PočetnaVijesti"Pjena" i "Naš dom u divljini" dobitnici Velikih pečata posebnog izdanja ZagrebDoxa

“Pjena” i “Naš dom u divljini” dobitnici Velikih pečata posebnog izdanja ZagrebDoxa

-

U skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom, ovogodišnja dodjela nagrada i priznanja posebnog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, održana je večeras (subota, 10.10.) online. Svoje odluke donijeli su pripadajući žiriji, dok će Nagrada publike biti obznanjena sutra. Ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa počelo je pak u nedjelju, 4. listopada, a završava u nedjelju, 11. listopada. Sve projekcije, podsjetimo, održavale su se u Zagrebu – Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu, a prikazano je pedesetak dokumentaraca.

Veliki pečat za najbolji dokumentarni film Međunarodne konkurencije osvojio je film “Pjena” / “Froth” / “Pena” (2019) ruskog autora Ilje Povolockog o maloj zajednici koja živi u polunapuštenom gradu na negostoljubivim obalama Barentsova mora. Žiri u sastavu Goran Dević (redatelj, Hrvatska), Petra Seliškar (redateljica, producentica te umjetnička direktorica i selektorica MakeDoxa, Slovenija) i Anna Kryvenko (redateljica i fotografkinja, Češka) svoju je odluku obrazložio sljedećim riječima:

“U selekciji od 17 filmova žiri je zamijetio minimalistički filmski portret izolirane zajednice u tradiciji neposrednog filma. Režiser je uspio otkriti mjesto i njegovu prošlost u današnjim prizorima Murmanska. Žiri je bez oklijevanja dodijelio Veliki pečat za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji filmu ‘Pjena’ Ilje Povolockog.” Dodajmo da je “Pjena” osvojila i Posebno priznanje Mladog žirija za najbolji film autora do 35 godina.

Posebno priznanje u međunarodnom dijelu konkurencije dobio je dokumentarni film “Uzorno vladanje” / “Exemplary Behaviour” / “Pavyzdingas elgesys” (2019) litvanskih autora Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa, koji propituje pojmove zločina, pravde i oprosta kroz priču o zatvorenicima litvanskog zatvora Lukiškės.

“Za izuzetan i dramatičan osobni pristup opraštanju, kolektivnoj osveti i sustavnom kažnjavanju koji pretvara priču iz stvarnog života u filmsku meditaciju. Ovaj film pomaže nam da shvatimo logiku zatvorskog sustava, ali i ljude koji kroz njega prolaze, njihove živote, obitelji i priče. I sam režiser suočava se s nekim problemima sustava te mora pronaći način kako da se pomiri s njime”, obrazložio je žiri odluku.

Regionalna konkurencija

Veliki pečat za najbolji dokumentarni film Regionalne konkurencije otišao je filmu “Naš dom u divljini” / “Acasă” / “Acasă, My Home” (2019) rumunjskog redatelja Radua Ciorniciuca. Isti film osvojio je i Mali pečat za najbolji film mladog autora do 35 godina, kao i FIPRESCI nagradu filmskih kritičara. Redatelj nas upoznaje s obitelji koja nadomak užurbane svakodnevice Bukurešta živi u harmoniji s prirodom. Regionalni žiri sačinjavali su Dean Šoša (novinar i urednik, Hrvatska), Valentina Primavera (scenografkinja i redateljica, Italija) te Nicoletta Romeo (umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu, Italija).

Službeno objašnjenje Velikog pečara u Regionalnoj konkurenciji glasi: “Trezven portret nevolja potlačene klase bez ikakva uljepšavanja, retorike ili moralnog osuđivanja, prateći teško i intimno putovanje velike rumunjske obitelji iz divljine dunavske delte u veliki grad, iz idiličnog prirodnog krajolika u civilizaciju i mogućnost bolje budućnosti, bar za mlađe generacije.”

Priznanje i hrvatskom dokumentarcu

Posebno priznanje regionalnog žirija pripalo je hrvatskom dokumentarcu “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) Đure Gavrana, čija nas radnja odvodi na proslavu godišnjice mature na kojoj doznajemo bolnu i dugo skrivanu tajnu bivše kolegice okupljenih.

