PočetnaNajaveKontroverzni "lineup" 12. ZagrebDoxa

Kontroverzni “lineup” 12. ZagrebDoxa

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Božja volja”

Nekoliko filmova iz programa 12. ZagrebDoxa bavi se ekstremizmima današnjice, posebice onima motiviranim vjerom: antisemitizmom i ortodoksnim pravoslavljem u Rusiji te islamizmom na Zapadu.

Vladija Antonevicza, redatelja filma “Zasluga za ubojstvo” / “Credit for Murder” (2015.; program Kontroverzni Dox), YouTube video na kojem skupina ruskih neonacista ubija dvojicu dječaka zaokupio je do te mjere da je šest godina pokušao otkriti krivce za taj zločin. Antonevicz, inače bivši elitni izraelski vojnik, odlučio se na ono na što se redatelji zaista rijetko odvaže – infiltrirao se među neonaciste, s idejom da same ubojica upita tko stoji iza spomenutih kaznenih djela.

U Rusiji također djeluje i grupa mladih neokonzervativnih aktivista-ekstremista, ortodoksnih pravoslavaca, koje predvodi gorljivi Dmitri Enteo. Njegova skupina, znakovitog naziva Božja volja, na suprotnoj je strani spektra od, primjerice, Pussy Riot ili provokativne street-art grupe Voina. Namjera im je povesti svijet u euharistijsku revoluciju.

Film “Božja volja” / “God’s Will” (2015) redateljice Beate Bubenec gledamo u programu Rusi dolaze.

Razlozima iza odluka muslimana sa zapada da se priključe džihadu i ekstremizmu, daleko od doma, bavila se Deeyah Khan, norveška dokumentaristica i aktivistica za ljudska prava afganistanskih korijena. Ona je razgovarala s brojnim bivšim džihadistima, među ostalim i s prominentnima vođama, te ostvarila izravan uvid u njihovu motivaciju. Nerijetko bijesne, a gotovo u pravilu otuđene i diskriminirane Deeyahanine sugovornike, pratit ćemo u filmu “Džihad – priča o Drugima” / “Jihad: A Story of the Others” (2015), i to u programu Kontroverzni Dox.

“Model Érpatak” / “The Érpatak Model” (2014) redatelja Bennyja Brunnera eklatantan je pak primjer za proces uspostave moderne diktature. U malom mjestu Érpatak na istoku Mađarske, načelnik je jobbikovac Zoltán Mihály Orosz koji stvari svodi na formulu: ili se povinuješ našem modelu i graditelj si, ili si naš razarač. A potonje mogu snaći razne sankcije, koje sežu čak do izuzimanja djeteta iz obitelji. Film se prikazuje u sklopu programa Stanje stvari.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije