Početna Vijesti DOK Lepzig: Starońovoj "Braći" Zlatna golubica u dugom metru

DOK Lepzig: Starońovoj “Braći” Zlatna golubica u dugom metru

-

Foto: DOK Leipzig

Jučer je stavljen ključ u bravu 58. Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipziga. Kao i obično, ugledni lajpciški festival donio je pregršt zanimljivih filmova, a u konačnici i nemali broj nagrađenih ostvarenja. Najvažnije laurete podvući ćemo u recima koji slijede, a cjelokupan popis nagrađenih djela čekirajte na službenim stranicama DOK Leipziga.

Zlatna golubica (Golden Dove) za najbolji dugometražni film 58. DOK Leipziga doletjela je Poljaku Wojciechu Starońu. Njegov film “Brothers” / “Bracia” (2015) nudi poetsku priču o suživotu nerazdvojne ali karakterom različite postarije braće Mieczysław, uspješnim bjeguncima iz SSSR-ovog sibirskog radnog kampa. Braću ćemo gledati na skorašnjem zagrebačkom Human Rights Film Festivalu.

Ruskinja Anastasia Novikova utržila je Zlatnu golubicu za najbolji kratkometražni dokumentarni film, i to s filmom “The Conversation” / “Razgovor” (2014) o usamljenoj melankoliji starca u skromnoj kolibici.

Njemačku dugometražnu Zlatnu golubicu pokupio je “Land on Water” / “Land am Wasser” (2015) Toma Lemkea. Lemkeov film – inače sa svjetskom premijeru u Leipzigu – portretira napušten i raseljen san nekog drugog vremena; posljednje stanovnike njemačkog Grunaua, sela duhova sagrađenog pokraj rudnika ugljena. Stručna pak novinarska FIPRECSCI nagrada dodijeljena je Amerikanki Crystal Moselle za dokumentarni film “The Wolfpack” (2015).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.