Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Sve je bio dobar san"

Sljedeća godina donosi nam premijeru najnovijeg dokumentarnog filma Branka Ištvančića pod nazivom “Sve je bio dobar san” / “Le ‘Frenchie’ de Vukowar” (francuski naziv). Dugometražni dokumentarac nastao u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata i partnera u projektu, Udruge Artizana iz Zagreba te Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, tematizira tragičnu smrt francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera nakon pada Vukovara.

Ištvančić je na filmu radio pune dvije godine, dok sama radnja prati majku ubijenog, Lyliane Fournier, koja živi u Karlovcu i traga za posmrtnim ostacima svojeg sina. “Sve je bio dobar san” prikazuje i Jean-Michelov dolazak u Hrvatsku, boravak na prvoj ratnoj liniji u Mejaškom selu pokraj Karlovca pa sve do odlaska u ratni pakao Vukovara.

Majka se prisjeća svojeg sina i njegove mladosti te pokušava otkriti razloge zbog kojih je Jean-Michel iz rodnog Vesoula otišao na hrvatsko ratište. Zajedno sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom i posljednjim danima života njezinog sina kojeg su JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara i pogubile na obližnjoj njivi ili livadi.

U filmu se pojavljuje očevidac mučenja, Osječanin Dragutin Berghofer; Ivan Grujić, koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskog rata; Josip Račić, koji je zajedno sa Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici; doktorica Vesna Bosanac i drugi.

Jean-Michel Nicolier posmrtno je odlikovan od strane predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a odlikovanje je primila njegova majka Lyliane, što će se moći vidjeti u filmu. Premijera 90-minutnog dokumentarca planira se održati početkom iduće godine u Zagrebu uz prisustvo ekipe filma i glavne protagonistice Lyliane Fournier.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here