PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Uncertain" - Samo je nesigurnost sigurna

12. ZagrebDox: “Uncertain” – Samo je nesigurnost sigurna

-

Kada se močvarno bilje pomiče po površini vode, to uistinu izgleda kao prijeteće, ali predivno, golemo živo blato – posebno ovako upakirano i prezentirano, sa sjajim meditativnim soundtrackom i kamerom zbog koje poželite ovo pogledati u IMAX-u.

Na trenutke, “Uncertain” (2014) izgleda kao dokumentarac o skrivenim ljepotama močvarnog svijeta, ali kada ga završite, jasno vam je da ste upravo svjedočili ljepoti sivila vukojebine s manjkom žena, ali viškom besperspektivnih alkoholičara, krezubih ribara i brkatih lovaca na veprove.

S time da je, onako bodlerovski, pojam ljepota ovdje poprilično relativan.

“Uncertain” je prije svega priča o blatu i vodi u kojima pokušavaju plivati tri muškarca – jedan je bivši zatvorenik opsjednut lovom na golemu divlju svinju, koji noćnu potragu za svojim ulovom pretvara u poligon za filozofsko iskupljenje vlastitih grijeha; ni ribar nije čist pred zakonom, zbog čega se pod stare dane i okrenuo Bogu, a alkohol, dijabetes i nedostatak sreće dodatno su zagorčali život najmlađem u fokusu.

U osnovi film o preživljavanju – fizičkom i mentalnom – ovaj prvijenac Anne Sandilands i Ewana McNicola svojevrsna je moderna varijanta Morrisovog “Vernon, Florida” (1981), koja kameru donosi u grad filmskog naziva Uncertain – savršeno mjesto za sve koji bježe, posebno od zakona i prošlosti.

U gradu u kojem su – nazivu unatoč – ipak osigurani dosada i sporost praćenja prirodnog ritma jezera i vjetra, kamera tijekom osamnaest mjeseci bilježi fascinantne sudbine šačice stanovnika zajednice od svega 94 osobe zaljubljene u šilterice, divljač i country glazbu. Werner Herzog i Ulrich Seidl su Anni i Ewanu, kažu oni sami, veliki uzori pa znate što možete očekivati – a ni kvalitativno nisu daleko.

Uz lijepe slike i jedinstvene, stvarne likove, tu je i savršeno iskorišten podkontekst zločina posut po radnji poput konfeta, s iskupljenjem u krešendu, podložen ispod Zena prirode i jezovite ljepote močvara granica Teksasa i Louisiane. File under: odličan, pametan, lirski rednekluk.

"Uncertain"

O FILMU:

Režija: Anna Sandilands, Ewan McNicol
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 82 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: (Auto)portretni istršci

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva ove je godine održana u MM (multimedijalnom) centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.
Režija: Anna Sandilands, Ewan McNicol<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 82 minute12. ZagrebDox: "Uncertain" - Samo je nesigurnost sigurna