PočetnaVijestiDokukino KIC: Večeras od 20 sati "U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi"

Dokukino KIC: Večeras od 20 sati “U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi”

|

Nakon održane tri simultane projekcije društveno angažiranih i kreativnih dokumentaraca, kino-premijerom filma “U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi” / “Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus” (2013) u režiji Madeleine Sackler, u ponedjeljak 9. studenog, s početkom u 20 sati, u Dokukinu KIC nastavlja se projekt Dokuvizija.

Partnerski je to projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN), pokrenutog s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno angažirane i kreativne dokumentarne filmove.

Radnja filma započinje 2010. godine u doba disidentske opresije od strane KGB-a, odnosno šesnaest godina nakon što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko preuzeo vlast tijekom raspada SSSR-a. Dok se približavaju novi predsjednički izbori sumnjive regularnosti, KGB se okomio na osnivače Slobodnog Kazališta, Nikolaja Kalezina, Nataliju Kaliadu i Vladimira Ščerbanja, koji su razapeti između borbe za umjetnost i one za sigurnost – kako svoju, tako i vlastitih obitelji.

“U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi” se sastoji od prokrijumčarenih snimki i necenzuriranih intervjua te publici pruža pogled izbliza na pokret otpora, koji se istodobno razvija na pozornici i na ulicama. Film je osvajao nagrade na One World Brussels Film Festivalu, Biografilm Festivalu te Planete+ Doc Film Festivalu.

Bjelorusko Slobodno Kazalište osnovano je i djeluje od 2010. godine, a od svojih samih početaka u undergroundu i ilegali gradi publiku te stvara jedinstveno kazalište zbog svojeg inovativnog pristupa gorućim društvenim i političkim izazovima. Sve svoje performanse i predstave izvode stalni članovi Kazališta, a reprodukcija je nemoguća jer srž njihova rada nastaje iz njihovih osobnih iskustava i istraživanja. Bjelorusko Slobodno Kazalište nastupilo je u više od četrdeset zemalja diljem svijeta, a trenutno djeluje u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu te Bjelorusiji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.