PočetnaVijesti7. UnderhillFest: Glavne nagrade prema Rusiji i Sloveniji

7. UnderhillFest: Glavne nagrade prema Rusiji i Sloveniji

-

U Podgorici je jučer okončano sedmo izdanje Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma – UnderhillFesta. Crnogorska prijestolnca od 2. do 9. lipnja ugostila je dvadesetak dokumentarnih ostvarenja iz cijelog svijeta, među njima i dva hrvatska – “Kandidata” (2016) Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera, odnosno “Bolesno” (2015) Hrvoja Mabića.

Žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu: Tamara Drakulić (redateljica, Srbija), Dušan Kasalica (redatelj, Crna Gora) i hrvatski redatelj Igor Bezinović, nagradu Maslačak za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj selekciji dodijelio je djelu Rusa Vitalija Manskog, “Ispod sunca” / “Under the Sun” / “V luchakh solnca” (2015), ubitačnoj opservacijskoj razglednici iz sjevernokorejskog totalitarizma kojoj smo, uostalom kao što je to slučaj s većinom nagrađenih podgoričkih naslova, mogli svjedočiti na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Maslačak za najbolji dokumentarni film u regionalnoj konkurenciji dobio je “Dom” (2015) Slovenca Metoda Peveca, film o tužnim sudbinama bosanskih radnika na privremeno-stalnom boravku u Sloveniji, dok su Posebna priznanja uručena filmovima “Zud” Poljakinje Marte Minorowicz o uvjetima života u mongolskoj stepi u međunarodnoj te “Abdul i Hamza” (Marko Grba Singh, 2015.) i “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića u regionalnom dijelu programa, koji svaki na svoj način seciraju tešku izbjegličku tematiku.

Najviše simpatija publike osvojio je domaći dokumentarac “Transformersi: Megdan polje Podgorica” (2016) Dušana Vulekovića, o mladom umjetniku Danilu Baletiću koji od otpada izrađuje velike robote.

Obrazloženje žirija:

“Ispod sunca” /  Maslačak za najbolji međunarodni dokumentarni film

“Film je iskoristio politička ograničenja za stvaranje originalnog stilskog izraza temeljenog na inteligentno prepoznatom konceptu, pažljivo i precizno komponiranoj fotografiji i diskretnoj montaži.”

“Dom” / Maslačak za najbolji regionalni dokumentarni film

“Maslačak za najbolji regionalni dokumentarac na ovogodišnjem UnderhillFestu dodjeljujemo filmu koji vještim preplitanjem nekoliko narativnih linija na jednostavan način predstavlja položaj radnika i vrijednosti čovjeka u suvremenom društvu. Jak dojam prolaznosti vremena ostvaren je posve konvencionalnim i nepretencioznim filmskim jezikom.”

“Zud” / Posebno priznanje u međunarodnom dijelu programa

“Film je dobio posebno priznanje za lirski izraz postignut upečatljivim nadopunjavanjem slike i zvuka.”

“Abdul i Hamza” i “Flotel Europa” / Posebna priznanja u regionalnom dijelu programa

“Posebno priznanje dodjeljujemo filmu ‘Abdul i Hamza’ zbog hrabrog korištenja originalne filmske forme u priči o dva putnika koji se slučajno sretnu na putu za koji ne znamo gdje i kako je počeo ni gdje će završiti. Posebno priznanje dodjeljujemo i filmu ‘Flotel Europa’ koji vještim korištenjem kućnog videa, kroz intimne, autobiografske momente i portret zajednice izbjeglica gradi autentičan prikaz psihoze rata. Film komunicira s emocijama gledatelja, a pritom ne prelazi granicu patetike.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.