U Zagrebu će 17. veljače u kinu Europa biti održana premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Sve je bio dobar san” (Artizana film, 2016) redatelja Branka Ištvančića. Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata te partnera u projektu – Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik, odnosno Udruge Artizana iz Zagreba.

Dokumentarni film “Sve je bio dobar san” proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u našu zemlju, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina.

Priča o mladom Francuzu pretočena je 2012. godine i u roman naslovljen “Jean ili miris smrti”, koji je utemeljen na dugogodišnjoj osobnoj istrazi Nevenke Nekić i Antuna Ivankovića protkan iskazima sa suđenja u Beogradu, pismima Jeanove majke i isječcima iz francuskog tiska. Knjiga je izdana u nakladi Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

Premijeri 90-minutnog filma “Sve je bio dobar san” (17. veljače u 19 sati) prisustvovat će i ekipa samog dokumentarca, kao i njegova glavna protagonistica, Lyliane Fournier.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here