Početna Vijesti Premijera novog dokumentarca Branka Ištvančića početkom sljedeće godine

Premijera novog dokumentarca Branka Ištvančića početkom sljedeće godine

-

Sljedeća godina donosi nam premijeru najnovijeg dokumentarnog filma Branka Ištvančića pod nazivom “Sve je bio dobar san” / “Le ‘Frenchie’ de Vukowar” (francuski naziv). Dugometražni dokumentarac nastao u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata i partnera u projektu, Udruge Artizana iz Zagreba te Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, tematizira tragičnu smrt francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera nakon pada Vukovara.

Ištvančić je na filmu radio pune dvije godine, dok sama radnja prati majku ubijenog, Lyliane Fournier, koja živi u Karlovcu i traga za posmrtnim ostacima svojeg sina. “Sve je bio dobar san” prikazuje i Jean-Michelov dolazak u Hrvatsku, boravak na prvoj ratnoj liniji u Mejaškom selu pokraj Karlovca pa sve do odlaska u ratni pakao Vukovara.

Majka se prisjeća svojeg sina i njegove mladosti te pokušava otkriti razloge zbog kojih je Jean-Michel iz rodnog Vesoula otišao na hrvatsko ratište. Zajedno sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom i posljednjim danima života njezinog sina kojeg su JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara i pogubile na obližnjoj njivi ili livadi.

U filmu se pojavljuje očevidac mučenja, Osječanin Dragutin Berghofer; Ivan Grujić, koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskog rata; Josip Račić, koji je zajedno sa Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici; doktorica Vesna Bosanac i drugi.

Jean-Michel Nicolier posmrtno je odlikovan od strane predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a odlikovanje je primila njegova majka Lyliane, što će se moći vidjeti u filmu. Premijera 90-minutnog dokumentarca planira se održati početkom iduće godine u Zagrebu uz prisustvo ekipe filma i glavne protagonistice Lyliane Fournier.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".