PočetnaVijestiPredstavljeno 67. izdanje Martovskog festivala

Predstavljeno 67. izdanje Martovskog festivala

|

U Beogradu je jučer (utorak, 11.2.) u Domu omladine Beograda održana press-konferencija povodom održavanja 67. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Istoj su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsjednik Odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović, Gradski tajnik za kulturu Ivan Karl, v.d. direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović te umjetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić. Festival će pak biti održan od 25. do 29. ožujka ove godine u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih europskih filmskih festivala i ove godine potrajat će pet dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih natjecateljskih kategorija: dokumentarni film do i preko pedeset minuta, eksperimentalni film i video-art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne posebne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori s gostima festivala, masterclassovi te drugi prateći programi.

Promjene na vrhu

Novi umjetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić, dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, scenarist, redatelj i publicist.

Do 20. veljače u tijeku je natječaj za prijavu filmova u natjecateljsku konkurenciju beogradskog festivala, a prijave se vrše isključivo preko službene stranice Martovskog festivala – www.martovski.rs.

O filmovima koji će ući u natjecateljski program ovogodišnjeg festivala odlučivat će selekcijsko povjerenstvo u sastavu: Milan Nikodijević, redatelj, scenarist i producent; Vladimir Šojat, filmski i TV montažer, filmski autor i video umjetnik; Nikola Majdak mlađi, snimatelj, animator, redatelj i predavač; kao i Dejan Dabić, umjetnički direktor Martovskog festivala te Dragan Nikolić, redatelj, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. I ove godine odabrana ostvarenja natjecat će se za Grand Prix festivala u pojedinačnim kategorijama za kojе su prijavljeni, a na Martovskom festivalu dodjeljuju se i strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/glazbu.

Pored natjecateljskog, 67. Martovski festival imat će i bogat revijalni filmski program podijeljen u cjeline “Svjetska panorama” i “Regionalna panorama”, a poznat je i raspored prvih projekcija, odnosno dolazak nekih gostiju.

Premijera hrvatskog dokumentarca “Prvi do srca – Ivo Gregurević”

Istaknuti srpski autor animiranih filmova Borislav Šajtinac, koji živi i radi u Francuskoj, kao član žirija bit će gost 67. Martovskog festivala, a njegov kratki animirani film “Kad oružje govori” / “Quand les armes parlent” (2019) imat će svjetsku premijeru u Beogradu, i to u okviru programske cjeline “Svjetska panorama”.

Iz regije u goste stiže poznati hrvatski redatelj i scenarist Branko Schmidt, čiji će film “Prvi do srca – Ivo Gregurević” (HRT, 2020.) imati srpsku premijeru na 67. Martovskom festivalu. Nedugo nakon smrti Ive Gregurevića HRT je donio odluku o produciranju biografskog dokumentarca o životu i djelu velikana hrvatskog glumišta, a rad na filmu trajao je oko devet mjeseci. Schmidt i dio filmske ekipe predstavit će se beogradskoj publici.

Obnavljanje suradnje s Clermont-Ferrandom

Martovski festival obnavlja nekadašnju suradnju s Festivalom Clermont-Ferrand, jednim od najznačajnijih festivala kratkometražnog filma na svijetu. Publika će biti u prilici vidjeti ekskluzivan izbor ostvarenja s ovogodišnjeg i prethodnih izdanja ovog festivala, uz gostovanje Marie Pujo-Gay iz organizacijskog odbora, koja će predstaviti filmove i biti mentorica u programu radionica Martovskog festivala.

Jedna od brojnih radionica na ovogodišnjem festivalu bit će posvećena kratkometražnom filmu, u okviru koje će mentori razmatrati projekte prijavljenih učesnika i davati im korisne savjete i smjernice. Poseban fokus usmjerit će se na mentorski radu sa studentima Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, Akademije umjetnosti u Beogradu, kao i sa studentima filmskih akademija iz Novog Sada i Banja Luke.

Tribine i susreti domaćih i regionalnih autora

U okviru tribinskog programa, kao i obično bit će govora o važnim i aktualnim temama, a za sada organizatori najavljuju razgovor posvećen festivalima dokumentarnog i kratkometražnog filma iz Srbije i regije.

Martovski festival tradicionalno je mjesto susreta filmskih autora iz zemlje i inozemstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mjesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktualne naslove, koje inače nema prilike vidjeti u kinima.

Cijena ulaznica ista je kao i prošle godine (200 dinara), dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno posjetiti projekcije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.