PočetnaNajaveRusi dolaze na 12. ZagrebDox

Rusi dolaze na 12. ZagrebDox

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Alisa u ratnoj zoni”

Rusi dolaze, jedan od posebnih programa 12. ZagrebDoxa (21. – 28. veljače), bit će posvećen dokumentarnom stvaralaštvu koje stiže iz Rusije ili se na neki način bavi Rusijom. Čini ga devet filmova uglavnom redateljica s temama koje se protežu od kontroverzne ruske unutrašnje i vanjske politike do portreta atipičnih predstavnika suvremenog ruskog društva.

Od filmova s političkom tematikom nalazimo “Rok” / “The Term” / “Srok” (2014) Pavela Kostomarova, Alekseja Pivovarova i Aleksandra Rastorgueva. Film koji je isprva počeo kao niz dokumentarnih reportaža na internetu, bilježi ruski socijalno-politički krajolik 2012. godine, s fokusom na moskovske prosvjede protiv Putinova reizbora i djelovanje opozicije.

Osim što ima vrijednost dokumenta vremena, “Rok” je i priča s elementima drame, gorko-slatke komedije pa čak i romanse. Prikazan je na nizu prestižnih festivala dokumentarnog filma poput Karlovih Vara, IDFA-e, CPH:DOX-a i DOK Leipziga.

Alisa Kovalenko, redateljica još jednog političkog dokumentarca, “Alisa u ratnoj zoni” / “Alisa in Warland” (2015), od promatračice je tijekom snimanja postala sudionicom. Slijedeći događanja Euromaidana od Kijeva do istoka Ukrajine, postala je zatočenica separatista, koji su ju zamijenili za snajperisticu ukrajinske vojske. Tijekom te pustolovine Alisa se nerijetko nalazi usred pucnjava i eksplozija, a osim njezinu životu, rat prijeti i životu njene ljubavne veze. Film je surežirala Lubov Durakova.

U programu je i “Živio Nepal!” / “Nepal forever” / “Nepal foreva” (2013) redateljice Aljone Polunine, bizarna komedija o dvojici ruskih političara lenjinista zabrinutih za budućnost komunizma, te kratkometražni “Razgovor” / “The Conversation” (2015) Anastazije Novikove o posljednjem stanovniku jednog naselja koji dane provodi čekajući da mu se supruga javi iz bolnice.

Čeka nas i film “Čudne čestice” / “Strange Particles” / “Strannye chasticy” (2015), koji je osvojio nagradu mladog žirija na festivalu Cinéma du Réel, počasno priznanje u konkurenciji Next Masters na DOK Leipzigu, glavnu nagradu u ruskoj konkurenciji festivala dokumentarnog filma Flahertiana 2015. godine, itd. Redatelj Denis Klebleev u središte filma postavlja kvantnog fizičara koji se ne može pomiriti s time da stvarni svijet ne funkcionira kao svijet kvantne fizike.

Represivna Rusija tema je dokumentarca “Djeca 404” / “Children 404” / “Deti 404” (2014) redatelja Pavela Lopareva i Askolda Kurova, čiji su junaci mladi homoseksualci autani u vrijeme kada ruska vlada donosi zakon koji zabranjuje promicanje “netradicionalnih seksualnih odnosa” među maloljetnicima.

U tom društvenom okviru mlada Elena Klimova na društvenim mrežama osniva grupu Children-404 namijenjenu djeci s greškom kojoj se već u prvoj godini pridružuju 22 tisuće članova. Stranica objavljuje poruke žrtava okrutnih napada zbog spolne orijentacije, a nekima od njih autori su dali i kameru u ruke kako bi sami snimili situacije iz svojih života.

Tematski su srodni i filmovi “Božja volja” / “God’s Will” (2013) redateljice Beate Bubenec i “U zamjenu” / “Given in Exchange” / “Danniy vzamen” (2013) Sofije Gevejler.

U prvom pratimo skupinu mladih ekstremista, pravoslavnih neokonzervativaca koji nastoje provesti euharistijsku revoluciju, dok je u drugom filmu nekoliko majki podijelilo s gledateljima svoj doživljaj “najvećeg događaja u životu”. Nekima je to donijelo slomljeno srce, nepovratnu promjenu, odbacivanje djeteta ili njegovo posvajanje.

Sliku suvremene Rusije daje i “Ljubav na prodaju” / “Love for Sale” (2015) redateljice Tajsije Rešetnikove, film o moskovskoj vlogerici koju uzdržava bogati ljubavnik, a čiji savjeti o muško-ženskim odnosima nailaze na sjajan odaziv kod publike.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.