“Narativan dokumentarac snimljen empatičnom bliskošću s protagonistima, skupinom prijatelja čija petnaesta godišnjica mature predstavlja brutalno otkriće, trenutak sazrijevanja između nove spoznaje o čudovištima iz prošlosti i novog, mudrijeg pogleda na život”, kaže se u obrazloženju odluke.

Ostale nagrade

Nagrada Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava otišao je filmu “Odvjetnica” / “Advocate” / “Lea Tsemel, Orechet Din” (2019) o kontroverznoj izraelskoj odvjetnici Lei Tsemel, poznatoj po neustrašivoj borbi za prava palestinskih političkih zatvorenika. Film su zajedničkim snagama režirali Rachel Leah Jones (SAD) i Phillippe Bellaiche (Francuska). Žiri kojeg su sačinjavali Dorottya Zurbó (redateljica, Mađarska), Marinella Matejčić (aktivistica i voditeljica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter, Hrvatska) te Mladen Majetić (aktivist, Hrvatska) ovako je sažeo odluku o pobjedniku:

“Film koji prikazuje lica i glasove pravde u militariziranom izraelskom društvu koje ugnjetava diskriminirane Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali zaslužuje nagradu Movies That Matter žirija ne samo zato što majstorski pruža uvid u unutarnju borbu protagonistice te rizike koje ona i njezina obitelj preuzimaju zbog njezine predanosti pravdi, ali i zbog fokusiranja na višedesetljetnu ustrajnost na maloj, ali važnoj klici ljudskosti i empatije prema Palestincima u militantnom izraelskom društvu.

Nagradu Mojoj generaciji dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, i to filmu autora svoje generacije. Ove je godine ona pripala dokumentarcu “Građanin K” / “Citizen K” (2019) američkog redatelja Alexa Gibneyja, koji nudi pogled na postsovjetsku Rusiju iz kuta Mihaila Hodorkovskog, ruskog oligarha koji je kasnije postao politički disident.

“Ovogodišnji dobitnik Nagrade Mojoj generaciji je oskarovac i višestruki dobitnik nagrade Emmy, Alex Gibney za film ‘Građanin K’, ali i za čitav svoj, doista značajan, dokumentaristički opus. ‘Građanin K’, njegov posljednji film iz 2019, tematizira slučaj Mihaila Hodorkovskog, jednog od najbogatijih ruskih oligarha, političkog protivnika Vladimira Putina, višegodišnjeg zatvorenika i disidenta. No, mnogo više od same biografije, ovaj film govori o kompleksnim procesima koji su obilježili stvaranje postsovjetske Rusije, ali i novih globalnih geopolitičkih odnosa. Došavši iz svijeta medija, Gibney u svojim filmovima, od kojih su mnogi prikazani i na ZagrebDoxu, beskompromisno progovara o temama koje zanimaju široki spektar gledatelja, baveći se društvenim fenomenima i osobnim sudbinama koje su obilježili vrijeme u kojem živimo”, objasnio je Puhovski svoj ovogodišnji izbor.

Pobjedničke filmove ovogodišnjeg ZagrebDoxa publika će imati prilike pogledati i u nedjelju, 11. listopada, u dvorani Kina SC, u sklopu programa The Best of the Fest. Cijena paketa ulaznica za svih šest projekcija iznosi 70 kuna, a za pojedinačnu projekciju cijena ulaznice iznosi 20 kuna.

Nagrada publike

Nakon proglašenja pobjednika, dan kasnije (nedjelja, 11.10.) doznali smo i ovogodišnjeg dobitnika Nagrade publike. Nju je, pak, osvojio dokumentarni film “Nun of Your Business” (Marinis Media / Set Sail Films; 2020.) hrvatske autorice Ivane Marinić Kragić, koja prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju te razočarane Crkvom odlaze započeti zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka.

Opširnije informacije i sve pobjednike možete provjeriti na službenoj stranici ZagrebDoxa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".