PočetnaNajaveKontroverzni Dox: Zeleno bankarstvo, džihad, neonacisti, pedofilija...

Kontroverzni Dox: Zeleno bankarstvo, džihad, neonacisti, pedofilija…

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Figura”

Program Kontroverzni Dox donosi devet intrigantnih naslova koji se bave nekima od najvećih prijepora današnjice, od zelenog bankarstva i regrutiranja džihadista do dječjeg beskućništva i pedofilije. Jedan od filmova bavi se domaćom kontroverzom – ratnom pričom o vojniku HV-a čiji se moralni čin spašavanja kuturnih dobara naroda pretvorio u dugogodišnju kaznu.

Zabrinjavajuću dijagnozu stanja na našoj planeti daje provokativni francuski dokumentarac “Bankarenje prirodom” / “Banking Nature” / “Nature, le nouvel eldorado de la finance” (2015) u režiji Denisa Delestraca i Sandrine Feydel. U tom istraživalačkom dokumentarnom filmu autori uranjaju u čudnovati svijet zelenog bankarstva u kojem investitori kupuju staništa ugroženih vrsta da bi ih prodali kao dionice.

Nasuprot otuđenim industrijalcima i bankarima stoje ljudi koji su toliko stopljeni s prirodom da je u svakom trenutku žele osjetiti na svojoj koži. U filmu “Bez prtljage” / “Travelling Light” (2015) škotske autorice Conxi Fornieles upoznajemo skupinu nudista veterana u tijekom grupnog planinarenja austrijskim Alpama.

Nekoliko je dokumentaraca u kojima se kontroverzne tema iznose kroz osobna svjedočanstva pojedinaca. Kombinirajući arhivsku građu i razgovor s protagonistom, film “Biti ili ne Ivan Hiti” (2015) bh. redatelja Branka Lazića rasvjetljava događaje iz ratne 1992. godine, kad je tadašnji vojnik Hrvatske vojske Ivan Hiti odbio izvršiti naređenje da spali najstariju i najveću biblioteku Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, zbog čega je proglašen izdajicom i izbačen iz vojske.

U norveškom dokumentarcu “Džihad – priča o drugima” / “Jihad: A Story of the Others” (2015) redateljice Deeyah Khan nekoliko bivših visokorangiranih džihadista otkrivaju što ih je privuklo tom svijetu i kako su se iz njega izvukli, dok nas nizozemski “Među nama” / “Among Us” / “Onder Uns” (2015) Guida Hendrikxa uvodi u svijet trojice nizozemskih pedofila otkrivajući kako se ti visookoobrazovani i samosvjesni muškaraci nose sa svojim morbidnim opredjeljenjima.

Dva dokumentarca bave se kontroverzama iz država bivšeg SSSR-a. Film “Zasluga za ubojstvo” / “Credit For Murder” (2015) izraelskog redatelja Vladija Antonevicza inspiriran je šokantnim videom s You Tubea iz 2007. godine koji pokazuje kako skupina ruskih neonacista ubija dvojicu dječaka. Antonevicz je odlučio istražiti slučaj, koji se s vremenom pretvorio u privatnu opsesiju i istragu koja je trajala šest godina.

Američki dokumentarac “Krokodil Ghennadiy” / “Crocodile Gennadiy” (2015) gledatelje vodi u Ukrajinu, a prati Gennadiya Mokhnenka, kontroverznog pastora iz Mariupolja koji se svojim kontroverznim metodama bori protiv dječjeg beskućništva. Režiju filma potpisuje Steve Hoover, koji je poznat po pobjedničkom dokumentarcu Sundancea 2013. “Brat po krvi” / “Blood Brother” (2013), a jedan od izvršnih producenata je Terrence Malick.

Što bi bilo kada bi vanzemaljci sutra došli na naš planet? Kako bismo se postavili? Bismo li se bojali? Tim i sličnim pitanjima bavi se dokumentarac “Posjet” / “The Visit: An Alien Encounter” (2015) danskog dokumentarista Michaela Madsena. U zabavnoj filmskoj simulaciji hipotetskog susreta sudjeluju brojni specijalisti za svemirska pitanja u UN-u, NASA-i i britanskoj vladi.

Kratkometražni film “Figura” / “Figure” (2015) poljske autorice Katarzyne Gondek, kroz priču o stanovniku najvećeg svjetskog sakralnog parka minijatura, Ivanu Pavlu II. načinjenom od plastike i fiberglasa pripovijeda o stvaranju mita, vjerskom kiču i žudnji za veličinom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.