PočetnaVijestiPredstavljeno 67. izdanje Martovskog festivala

Predstavljeno 67. izdanje Martovskog festivala

-

U Beogradu je jučer (utorak, 11.2.) u Domu omladine Beograda održana press-konferencija povodom održavanja 67. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Istoj su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsjednik Odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović, Gradski tajnik za kulturu Ivan Karl, v.d. direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović te umjetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić. Festival će pak biti održan od 25. do 29. ožujka ove godine u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih europskih filmskih festivala i ove godine potrajat će pet dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih natjecateljskih kategorija: dokumentarni film do i preko pedeset minuta, eksperimentalni film i video-art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne posebne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori s gostima festivala, masterclassovi te drugi prateći programi.

Promjene na vrhu

Novi umjetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić, dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, scenarist, redatelj i publicist.

Do 20. veljače u tijeku je natječaj za prijavu filmova u natjecateljsku konkurenciju beogradskog festivala, a prijave se vrše isključivo preko službene stranice Martovskog festivala – www.martovski.rs.

O filmovima koji će ući u natjecateljski program ovogodišnjeg festivala odlučivat će selekcijsko povjerenstvo u sastavu: Milan Nikodijević, redatelj, scenarist i producent; Vladimir Šojat, filmski i TV montažer, filmski autor i video umjetnik; Nikola Majdak mlađi, snimatelj, animator, redatelj i predavač; kao i Dejan Dabić, umjetnički direktor Martovskog festivala te Dragan Nikolić, redatelj, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. I ove godine odabrana ostvarenja natjecat će se za Grand Prix festivala u pojedinačnim kategorijama za kojе su prijavljeni, a na Martovskom festivalu dodjeljuju se i strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/glazbu.

Pored natjecateljskog, 67. Martovski festival imat će i bogat revijalni filmski program podijeljen u cjeline “Svjetska panorama” i “Regionalna panorama”, a poznat je i raspored prvih projekcija, odnosno dolazak nekih gostiju.

Premijera hrvatskog dokumentarca “Prvi do srca – Ivo Gregurević”

Istaknuti srpski autor animiranih filmova Borislav Šajtinac, koji živi i radi u Francuskoj, kao član žirija bit će gost 67. Martovskog festivala, a njegov kratki animirani film “Kad oružje govori” / “Quand les armes parlent” (2019) imat će svjetsku premijeru u Beogradu, i to u okviru programske cjeline “Svjetska panorama”.

Iz regije u goste stiže poznati hrvatski redatelj i scenarist Branko Schmidt, čiji će film “Prvi do srca – Ivo Gregurević” (HRT, 2020.) imati srpsku premijeru na 67. Martovskom festivalu. Nedugo nakon smrti Ive Gregurevića HRT je donio odluku o produciranju biografskog dokumentarca o životu i djelu velikana hrvatskog glumišta, a rad na filmu trajao je oko devet mjeseci. Schmidt i dio filmske ekipe predstavit će se beogradskoj publici.

Obnavljanje suradnje s Clermont-Ferrandom

Martovski festival obnavlja nekadašnju suradnju s Festivalom Clermont-Ferrand, jednim od najznačajnijih festivala kratkometražnog filma na svijetu. Publika će biti u prilici vidjeti ekskluzivan izbor ostvarenja s ovogodišnjeg i prethodnih izdanja ovog festivala, uz gostovanje Marie Pujo-Gay iz organizacijskog odbora, koja će predstaviti filmove i biti mentorica u programu radionica Martovskog festivala.

Jedna od brojnih radionica na ovogodišnjem festivalu bit će posvećena kratkometražnom filmu, u okviru koje će mentori razmatrati projekte prijavljenih učesnika i davati im korisne savjete i smjernice. Poseban fokus usmjerit će se na mentorski radu sa studentima Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, Akademije umjetnosti u Beogradu, kao i sa studentima filmskih akademija iz Novog Sada i Banja Luke.

Tribine i susreti domaćih i regionalnih autora

U okviru tribinskog programa, kao i obično bit će govora o važnim i aktualnim temama, a za sada organizatori najavljuju razgovor posvećen festivalima dokumentarnog i kratkometražnog filma iz Srbije i regije.

Martovski festival tradicionalno je mjesto susreta filmskih autora iz zemlje i inozemstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mjesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktualne naslove, koje inače nema prilike vidjeti u kinima.

Cijena ulaznica ista je kao i prošle godine (200 dinara), dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno posjetiti projekcije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.