PočetnaVijestiHAVC odobrio sredstva za tri doku-serije i dvije manjinske koprodukcije

HAVC odobrio sredstva za tri doku-serije i dvije manjinske koprodukcije

|

Na jučer (22.10.) održanoj 17. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća u 2. sazivu donesene su odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava prema Javnim pozivima za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva – kategorija: poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata televizijskih djela (rok 17. siječnja 2019.) te za poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom (rok 11. srpnja 2019.), kao i za programe međunarodne suradnje (rok 10. rujna 2019.). Vijeće je odluku donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća, čija je 78. sjednica održana u ponedjeljak 14. listopada 2019. godine.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 17. sjednici odlučivalo je u sastavu: Jadranka Islamović, Vanja Sremac, Mirna Supek-Janjić, Ivana Vukinovac Gelo, Daniel Kušan, Fran Juraj Prižmić, Matko Burić, Goran Mećava, Damir Vujinović, Branko Schmidt, Vladimir Brnardić, Tonko Weissmann i Antonio Nuić, dok su na 78. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Sanja Kovačević, Snježana Tribuson, Katarina Zrinka Matijević, Tomislav Šakić, Dušan Gačić, Slaven Zečević, Boško Picula i Saša Ban.

U kategoriji razvoja projekata pojedinačnih i serijskih televizijskih djela – dokumentarno televizijsko djelo, sredstva su otišla na adrese tri projekta. Najviše – 100 tisuća kuna – pripalo je projektu “Smeće i ja” (Fade In) scenaristice i redateljice Vlatke Vorkapić. Deset tisuća kuna manje dobio je Nenad Puhovski za svoje “Đavolje advokate” (Factum), a 65 tisuća hrvatskih novčanica pripalo je Udruzi Burra za “Realizirane utopije – kuharica budućnosti” redateljice Ines Pletikos, odnosno scenarista Irene Bosnić i Rade Dragojevića.

Kategoriju poticanja filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom prošla su dva dokumentarna filma – “Muzej revolucije” (Restart) srpskog redatelja Srđana Keče, odnosno “Rat je gotov” (Jaako dobra produkcija) Talijana Stefana Obina koji se nalazi u postprodukcijskoj fazi. Prvi je dobio 150 tisuća kuna, drugi trideset tisuća manje.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici HAVC-a.

Obrazloženje Sanje Kovačević, umjetničke savjetnice za razvoj televizijskih djela: 

POTICANJE RAZVOJA PROJEKATA TV DJELA – POTKATEGORIJA SERIJSKA TV DJELA (Dokumentarno TV djelo):

“Smeće i ja”

  • Scenarij i režija: Vlatka Vorkapić | Produkcija: Fade In

Serijal istražuje hrvatsku politiku gospodarenja otpadom u okviru crony kapitalizma kroz zanimljivu formu putovanja autoričinog smeća do deponije. Počevši od odgovornosti pojedinca, koncept govori o onima koji na otpadu zarađuju i onima koji od njega žive, kako je politika od Zagreba učinila europsku prijestolnicu smeća, te kako se u tome svemu (ne) snalazi pravosuđe, da bi cijelu priču završila u optimističnom tonu. Izuzetno visokog društvenog značaja, ova napetica od dokumentarne serije traži od gledatelja preispitivanje sebe i društva, ali na zabavan način. Domaći i inozemni uspjeh i plasman je gotovo zagarantiran.

“Đavolji advokati”

  • Scenarij i režija: Nenad Puhovski | Produkcija: Factum

Autor koncepta ima namjeru prikazati društvena zbivanja i deformacije hrvatskog društva u posljednjih 25 godina kroz rad renomiranog odvjetničkog para. Svaka je epizoda posvećena jednom njihovom slučaju koji je izazvao burne reakcije javnosti i nosio ogroman društveni značaj. Koncept ima izuzetno visoke šanse postati serija za svjetske TV festivale.

“Realizirane utopije – kuharica budućnosti”

  • Scenarij: Irena Bosnić i Rade Dragojević; režija: Ines Pletikos | Produkcija: Udruga Burra

Kroz primjere iz prakse, serija opisuje realizirane utopije, poput zajamčenog temeljnog dohotka ili ekonomskih utopija koje koriste etičko bankarstvo i kriptovalutu, te raznih drugih vrsta koncepata koji vraćaju vjeru u konkretno poboljšanje kvalitete života i konstruktivno nadilaženje trenutne zbilje. Serija donosi svježinu u obradi tema koje se mogu lako nizati u nove sezone.

Obrazloženje Boška Picule, umjetničkog savjetnika u kategoriji poticanja filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom:

DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM:

“Rat je gotov”

  • Režija: Stefano Obino | Koprodukcija: Jaako dobra produkcija

Dugometražni dokumentarni film (u postprodukciji) “Rat je gotov” (Njemačka) aktualni je projekt talijanskog redatelja Stefana Obina koji trenutačno živi i radi u Njemačkoj. Diplomirani dramaturg Obino iza sebe ima više dokumentarnih televizijskih serija (“Workers”) i filmova (“In the Land of Coppolon”) koje odlikuju tematska raznolikost i društvena angažiranost. U svom se novom radu bavi krhkošću poslijeratnih sredina na primjeru Iračkog Kurdistana koji već desetljećima balansira između rata i mira, posljednji put nakon sloma Islamske države. Žanrovski promatrački dokumentarac na iznimno sugestivan način govori o mnogobrojnim ljudima ovisnima o odlukama domaće i strane političke elite… Hrvatski je koproducent filma (trenutačno u fazi postprodukcije) Jaako dobra produkcija j.d.o.o. čija je sestrinska tvrtka Nukleus Film koproducirala više međunarodno zapaženih i nagrađivanih projekata (“Kokoška”, “Posljednja ambulantna kola Sofije”), a i sama sve više realizira vlastite projekte (“Rafael”, “Chris the Swiss”). Doprinos hrvatske ekipe bit će u montaži i oblikovanju zvuka.

“Muzej revolucije”

  • Režija: Srđan Keča | Koprodukcija: Restart

Dugometražni dokumentarni film “Muzej revolucije” (Srbija) zasad je najambiciozniji projekt mladog srbijanskog redatelja Srđana Keče čiji su dosadašnji dokumentarci kratkog i srednjeg metra (“Mirage”, “Pismo ocu”) prikazani na više vodećih svjetskih festivala dokumentarnog filma. Recentni rad istodobno je potresna i nježna priča o djevojčici Milici i starici Mari čijem krajnje skromnom životu u ostacima nekoć grandioznog projekta posvećenog jugoslavenskoj socijalističkoj revoluciji u Beogradu, zaprijeti odluka gradskih vlasti o prenamjeni prostora… U isto vrijeme portret najnezaštićenijih članova tranzicijskog društva i stranputica te iste tranzicije, film donosi jedinstvenu priču o jednoj epohi i njezinim razvalinama u kontekstu arhitektonskog genija hrvatskog umjetnika Vjenceslava Richtera koji je autor naslovnog zdanja. Hrvatski je koproducent tvrtka Restart čiji je dugometražni dokumentarni film “Srbenka” dosad osvojio niz nagrada, a hrvatski se doprinos realizaciji projekta uz dio lokacija odnosi i na montažu, glazbu, oblikovanje zvuka te grafički dizajn.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.