Foto: Dalibor Ševaljević

U Podgorici je jučer okončano sedmo izdanje Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma – UnderhillFesta. Crnogorska prijestolnca od 2. do 9. lipnja ugostila je dvadesetak dokumentarnih ostvarenja iz cijelog svijeta, među njima i dva hrvatska – “Kandidata” (2016) Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera, odnosno “Bolesno” (2015) Hrvoja Mabića.

Žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu: Tamara Drakulić (redateljica, Srbija), Dušan Kasalica (redatelj, Crna Gora) i hrvatski redatelj Igor Bezinović, nagradu Maslačak za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj selekciji dodijelio je djelu Rusa Vitalija Manskog, “Ispod sunca” / “Under the Sun” / “V luchakh solnca” (2015), ubitačnoj opservacijskoj razglednici iz sjevernokorejskog totalitarizma kojoj smo, uostalom kao što je to slučaj s većinom nagrađenih podgoričkih naslova, mogli svjedočiti na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Maslačak za najbolji dokumentarni film u regionalnoj konkurenciji dobio je “Dom” (2015) Slovenca Metoda Peveca, film o tužnim sudbinama bosanskih radnika na privremeno-stalnom boravku u Sloveniji, dok su Posebna priznanja uručena filmovima “Zud” Poljakinje Marte Minorowicz o uvjetima života u mongolskoj stepi u međunarodnoj te “Abdul i Hamza” (Marko Grba Singh, 2015.) i “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića u regionalnom dijelu programa, koji svaki na svoj način seciraju tešku izbjegličku tematiku.

Najviše simpatija publike osvojio je domaći dokumentarac “Transformersi: Megdan polje Podgorica” (2016) Dušana Vulekovića, o mladom umjetniku Danilu Baletiću koji od otpada izrađuje velike robote.

Obrazloženje žirija:

“Ispod sunca” /  Maslačak za najbolji međunarodni dokumentarni film

“Film je iskoristio politička ograničenja za stvaranje originalnog stilskog izraza temeljenog na inteligentno prepoznatom konceptu, pažljivo i precizno komponiranoj fotografiji i diskretnoj montaži.”

“Dom” / Maslačak za najbolji regionalni dokumentarni film

“Maslačak za najbolji regionalni dokumentarac na ovogodišnjem UnderhillFestu dodjeljujemo filmu koji vještim preplitanjem nekoliko narativnih linija na jednostavan način predstavlja položaj radnika i vrijednosti čovjeka u suvremenom društvu. Jak dojam prolaznosti vremena ostvaren je posve konvencionalnim i nepretencioznim filmskim jezikom.”

“Zud” / Posebno priznanje u međunarodnom dijelu programa

“Film je dobio posebno priznanje za lirski izraz postignut upečatljivim nadopunjavanjem slike i zvuka.”

“Abdul i Hamza” i “Flotel Europa” / Posebna priznanja u regionalnom dijelu programa

“Posebno priznanje dodjeljujemo filmu ‘Abdul i Hamza’ zbog hrabrog korištenja originalne filmske forme u priči o dva putnika koji se slučajno sretnu na putu za koji ne znamo gdje i kako je počeo ni gdje će završiti. Posebno priznanje dodjeljujemo i filmu ‘Flotel Europa’ koji vještim korištenjem kućnog videa, kroz intimne, autobiografske momente i portret zajednice izbjeglica gradi autentičan prikaz psihoze rata. Film komunicira s emocijama gledatelja, a pritom ne prelazi granicu patetike.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here