PočetnaVijestiDokukino KIC: Večeras od 20 sati "U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi"

Dokukino KIC: Večeras od 20 sati “U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi”

-

Nakon održane tri simultane projekcije društveno angažiranih i kreativnih dokumentaraca, kino-premijerom filma “U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi” / “Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus” (2013) u režiji Madeleine Sackler, u ponedjeljak 9. studenog, s početkom u 20 sati, u Dokukinu KIC nastavlja se projekt Dokuvizija.

Partnerski je to projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN), pokrenutog s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno angažirane i kreativne dokumentarne filmove.

Radnja filma započinje 2010. godine u doba disidentske opresije od strane KGB-a, odnosno šesnaest godina nakon što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko preuzeo vlast tijekom raspada SSSR-a. Dok se približavaju novi predsjednički izbori sumnjive regularnosti, KGB se okomio na osnivače Slobodnog Kazališta, Nikolaja Kalezina, Nataliju Kaliadu i Vladimira Ščerbanja, koji su razapeti između borbe za umjetnost i one za sigurnost – kako svoju, tako i vlastitih obitelji.

“U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi” se sastoji od prokrijumčarenih snimki i necenzuriranih intervjua te publici pruža pogled izbliza na pokret otpora, koji se istodobno razvija na pozornici i na ulicama. Film je osvajao nagrade na One World Brussels Film Festivalu, Biografilm Festivalu te Planete+ Doc Film Festivalu.

Bjelorusko Slobodno Kazalište osnovano je i djeluje od 2010. godine, a od svojih samih početaka u undergroundu i ilegali gradi publiku te stvara jedinstveno kazalište zbog svojeg inovativnog pristupa gorućim društvenim i političkim izazovima. Sve svoje performanse i predstave izvode stalni članovi Kazališta, a reprodukcija je nemoguća jer srž njihova rada nastaje iz njihovih osobnih iskustava i istraživanja. Bjelorusko Slobodno Kazalište nastupilo je u više od četrdeset zemalja diljem svijeta, a trenutno djeluje u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu te Bjelorusiji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.