Početna Vijesti 7. UnderhillFest: Glavne nagrade prema Rusiji i Sloveniji

7. UnderhillFest: Glavne nagrade prema Rusiji i Sloveniji

-

U Podgorici je jučer okončano sedmo izdanje Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma – UnderhillFesta. Crnogorska prijestolnca od 2. do 9. lipnja ugostila je dvadesetak dokumentarnih ostvarenja iz cijelog svijeta, među njima i dva hrvatska – “Kandidata” (2016) Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera, odnosno “Bolesno” (2015) Hrvoja Mabića.

Žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu: Tamara Drakulić (redateljica, Srbija), Dušan Kasalica (redatelj, Crna Gora) i hrvatski redatelj Igor Bezinović, nagradu Maslačak za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj selekciji dodijelio je djelu Rusa Vitalija Manskog, “Ispod sunca” / “Under the Sun” / “V luchakh solnca” (2015), ubitačnoj opservacijskoj razglednici iz sjevernokorejskog totalitarizma kojoj smo, uostalom kao što je to slučaj s većinom nagrađenih podgoričkih naslova, mogli svjedočiti na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Maslačak za najbolji dokumentarni film u regionalnoj konkurenciji dobio je “Dom” (2015) Slovenca Metoda Peveca, film o tužnim sudbinama bosanskih radnika na privremeno-stalnom boravku u Sloveniji, dok su Posebna priznanja uručena filmovima “Zud” Poljakinje Marte Minorowicz o uvjetima života u mongolskoj stepi u međunarodnoj te “Abdul i Hamza” (Marko Grba Singh, 2015.) i “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića u regionalnom dijelu programa, koji svaki na svoj način seciraju tešku izbjegličku tematiku.

Najviše simpatija publike osvojio je domaći dokumentarac “Transformersi: Megdan polje Podgorica” (2016) Dušana Vulekovića, o mladom umjetniku Danilu Baletiću koji od otpada izrađuje velike robote.

Obrazloženje žirija:

“Ispod sunca” /  Maslačak za najbolji međunarodni dokumentarni film

“Film je iskoristio politička ograničenja za stvaranje originalnog stilskog izraza temeljenog na inteligentno prepoznatom konceptu, pažljivo i precizno komponiranoj fotografiji i diskretnoj montaži.”

“Dom” / Maslačak za najbolji regionalni dokumentarni film

“Maslačak za najbolji regionalni dokumentarac na ovogodišnjem UnderhillFestu dodjeljujemo filmu koji vještim preplitanjem nekoliko narativnih linija na jednostavan način predstavlja položaj radnika i vrijednosti čovjeka u suvremenom društvu. Jak dojam prolaznosti vremena ostvaren je posve konvencionalnim i nepretencioznim filmskim jezikom.”

“Zud” / Posebno priznanje u međunarodnom dijelu programa

“Film je dobio posebno priznanje za lirski izraz postignut upečatljivim nadopunjavanjem slike i zvuka.”

“Abdul i Hamza” i “Flotel Europa” / Posebna priznanja u regionalnom dijelu programa

“Posebno priznanje dodjeljujemo filmu ‘Abdul i Hamza’ zbog hrabrog korištenja originalne filmske forme u priči o dva putnika koji se slučajno sretnu na putu za koji ne znamo gdje i kako je počeo ni gdje će završiti. Posebno priznanje dodjeljujemo i filmu ‘Flotel Europa’ koji vještim korištenjem kućnog videa, kroz intimne, autobiografske momente i portret zajednice izbjeglica gradi autentičan prikaz psihoze rata. Film komunicira s emocijama gledatelja, a pritom ne prelazi granicu patetike.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Muzeju revolucije” financijska potpora Sundance Institutea

Dokumentarni film "Muzej revolucije" redatelja Srđana Keče dobio je financijsku potporu Sundance Institute Documentary Funda.

24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u  Jihlavi: “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” – Đubrište kao poluuspješni metanarativni potencijal

Na 24. Jihlava IDFF-u prikazuje se i "Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio", hibridni film Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

“Jedna od nas”: Edukativna kampanja za maturante

Redatelj dokumentarca "Jedna od nas", Đuro Gavran, pokrenuo je edukativnu kampanju kojoj je cilj progovoriti o problemu seksualnog zlostavljanja djece.

“Povuci-potegni” Nevena Hitreca u hrvatskim kinima

Nagrađeni dugometražni dokumentarni film "Povuci-potegni" (2020) redatelja Nevena Hitreca od četvrtka 5. studenog dolazi u hrvatska kina.

“Love Fraud” – Lov na serijskog kradljivca srca

Serijal "Love Fraud" (2020) odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu.

Dokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

Program Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma.

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.