odlaskom koalicijskih snaga, koje su za sobom odvukle čak i električne instalacije, ostavivši tek pokoju knjigu i poprilično puno plastike, ostali su lokalni vojnici koji se za plaću (naravno da kasni mjesecima) donkihotovski bore s talibanskom hobotnicom, bez neke posebne vizije skorog završetka kaosa. Prošavši američku obuku, ovi novopečeni ratnici pokušavaju stvoriti nacionalnu državu na zgarištu plemenskog kaosa.

Glavni potporni stup “Reci proljeću da ne dolazi” nije toliko u slici, ma koliko zanimljiva ona bila, koliko u zvuku, u izjavama kao kralježnici cijelog uratka, gotovo pa osluškivanju unutarnjih monologa vojnika i zapovjednika, a koji oslikavaju ne samo psihologiju i mentalitet jedne udaljene zajednice, već i stanje na terenu. Zbog čega se čini da kroz svega nekoliko rečenica uspije objasniti koliko CNN u mjesec dana.

Nije da nema akcije – zapršte meci kao u svakom dobrom “Restrepu”, “Korengalu” i “Armadillu”, a uz snažnu dozu adrenalina s prve crte dobivamo i solidnu seansu na kauču, komad bliskoistočne vojničke filozofije s bonusom kulturnih studija. Nije loše za ratni dokumentarac.

"Reci proljeću da ne dolazi" / "Tell Spring Not To Come This Year"

O FILMU:

Režija: Saeed Taji Farouky, Michael McEvoy
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlje podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo / Afganistan
Trajanje: 84 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.