PočetnaVijestiHAVC-ova sredstva "Djevojkama" i pozitivni vjetrovi s HRT-a

HAVC-ova sredstva “Djevojkama” i pozitivni vjetrovi s HRT-a

-

Jučer je u Zagrebu održana 66. sjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća, na kojoj su donesene odluke o utvrđivanju liste prioriteta i raspodjele sredstava prema Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje proizvodnje audiovizualnih djela – za koprodukcije s manjinskih hrvatskim udjelom (rok 10. srpnja 2015. godine).

Svoju odluku Vijeće (Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Zrinko Ogresta, Nikola Francetić, Branko Schmidt, Dino Paškov, Tonko Weissmann i Silvestar Kolbas) je donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća (Mima Simić, Ivana Fumić, Saša Vojković, Sanja Grbin, Slaven Zečević, Teodor Celakoski, Dean Šoša i Juraj Lerotić) čija je sjednica održana 21. prosinca ove godine.

Također, donešena je i odluka o raspisivanju Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2015. u kategoriji razvoja scenarija i razvoja projekata televizijskih djela, te odluka o raspisivanju Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2016. godini u kategorijama: poticanje proizvodnje audiovizualnih djela; poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih, dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova; poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom.

AV vijeće je također prihvatilo preliminarni godišnji izvještaj za 2015. te preliminarni plan realizacije Nacionalnog programa za 2016. godinu.

Na poziv za poticanje AV djela – koprodukcije s manjinskim udjelom (rok 10. srpnja 2015.) prijavilo se ukupno osamnaest projekata, dok su sredstva odobrena za njih četiri, i to u ukupnom iznosu od 1.012.000,00 kuna.

Vanja Jambrović (Restart), manjinska koproducentica filma “Funne: Djevojke koje sanjaju more”:

“Ono što je najvažnije za spomenuti jest specifičnost projekta koji će, nadam se, najaviti revolucionarnu promjenu funkcioniranja HRT-a prema nezavisnom dokumentarnom filmu. HRT dosad nije financijski podupirao koprodukcije dokumentarnih filmova nezavisnih hrvatskih producenata – niti domaćih redatelja, niti domaćih manjinskih koprodukcija.

“Suradnja s HRT-om svodila se na dvije varijante: otkup završenog filma ili proizvodnja dokumentarnog filma / serijala za HRT kao naručitelja, samim time i vlasnika djela. Zahvaljujući isključivo Robertu Zuberu, aktualnom uredniku dokumentarnog programa, ‘Funne: Djevojke koje sanjaju more’ postat će prva HRT-ova hrvatska manjinska dokumentarna koprodukcija.

“Osim što smo dobili HAVC-ova sredstva, potpisat ćemo i koprodukcijski ugovor s dokumentarnim programom HRT-a, koji će također uložiti dio financijskih sredstava u sam film. Iako je ovo standardna praksa suradnje sa skoro svim javnim televizijama u zemljama EU, kod nas HRT nikada nije ušao u takvu vrstu dokumentarne koprodukcije. Pogotovo se to nije dogodilo za manjinsko koproducirani dokumentarni film.

“Sve je to zasluga, ponavljam, Roberta Zubera i njegovog zalaganja za promjnene na HRT-u.

U kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma – kao jedini pripadnik nefikcijskog roda – natječaj je uspješno prošao film “Funne: Djevojke koje sanjaju more” talijanske redateljice Katie Bernardi kojoj je ovo debitantski dugometražni dokumentarac. S talijanske strane film će producirati torinska produkcijska kuća EiE Film (producenti Davide Francesco Valentini i Alessandro Carroli), dok se manjinske koprodukcije prihvatio naš Restart (Tibor Keser i Vanja Jambrović).

Radnja dokumentarca smještena je u planinsko selo Daone u središnjoj Italiji, a njegova pažnja fokusirana je na grupu djevojaka u zlatnim osamdesetima. Sve one članice su tamošnjeg mjesnog kluba žena, a većina nikad nije umočila noge u plavo morsko plavetnilo.

Dvadesetogodišnjicu kluba zato odluče proslaviti upravo na moru, no ta avantura košta pa će za skupljanje potrebnog novca morati pribjeći posebnoj taktici – poziranju za kalendar koji govori o njihovim snovima.

Dio filma već je sniman u Hrvatskoj, i to ovog ljeta na području Zadra, Sukošana i otoka Ugljana, dok će i sama postprodukcija “Djevojki” također biti odrađena u Lijepoj našoj.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije