PočetnaNajaveIzbjeglička problematika na 12. ZagrebDoxu

Izbjeglička problematika na 12. ZagrebDoxu

|

Naslovna fotografija: Scena iz dokumetnarnog filma “Flotel Europa”

Akutnom temom izbjeglištva bavi se na najrazličitije načine nekoliko filmova iz ovogodišnjeg programa ZagrebDoxa: od kuharskog projekta za azilante, odrastanja na golemom riječnom brodu do projekcija filmova nastalih u izbjegličkim kampovima u Jordanu i Siriji.

Hrvatska redateljica Martina Globočnik snimila je film “Okus doma” (2015) inspiriran istoimenim projektom koji pomaže azilantima da se prilagode životu u Hrvatskoj, Krisztina Meggyes zabilježila je filmom “Oni” / “Those” / “Azok” (2015) promjene koje je izbjeglički kamp izazvao u mađarskom gradiću, “Abdul i Hamza” (2015) redatelja Marka Grbe Singha sakupio je životne brige i osjećaj nepripadanja koji more tisuće izbjeglica iz Afrike i s Bliskog Istoka, a Vladimir Tomić se u istoimenom filmu osvrnuo na vlastito odrastanje na golemom brodu nazvanom “Flotel Europa” (2015) kamo je kopenhagenski Crveni križ smjestio brojne izbjeglice iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine.

Također, u posebnom programu Djeca mijenjaju svijet gledat ćemo i niz kratkih filmova nastalih na filmskim radionicama u izbjegličkim kampovima u Jordanu i Austriji.

Projekt Okus doma koji kroz kuhinju pomaže azilantima u bržoj integraciji, ali i lokalnom stanovništvu da stekne nove vještine, prijateljstva i spoznaje o drugim kulturama, potakao je redateljicu Martinu Globočnik da razmisli o izbjeglicama i njihovim iskustvima.

Upoznajemo troje protagonista: Eminu, koja svoje pomaganje azilantima pretvara u gastronomski projekt, tražitelja azila i kuhara Redu, koji u Hotelu Porin čeka odluku o svojoj sudbini, te Sandru, koja nakon bijega iz Sirije nastoji naći svoje mjesto pod suncem. “Okus doma” prikazuje se u programu Stanje stvari.

Film “Oni” redateljice Krisztine Meggyes, također iz programa Stanje stvari, radnju pronalazi u Vámosszabadiju, mađarskim gradiću kraj granice s Austrijom. U blizinu mirnog i uređenog gradića postavljen je izbjeglički kamp, na koji su građani oštro reagirali.

Pored ostalog, oformila se i aktivistička skupina koja je odlučila poduzeti što god je potrebno da se riješe imigranata. No situacija je rasvijetlila i jedan drugi, skriveni sukob: onaj između novih, bogatijih stanovnika koji su najagilniji da se kamp izmjesti, i starijih izvornih koji su prihvatili prisutnost izbjeglica.

Film “Abdul i Hamza” Marka Grbe Singha (Regionalna konkurencija) prati dvojicu mladih somalijskih emigranata koji su na putu prema boljoj budućnosti privremeno sklonište našli u napuštenoj kući u planinama blizu srpsko-rumunjske granice. Film je nagrađen posebnim priznanjem na FIDMarseillesu 2015. godine.

U Regionalnoj konkurenciji gledamo i nagrađivani “Flotel Europa” Vladimira Tomića, pored ostalog i dobitnika Čitateljske nagrade Tagesspiel i Mirovne nagrade – posebnog priznanja žirija na Berlinaleu 2015. godine, dobitnika Posebnog priznanja žirija na Sarajevo Film Festivalu te nagrade za Najbolji balkanski dokumentarni film Dokufesta.

Godine 1992. val izbjeglica iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine stigao je u Dansku čiji su izbjeglički kampovi prepuni, pa ih Crveni križ smješta na golemi brod nazvan Flotel Europa. Među njima je i dvanaestogodišnji Vladimir, koji je iz Sarajeva pobjegao s majkom i starijim bratom. Dva desetljeća kasnije redatelj pripovijeda o odrastanju na brodu ispunjenom odjecima rata.

Posebni program Djeca mijenjaju svijet uključuje projekciju filmova nastalih na filmskim radionicama u izbjegličkim kampovima u Jordanu i Austriji. U Jordanu se mlade koji su zbog rata napustili domove u Siriji podučavalo kako različitim medijima zabilježiti svakodnevnicu u svom novom domu.

U isto vrijeme, u Austriji je isti cilj ujedinio grupu filmaša i mladih ljudi, također izbjeglica, koji su se u toj zemlji našli bez roditelja. Gotovo svim polaznicama i polaznicima radionica bio je to prvi susret s kamerom, a višemjesečni rad rezultirao je nizom ekspresionističkih videa.

Nakon projekcije filmova na panelu o migracijama razgovarat će Sepp Brudermann (Beč), voditelj filmske radionice za izbjeglice; Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova i Luka Juranić, utemeljitelj udruge Are You Syrious?, uz voditeljicu Milenu Zajović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.