Početna Vijesti HAVC-ova sredstva "Djevojkama" i pozitivni vjetrovi s HRT-a

HAVC-ova sredstva “Djevojkama” i pozitivni vjetrovi s HRT-a

-

Jučer je u Zagrebu održana 66. sjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća, na kojoj su donesene odluke o utvrđivanju liste prioriteta i raspodjele sredstava prema Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje proizvodnje audiovizualnih djela – za koprodukcije s manjinskih hrvatskim udjelom (rok 10. srpnja 2015. godine).

Svoju odluku Vijeće (Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Zrinko Ogresta, Nikola Francetić, Branko Schmidt, Dino Paškov, Tonko Weissmann i Silvestar Kolbas) je donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća (Mima Simić, Ivana Fumić, Saša Vojković, Sanja Grbin, Slaven Zečević, Teodor Celakoski, Dean Šoša i Juraj Lerotić) čija je sjednica održana 21. prosinca ove godine.

Također, donešena je i odluka o raspisivanju Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2015. u kategoriji razvoja scenarija i razvoja projekata televizijskih djela, te odluka o raspisivanju Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2016. godini u kategorijama: poticanje proizvodnje audiovizualnih djela; poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih, dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova; poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom.

AV vijeće je također prihvatilo preliminarni godišnji izvještaj za 2015. te preliminarni plan realizacije Nacionalnog programa za 2016. godinu.

Na poziv za poticanje AV djela – koprodukcije s manjinskim udjelom (rok 10. srpnja 2015.) prijavilo se ukupno osamnaest projekata, dok su sredstva odobrena za njih četiri, i to u ukupnom iznosu od 1.012.000,00 kuna.

Vanja Jambrović (Restart), manjinska koproducentica filma “Funne: Djevojke koje sanjaju more”:

“Ono što je najvažnije za spomenuti jest specifičnost projekta koji će, nadam se, najaviti revolucionarnu promjenu funkcioniranja HRT-a prema nezavisnom dokumentarnom filmu. HRT dosad nije financijski podupirao koprodukcije dokumentarnih filmova nezavisnih hrvatskih producenata – niti domaćih redatelja, niti domaćih manjinskih koprodukcija.

“Suradnja s HRT-om svodila se na dvije varijante: otkup završenog filma ili proizvodnja dokumentarnog filma / serijala za HRT kao naručitelja, samim time i vlasnika djela. Zahvaljujući isključivo Robertu Zuberu, aktualnom uredniku dokumentarnog programa, ‘Funne: Djevojke koje sanjaju more’ postat će prva HRT-ova hrvatska manjinska dokumentarna koprodukcija.

“Osim što smo dobili HAVC-ova sredstva, potpisat ćemo i koprodukcijski ugovor s dokumentarnim programom HRT-a, koji će također uložiti dio financijskih sredstava u sam film. Iako je ovo standardna praksa suradnje sa skoro svim javnim televizijama u zemljama EU, kod nas HRT nikada nije ušao u takvu vrstu dokumentarne koprodukcije. Pogotovo se to nije dogodilo za manjinsko koproducirani dokumentarni film.

“Sve je to zasluga, ponavljam, Roberta Zubera i njegovog zalaganja za promjnene na HRT-u.

U kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma – kao jedini pripadnik nefikcijskog roda – natječaj je uspješno prošao film “Funne: Djevojke koje sanjaju more” talijanske redateljice Katie Bernardi kojoj je ovo debitantski dugometražni dokumentarac. S talijanske strane film će producirati torinska produkcijska kuća EiE Film (producenti Davide Francesco Valentini i Alessandro Carroli), dok se manjinske koprodukcije prihvatio naš Restart (Tibor Keser i Vanja Jambrović).

Radnja dokumentarca smještena je u planinsko selo Daone u središnjoj Italiji, a njegova pažnja fokusirana je na grupu djevojaka u zlatnim osamdesetima. Sve one članice su tamošnjeg mjesnog kluba žena, a većina nikad nije umočila noge u plavo morsko plavetnilo.

Dvadesetogodišnjicu kluba zato odluče proslaviti upravo na moru, no ta avantura košta pa će za skupljanje potrebnog novca morati pribjeći posebnoj taktici – poziranju za kalendar koji govori o njihovim snovima.

Dio filma već je sniman u Hrvatskoj, i to ovog ljeta na području Zadra, Sukošana i otoka Ugljana, dok će i sama postprodukcija “Djevojki” također biti odrađena u Lijepoj našoj.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".