PočetnaNajaveIzbjeglička problematika na 12. ZagrebDoxu

Izbjeglička problematika na 12. ZagrebDoxu

-

Naslovna fotografija: Scena iz dokumetnarnog filma “Flotel Europa”

Akutnom temom izbjeglištva bavi se na najrazličitije načine nekoliko filmova iz ovogodišnjeg programa ZagrebDoxa: od kuharskog projekta za azilante, odrastanja na golemom riječnom brodu do projekcija filmova nastalih u izbjegličkim kampovima u Jordanu i Siriji.

Hrvatska redateljica Martina Globočnik snimila je film “Okus doma” (2015) inspiriran istoimenim projektom koji pomaže azilantima da se prilagode životu u Hrvatskoj, Krisztina Meggyes zabilježila je filmom “Oni” / “Those” / “Azok” (2015) promjene koje je izbjeglički kamp izazvao u mađarskom gradiću, “Abdul i Hamza” (2015) redatelja Marka Grbe Singha sakupio je životne brige i osjećaj nepripadanja koji more tisuće izbjeglica iz Afrike i s Bliskog Istoka, a Vladimir Tomić se u istoimenom filmu osvrnuo na vlastito odrastanje na golemom brodu nazvanom “Flotel Europa” (2015) kamo je kopenhagenski Crveni križ smjestio brojne izbjeglice iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine.

Također, u posebnom programu Djeca mijenjaju svijet gledat ćemo i niz kratkih filmova nastalih na filmskim radionicama u izbjegličkim kampovima u Jordanu i Austriji.

Projekt Okus doma koji kroz kuhinju pomaže azilantima u bržoj integraciji, ali i lokalnom stanovništvu da stekne nove vještine, prijateljstva i spoznaje o drugim kulturama, potakao je redateljicu Martinu Globočnik da razmisli o izbjeglicama i njihovim iskustvima.

Upoznajemo troje protagonista: Eminu, koja svoje pomaganje azilantima pretvara u gastronomski projekt, tražitelja azila i kuhara Redu, koji u Hotelu Porin čeka odluku o svojoj sudbini, te Sandru, koja nakon bijega iz Sirije nastoji naći svoje mjesto pod suncem. “Okus doma” prikazuje se u programu Stanje stvari.

Film “Oni” redateljice Krisztine Meggyes, također iz programa Stanje stvari, radnju pronalazi u Vámosszabadiju, mađarskim gradiću kraj granice s Austrijom. U blizinu mirnog i uređenog gradića postavljen je izbjeglički kamp, na koji su građani oštro reagirali.

Pored ostalog, oformila se i aktivistička skupina koja je odlučila poduzeti što god je potrebno da se riješe imigranata. No situacija je rasvijetlila i jedan drugi, skriveni sukob: onaj između novih, bogatijih stanovnika koji su najagilniji da se kamp izmjesti, i starijih izvornih koji su prihvatili prisutnost izbjeglica.

Film “Abdul i Hamza” Marka Grbe Singha (Regionalna konkurencija) prati dvojicu mladih somalijskih emigranata koji su na putu prema boljoj budućnosti privremeno sklonište našli u napuštenoj kući u planinama blizu srpsko-rumunjske granice. Film je nagrađen posebnim priznanjem na FIDMarseillesu 2015. godine.

U Regionalnoj konkurenciji gledamo i nagrađivani “Flotel Europa” Vladimira Tomića, pored ostalog i dobitnika Čitateljske nagrade Tagesspiel i Mirovne nagrade – posebnog priznanja žirija na Berlinaleu 2015. godine, dobitnika Posebnog priznanja žirija na Sarajevo Film Festivalu te nagrade za Najbolji balkanski dokumentarni film Dokufesta.

Godine 1992. val izbjeglica iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine stigao je u Dansku čiji su izbjeglički kampovi prepuni, pa ih Crveni križ smješta na golemi brod nazvan Flotel Europa. Među njima je i dvanaestogodišnji Vladimir, koji je iz Sarajeva pobjegao s majkom i starijim bratom. Dva desetljeća kasnije redatelj pripovijeda o odrastanju na brodu ispunjenom odjecima rata.

Posebni program Djeca mijenjaju svijet uključuje projekciju filmova nastalih na filmskim radionicama u izbjegličkim kampovima u Jordanu i Austriji. U Jordanu se mlade koji su zbog rata napustili domove u Siriji podučavalo kako različitim medijima zabilježiti svakodnevnicu u svom novom domu.

U isto vrijeme, u Austriji je isti cilj ujedinio grupu filmaša i mladih ljudi, također izbjeglica, koji su se u toj zemlji našli bez roditelja. Gotovo svim polaznicama i polaznicima radionica bio je to prvi susret s kamerom, a višemjesečni rad rezultirao je nizom ekspresionističkih videa.

Nakon projekcije filmova na panelu o migracijama razgovarat će Sepp Brudermann (Beč), voditelj filmske radionice za izbjeglice; Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova i Luka Juranić, utemeljitelj udruge Are You Syrious?, uz voditeljicu Milenu Zajović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.