PočetnaVijestiDOK Lepzig: Starońovoj "Braći" Zlatna golubica u dugom metru

DOK Lepzig: Starońovoj “Braći” Zlatna golubica u dugom metru

-

Foto: DOK Leipzig

Jučer je stavljen ključ u bravu 58. Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipziga. Kao i obično, ugledni lajpciški festival donio je pregršt zanimljivih filmova, a u konačnici i nemali broj nagrađenih ostvarenja. Najvažnije laurete podvući ćemo u recima koji slijede, a cjelokupan popis nagrađenih djela čekirajte na službenim stranicama DOK Leipziga.

Zlatna golubica (Golden Dove) za najbolji dugometražni film 58. DOK Leipziga doletjela je Poljaku Wojciechu Starońu. Njegov film “Brothers” / “Bracia” (2015) nudi poetsku priču o suživotu nerazdvojne ali karakterom različite postarije braće Mieczysław, uspješnim bjeguncima iz SSSR-ovog sibirskog radnog kampa. Braću ćemo gledati na skorašnjem zagrebačkom Human Rights Film Festivalu.

Ruskinja Anastasia Novikova utržila je Zlatnu golubicu za najbolji kratkometražni dokumentarni film, i to s filmom “The Conversation” / “Razgovor” (2014) o usamljenoj melankoliji starca u skromnoj kolibici.

Njemačku dugometražnu Zlatnu golubicu pokupio je “Land on Water” / “Land am Wasser” (2015) Toma Lemkea. Lemkeov film – inače sa svjetskom premijeru u Leipzigu – portretira napušten i raseljen san nekog drugog vremena; posljednje stanovnike njemačkog Grunaua, sela duhova sagrađenog pokraj rudnika ugljena. Stručna pak novinarska FIPRECSCI nagrada dodijeljena je Amerikanki Crystal Moselle za dokumentarni film “The Wolfpack” (2015).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.