PočetnaVijestiHAVC odobrio sredstva za tri doku-serije i dvije manjinske koprodukcije

HAVC odobrio sredstva za tri doku-serije i dvije manjinske koprodukcije

-

Na jučer (22.10.) održanoj 17. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća u 2. sazivu donesene su odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava prema Javnim pozivima za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva – kategorija: poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata televizijskih djela (rok 17. siječnja 2019.) te za poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom (rok 11. srpnja 2019.), kao i za programe međunarodne suradnje (rok 10. rujna 2019.). Vijeće je odluku donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća, čija je 78. sjednica održana u ponedjeljak 14. listopada 2019. godine.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 17. sjednici odlučivalo je u sastavu: Jadranka Islamović, Vanja Sremac, Mirna Supek-Janjić, Ivana Vukinovac Gelo, Daniel Kušan, Fran Juraj Prižmić, Matko Burić, Goran Mećava, Damir Vujinović, Branko Schmidt, Vladimir Brnardić, Tonko Weissmann i Antonio Nuić, dok su na 78. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Sanja Kovačević, Snježana Tribuson, Katarina Zrinka Matijević, Tomislav Šakić, Dušan Gačić, Slaven Zečević, Boško Picula i Saša Ban.

U kategoriji razvoja projekata pojedinačnih i serijskih televizijskih djela – dokumentarno televizijsko djelo, sredstva su otišla na adrese tri projekta. Najviše – 100 tisuća kuna – pripalo je projektu “Smeće i ja” (Fade In) scenaristice i redateljice Vlatke Vorkapić. Deset tisuća kuna manje dobio je Nenad Puhovski za svoje “Đavolje advokate” (Factum), a 65 tisuća hrvatskih novčanica pripalo je Udruzi Burra za “Realizirane utopije – kuharica budućnosti” redateljice Ines Pletikos, odnosno scenarista Irene Bosnić i Rade Dragojevića.

Kategoriju poticanja filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom prošla su dva dokumentarna filma – “Muzej revolucije” (Restart) srpskog redatelja Srđana Keče, odnosno “Rat je gotov” (Jaako dobra produkcija) Talijana Stefana Obina koji se nalazi u postprodukcijskoj fazi. Prvi je dobio 150 tisuća kuna, drugi trideset tisuća manje.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici HAVC-a.

Obrazloženje Sanje Kovačević, umjetničke savjetnice za razvoj televizijskih djela: 

POTICANJE RAZVOJA PROJEKATA TV DJELA – POTKATEGORIJA SERIJSKA TV DJELA (Dokumentarno TV djelo):

“Smeće i ja”

  • Scenarij i režija: Vlatka Vorkapić | Produkcija: Fade In

Serijal istražuje hrvatsku politiku gospodarenja otpadom u okviru crony kapitalizma kroz zanimljivu formu putovanja autoričinog smeća do deponije. Počevši od odgovornosti pojedinca, koncept govori o onima koji na otpadu zarađuju i onima koji od njega žive, kako je politika od Zagreba učinila europsku prijestolnicu smeća, te kako se u tome svemu (ne) snalazi pravosuđe, da bi cijelu priču završila u optimističnom tonu. Izuzetno visokog društvenog značaja, ova napetica od dokumentarne serije traži od gledatelja preispitivanje sebe i društva, ali na zabavan način. Domaći i inozemni uspjeh i plasman je gotovo zagarantiran.

“Đavolji advokati”

  • Scenarij i režija: Nenad Puhovski | Produkcija: Factum

Autor koncepta ima namjeru prikazati društvena zbivanja i deformacije hrvatskog društva u posljednjih 25 godina kroz rad renomiranog odvjetničkog para. Svaka je epizoda posvećena jednom njihovom slučaju koji je izazvao burne reakcije javnosti i nosio ogroman društveni značaj. Koncept ima izuzetno visoke šanse postati serija za svjetske TV festivale.

“Realizirane utopije – kuharica budućnosti”

  • Scenarij: Irena Bosnić i Rade Dragojević; režija: Ines Pletikos | Produkcija: Udruga Burra

Kroz primjere iz prakse, serija opisuje realizirane utopije, poput zajamčenog temeljnog dohotka ili ekonomskih utopija koje koriste etičko bankarstvo i kriptovalutu, te raznih drugih vrsta koncepata koji vraćaju vjeru u konkretno poboljšanje kvalitete života i konstruktivno nadilaženje trenutne zbilje. Serija donosi svježinu u obradi tema koje se mogu lako nizati u nove sezone.

Obrazloženje Boška Picule, umjetničkog savjetnika u kategoriji poticanja filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom:

DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM:

“Rat je gotov”

  • Režija: Stefano Obino | Koprodukcija: Jaako dobra produkcija

Dugometražni dokumentarni film (u postprodukciji) “Rat je gotov” (Njemačka) aktualni je projekt talijanskog redatelja Stefana Obina koji trenutačno živi i radi u Njemačkoj. Diplomirani dramaturg Obino iza sebe ima više dokumentarnih televizijskih serija (“Workers”) i filmova (“In the Land of Coppolon”) koje odlikuju tematska raznolikost i društvena angažiranost. U svom se novom radu bavi krhkošću poslijeratnih sredina na primjeru Iračkog Kurdistana koji već desetljećima balansira između rata i mira, posljednji put nakon sloma Islamske države. Žanrovski promatrački dokumentarac na iznimno sugestivan način govori o mnogobrojnim ljudima ovisnima o odlukama domaće i strane političke elite… Hrvatski je koproducent filma (trenutačno u fazi postprodukcije) Jaako dobra produkcija j.d.o.o. čija je sestrinska tvrtka Nukleus Film koproducirala više međunarodno zapaženih i nagrađivanih projekata (“Kokoška”, “Posljednja ambulantna kola Sofije”), a i sama sve više realizira vlastite projekte (“Rafael”, “Chris the Swiss”). Doprinos hrvatske ekipe bit će u montaži i oblikovanju zvuka.

“Muzej revolucije”

  • Režija: Srđan Keča | Koprodukcija: Restart

Dugometražni dokumentarni film “Muzej revolucije” (Srbija) zasad je najambiciozniji projekt mladog srbijanskog redatelja Srđana Keče čiji su dosadašnji dokumentarci kratkog i srednjeg metra (“Mirage”, “Pismo ocu”) prikazani na više vodećih svjetskih festivala dokumentarnog filma. Recentni rad istodobno je potresna i nježna priča o djevojčici Milici i starici Mari čijem krajnje skromnom životu u ostacima nekoć grandioznog projekta posvećenog jugoslavenskoj socijalističkoj revoluciji u Beogradu, zaprijeti odluka gradskih vlasti o prenamjeni prostora… U isto vrijeme portret najnezaštićenijih članova tranzicijskog društva i stranputica te iste tranzicije, film donosi jedinstvenu priču o jednoj epohi i njezinim razvalinama u kontekstu arhitektonskog genija hrvatskog umjetnika Vjenceslava Richtera koji je autor naslovnog zdanja. Hrvatski je koproducent tvrtka Restart čiji je dugometražni dokumentarni film “Srbenka” dosad osvojio niz nagrada, a hrvatski se doprinos realizaciji projekta uz dio lokacija odnosi i na montažu, glazbu, oblikovanje zvuka te grafički dizajn.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.