PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Uncertain" - Samo je nesigurnost sigurna

12. ZagrebDox: “Uncertain” – Samo je nesigurnost sigurna

|

Kada se močvarno bilje pomiče po površini vode, to uistinu izgleda kao prijeteće, ali predivno, golemo živo blato – posebno ovako upakirano i prezentirano, sa sjajim meditativnim soundtrackom i kamerom zbog koje poželite ovo pogledati u IMAX-u.

Na trenutke, “Uncertain” (2014) izgleda kao dokumentarac o skrivenim ljepotama močvarnog svijeta, ali kada ga završite, jasno vam je da ste upravo svjedočili ljepoti sivila vukojebine s manjkom žena, ali viškom besperspektivnih alkoholičara, krezubih ribara i brkatih lovaca na veprove.

S time da je, onako bodlerovski, pojam ljepota ovdje poprilično relativan.

“Uncertain” je prije svega priča o blatu i vodi u kojima pokušavaju plivati tri muškarca – jedan je bivši zatvorenik opsjednut lovom na golemu divlju svinju, koji noćnu potragu za svojim ulovom pretvara u poligon za filozofsko iskupljenje vlastitih grijeha; ni ribar nije čist pred zakonom, zbog čega se pod stare dane i okrenuo Bogu, a alkohol, dijabetes i nedostatak sreće dodatno su zagorčali život najmlađem u fokusu.

U osnovi film o preživljavanju – fizičkom i mentalnom – ovaj prvijenac Anne Sandilands i Ewana McNicola svojevrsna je moderna varijanta Morrisovog “Vernon, Florida” (1981), koja kameru donosi u grad filmskog naziva Uncertain – savršeno mjesto za sve koji bježe, posebno od zakona i prošlosti.

U gradu u kojem su – nazivu unatoč – ipak osigurani dosada i sporost praćenja prirodnog ritma jezera i vjetra, kamera tijekom osamnaest mjeseci bilježi fascinantne sudbine šačice stanovnika zajednice od svega 94 osobe zaljubljene u šilterice, divljač i country glazbu. Werner Herzog i Ulrich Seidl su Anni i Ewanu, kažu oni sami, veliki uzori pa znate što možete očekivati – a ni kvalitativno nisu daleko.

Uz lijepe slike i jedinstvene, stvarne likove, tu je i savršeno iskorišten podkontekst zločina posut po radnji poput konfeta, s iskupljenjem u krešendu, podložen ispod Zena prirode i jezovite ljepote močvara granica Teksasa i Louisiane. File under: odličan, pametan, lirski rednekluk.

"Uncertain"

O FILMU:

Režija: Anna Sandilands, Ewan McNicol
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 82 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.
Režija: Anna Sandilands, Ewan McNicol<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 82 minute12. ZagrebDox: "Uncertain" - Samo je nesigurnost sigurna