Početna Recenzije 12. ZagrebDox: "Ljubavi, ne prelazi tu rijeku" - Voli, moli, umri

12. ZagrebDox: “Ljubavi, ne prelazi tu rijeku” – Voli, moli, umri

-

Mo-young Jin je jedan od onih debitanata čije ime nećemo zapamtiti, a trebali bi.

Rodio se u Južnoj Koreji i tamo od 1997. snimao raznorazne TV-dokumentarce, ne bi li s “Ljubavi, ne prelazi tu rijeku” / “My Love, Don’t Cross That River” (2014) konačno zgotovio prvi dugometražni festivalski uradak. I odmah pokorio teren.

Probajte ga zapamtiti, jer nakon ovakvog prvijenca ne bi trebalo propustiti ono što dolazi.

Mada, “Ljubavi, ne prelazi tu rijeku” upravo jest jedan od onih filmova koji nas tjeraju da odbacimo očekivanja, podsjećajući nas na vrijednost trenutka kroz prizmu starosti i ljubavi. Slično kao i “U suton života” / “Twilight of a Life” / “Au Crépuscule d’une Vie” (2015) Sylvain Biegeleisen, još jednom remek-djelu u ovogodišnjem programu ZagrebDoxa, samo s posve drugačijim oružjem.

Raskošnijim, a opet posve lirskim – s jednakom snagom ljudskosti, kao i snagom kadrova prirode.

Svaki kadar ovog filma vrijedi kao jedan svitak Zen koana – rijetko kada se u nekom dokumentarcu vidi toliko pedantnih detalja neizmjerne emocionalne, a onda i narativne snage. Čak i monotonija svakodnevice ovdje izgleda kao pjesma.

Strpljiv, tih i nenametljiv, Mo-young Jin pratio je par na zalasku života, muškarca i ženu koji su zajedno čak 76 godina. Žive na obali rijeke u kući staroj dvjesto godina, poput likova iz slikovnice. Hodaju u tradicionalnoj odjeći, a onda kada ne rade na polju i oko kuće – iako je pater familias star 98 godina pa s jednom i pol nogom praktički gazi po vlastitom grobu – ubijaju vrijeme blejeći u prazno, pričajući ili pjevajući.

“Ljubavi, ne prelazi tu rijeku…” izuzetno je ostvarenje na nekoliko razina – osim što virtuozno balansira humor i suze, ova oda prošlosti, budućnosti, sadašnjosti, vremenu, prostoru i ljudskosti ujedno je i jedan od grandioznijih filmova o ljubavi.

A tko ne voli ljubav?

"Ljubavi, ne prelazi tu rijeku" / "My Love, Don't Cross That River"

O FILMU:

Režija: Mo-young Jin
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Južna Koreja
Trajanje: 86 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.