PočetnaVijestiPredstavljen program 12. ZagrebDoxa

Predstavljen program 12. ZagrebDoxa

-

Na konferenciji za medije koja je održana danas u zagrebačkom Centru Kaptol, predstavljen je program 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Festival su predstavili direktor Nenad Puhovski, producentica Lucija Parać i predstavnica generalnog pokrovitelja Hrvatskog Telekoma Sanja Milinović.

ZagrebDox će od 21. do 28. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol doživjeti svoje dvanaesto izdanje, ovaj put s više od 160 filmova u 17 programa, a uz brojna iznenađenja i programske novitete ove je godine uveden i trodnevni program zagrijavanja Zaljubite se u dokumentarce (12. – 14. veljače), koji tjedan dana prije festivala na velika platna donosi tri izuzetna dokumentarca.

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski osvrnuo se na ovogodišnji program: “Od 24 naslova, koliko ih je ove godine uvršteno u Međunarodnu konkurenciju, tri su atraktivna filma koje će publika moći pogledati i na festivalu i u programu zagrijavanja Zaljubite se u dokumentarce.

“To su već najavljeni pobjednički film Sundancea ‘Čopor’ / ‘The Wolfpack’, spektakularni dokumentarac o čovječanstvu ‘Ljudski’ / ‘Human’, koji se prikazuje u integralnoj redateljskoj verziji, te južnokorejski kino-hit ‘Ljubavi, ne prelazi tu rijeku’ / ‘My Love, Don’t Cross That River’.”

Od filmova s prestižnim nominacijama u međunarodnoj konkurenciji izdvaja se aktualni kandidat za Oscara za dokumentarni film i Nagradu BAFTA, “Zemlja kartela” / “Cartel Land” (2015) Matthewa Heinemana. Kao i svake godine, konkurencija uključuje mnogo stilski odvažnih i inovativnih ostvarenja koja pomiču granice dokumentaristike.

To su, primjerice, intiman, nepristojan, dirljiv i smiješan kineski hibrid “Pjesnik na poslovnom putu” / “Poet on a Business Trip” / “Shi ren chu chai le” (2015) u režiji Jua Anqija, nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, i zanimljiva suvremena istraga černobilske katastrofe, film “Ruski djetlić” / “The Russian Woodpecker” (2015) Chada Gracije koji je nagrađen Velikom nagradom žirija u sekciji World Cinema na Sundanceu.

Inovativnim pristupom koji kombinira osobno i univerzalno izdvaja se i nizozemski film o jačanju egocentrizma u zapadnom svijetu “Čudna ljubavna veza s egom” / “A Strange Love Affair With Ego” (2015) u režiji Ester Gould, nagrađen za najbolji nizozemski dokumentarac na IDFA-i.

U Regionalnu konkurenciju uvršteno je ukupno 27 filmova. Francusko-bugarski “A zabava se nastavlja” / “And the Party Goes On and On” (2015) u režiji Gueorguija Balabanova daje tragikomičnu perspektivu suvremenog bugarskog društva.

Slovenski “Dom” (2015) Metoda Peveca, pobjednički dokumentarac Festivala u Portorožu, bavi se pričama i sudbinama stanara jedne ljubljanske peterokatnice, građevinskih radnika iz BiH koji su prije tridesetak godina tamo privremeno smješteni. Marginalizirani ljudi, sitni dileri, alkoholičari i kriminalci s američkog juga u fokusu su filma talijanskog autora Roberta Minervinija “Druga strana” / “The Other Side” (2015), prikazanog između ostalog u programu Izvjestan pogled Festivala u Cannesu.

Iz regionalne konkurencije izdvaja se i mađarski “Vlak nade” / “Train to Adulthood” /Reményvasút (2015) redateljice Kláre Trencsényi, priča o odrastanju troje djece koja rade na Dječjoj željeznici u Budimpešti.

Hrvatski dokumentarni filmovi na 12. ZagrebDoxu

Dvanaest je hrvatskih dokumentaraca u Regionalnoj konkurenciji. Riječ je o filmovima “4.7” (2015) Đure Gavrana, “Administrativna pogreška” (2015) Tina Bačuna, “Cimeri” (2015) Katarine Zlatec i Ante Zlatka Stolice, “Kandidat” (2016) Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera, “Kino otok” (2016) Ivana Ramljaka, “Kratki obiteljski film” (2015) Igora Bezinovića, “Lila” (2015) Igora Bogdanovića, “Noćas” (2016) Zdravka Mustaća, “Pravda” (2015) Nebojše Slijepčevića, “Sanja” (2015) Nikice Zdunić, “Treći” (2016) Arsena Oremovića i “Turizam!” (2016) Tonćija Gaćine.

Niz izuzetnih naslova nalazi se i u službenim programima. Majstori doxa primjerice donose novi film dobitnice ZagrebDoxove nagrade Mojoj generaciji, Helene Třeštíkové, portret ovisnice “Mallory” koji je proglašen najboljim dokumentarcem na festivalu u Karlovim Varima.

Program Biografski dox približit će nas legendarnom Marlonu Brandu u filmu prepunom neobjavljenih arhivskih snimki, “Slušaj me, Marlone” / “Listen to Me Marlon” (2015) britanskog redatelja Stevana Rileyja, a Glazbeni globus u hvaljenom filmu “Boljšoj Babilon” / “Bolshoi Babylon” (2015) donosi zakulisne priče slavnog ruskog baleta koji je 2013. godine došao u žižu javnosti zbog napada na direktora baleta kiselinom.

Službeni programi ZagrebDoxa uključuju i Happy Dox, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Teen Dox i Factumentarce.

Posebni programi ove godine donose dva atraktivna noviteta. Rusi dolaze uključuje devet dokumentarnih filmovi na temu suvremene Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a Djeca mijenjaju svijet čine kratkometražni dokumentarci koje su snimila djeca izbjeglice u azilu u Austriji i izbjegličkom kampu u Jordanu.

Programima retrospektiva na 12. ZagrebDoxu bit će predstavljeni talijansko-švedski autor Erik Gandini i gruzijsko-francuska redateljica Nino Kirtadzé, dok će autorska večer biti u znaku hrvatskog redatelja Brune Gamulina.

Platforma ZagrebDoXXL i ove godine uključuje niz okruglih stolova, razgovora i proširenih sesija Q&A, a u okviru posebnih događanja organizirat će se biciklistička karavana (vezana uz projekciju filma “Bicikli protiv automobila” / “Bikes vs Cars”, 2015.) Fredrika Gerttena i niz projekcija virtualne stvarnosti (VR) organiziranih u suradnji s Hrvatskim Telekomom i Samsungom.

Producentica Lucija Parać osvrnula se na popularne festivalske cijene i brojne pogodnosti za posjetitelje: “I ove godine cijena ulaznica ostaje 20 kuna za dnevne projekcije i 25 kuna za večernje projekcije. Za program Teen Dox cijena ulaznice iznosi 15 kuna.

“U nedjelju, 28. veljače, po cijeni od 35 kn posjetitelji će u programu The Best of Fest moći pogledati sve nagrađene filmove, a tijekom festivala u dnevnim terminima moći će besplatno vidjeti filmove iz međunarodne i regionalne konkurencije.

“Novi program ZagrebDoxa Zaljubite se u dokumentarce održat će se 12., 13. i 14. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol svaki dan u 20 sati. Program donosi tri filma u tri dana, a cijena ulaznice je 25 kuna. Sve informacije o festivalu dostupne su na službenim stranicama.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije