PočetnaRecenzije13. HRFF: "U tranzitu" - Posljednje dokumentarno putovanje Alberta Mayslesa

13. HRFF: “U tranzitu” – Posljednje dokumentarno putovanje Alberta Mayslesa

-

U ožujku ove godine zauvijek nas je napustio veliki američki dokumentarist Albert Maysles. Zajedno s bratom Davidom (preminuo 1987. godine) sačinjavao je najpoznatiji nefikcijsko-bratski par svih vremena (“Salesman”, 1968.; “Gimme Shelter”, 1970.; “Grey Gardens”, 1975.), utrvši put direktnom filmu, u kojem su autori tek nepristrani promatrači događaja koji se pred njima odvijaju.

“U tranzitu” / “In Transit” (2015), Albertov posljednji film u karijeri, također slijedi lijepu tradiciju direct cineme uz koredateljsku pripomoć mladih filmaša (Lynn True, David Usui, Nelson Walker III i Benjamin Wu), od kojih su neki tek zakoračili u svijet iza kamere.

Maysles i njegovi mladi kompanjoni kročili su najdužom američkom međugradskom željezničkom trasom, zaduženom za spajanje Chicaga na istoku, odnosno Portlanda i Seattlea na zapadu zemlje.

Putnički vlak The Empire Builder željezna je grdosija na više katova zadužena za gutanje razdaljine od oko 3500 kilometara, a opremljena je restoranom i spavaćim kolima koji svojim putnicima barem malo olakšavaju napor trodnevnog tramakanja.

“U tranzitu” je realiziran kao opservacijsko-ispovjedni kolaž više protagonista bez nositeljske uloge, koncepcijski dosta blizak “Specijalnim vlakovima” (1972) Krste Papića. Očekivano, i ovdje bivamo suočeni s melting potom najrazličitijih sudbina, od žene prisiljene na davanje djeteta posvojiteljima, klinca u potrazi za crnim zlatom u Sjevernoj Dakoti pa sve do Indijanca na terapiji vlakom.

Može li Mayslesu onda netko prigovoriti da u “Tranzitovoj” celuloidnoj lokomotivi nije zapravo zarobio djelić nesputane i divlje americane o kojoj sa žalom u oku pjeva Lana Del Ray? Amerika bez Johna Waynea i Marilyn Monroe, ali Amerika u kojoj još čuči smisao za avanturu, miris Mississippija i pogled preko horizonta…

Pruga, dakako, predstavlja višeznačnu metaforu, označavajući početak i kraj (životnog ciklusa, poslovnih prilika, prekretnicu…); pobjedu čovjeka nad prirodom; američku inženjersku izvrsnost i imperijalističku nadmenost u isto vrijeme. Na kraju i dobri stari – kič.

Problem sličnih, disperzirano-anketnih dokumentaraca, leži upravo u heterogenosti autorove pozornosti, koja zbog iznimno kratkog vremenskog razdoblja u kojem nastaje i same širine sugovorničkog kadra, ne može prodrijeti među baršunastije slojeve svojih likova.

U takvim uvjetima, kvaliteta snimljenog materijala ponajprije ovisi o trenutnoj inspiraciji sugovornika i njihovoj količini respekta naspram isukanog objektiva. Vremena za građenje odnosa između redatelja i protagonista gotovo da i nema, a bogme ni previše prilika za popravnu repliku.

“U tranzitu” zaista u pojedinim trenucima djeluje kao neobavezan hopes and dreams anketarij, od kojeg su i “The Last Train Home” (Lixin Fan, 2009.) i “Ministarstvo željeza” / “The Iron Ministry” (J.P. Sniadecki, 2014.) stepenicu kvalitetniji tračnički dokumentarci novijeg godišta.

No, redateljski velikani poput Mayslesa imaju snage i umijeća već prožvakanoj premisi ulične dokume(r)ntacije, upumpati svježu krv i natjerati nas da se ponovno zaljubimo u ljudski rod (mladić koji ostavlja poznati život radi ljubavi; umirovljeni vojnik s bogatom povijesti bolesti kojem je to možda zadnje putovanje u životu; 23-godišnja Kineskinja koja se želi povezati s prirodom…).

Neke univerzalne teme poput ljubavi, života, smrti i želje za ružičastijom budućnošću, nisu podložne promjenama i zubu vremena, zar ne?

Američki doku-virtuoz svoju finalnu umjetničku kreaciju započinje nimalo slučajnim marktwainovskim citatom mladića u potrazi za boljim životom – “Čim sam dobio zadnju plaću, uskočio sam na vlak i otišao”. Može li Mayslesu onda netko prigovoriti da u “Tranzitovoj” celuloidnoj lokomotivi nije zapravo zarobio djelić nesputane i divlje americane o kojoj sa žalom u oku pjeva Lana Del Ray? Amerika bez Johna Waynea i Marilyn Monroe, ali Amerika u kojoj još čuči smisao za avanturu, miris Mississippija i pogled preko horizonta…

"U tranzitu" / "In Transit"

O FILMU:

Režija: Albert Maysles, Lynn True, David Usui, Nelson Walker III, Benjamin Wu
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 76 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...
Režija: Albert Maysles, Lynn True, David Usui, Nelson Walker III, Benjamin Wu<br> Godina proizvodnje: 2015.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 76 minuta13. HRFF: "U tranzitu" - Posljednje dokumentarno putovanje Alberta Mayslesa