PočetnaVijestiPredstavljeno 13. izdanje Zagreb Film Festivala

Predstavljeno 13. izdanje Zagreb Film Festivala

|

Foto: Jelena Pintarić

U Zagrebu je danas u dvorani Müller zagrebačkog kina Europa predstavljeno 13. izdanje Zagreb Film Festivala (14. – 22. studenog). ZFF od ove godine traje dan duže, a radi usklađivanja rasporeda s festivalima u Veneciji i Torontu, promijenjen je i datum njegovog održavanja – umjesto tradicionalnog listopada, zagrebačko filmsko okupljanje pomaknuto je na studeni.

13. ZFF održavat će se u kinima Europa i Tuškanac, MSU-u, Akademiji dramske umjetnosti i Dokukinu KIC. Cjelokupni program najavili su direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, koordinatorica programa Selma Mehadžić, koordinatorica Žute Bibijade by RBA i programa PLUS, Katarina Crnčić te direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu, Sanja Milinović.

Nakon punih trinaest godina, dakle od 2003. i početaka u zagrebačkom Studentskom centru, Zagreb Film Festival neće sadržavati natjecateljski dokumentarni program. Razloga je više – detalji malo kasnije u intervjuu s direktorom ZFF-a, Borisom T. Matićem.

Ono što je bitno napomenuti jest kako nefikcijska strana priče nije u potpunosti nestala sa ZFF-ovog radara. U programu Making Of vidjet ćemo šest dokumentaraca sa snimanja nekih od najvećih filmskih hitova, dok će industrijski dio (16. studenog u 15 sati / ADU) pohoditi profesionalci iz čuvene poljske Filmske škole Wajda (Wajda Film School). Škola je to koja je, primjerice, iznjedrila izvrsnu “Joannu” (2013) Anete Kopacz.

Nadalje, u Dokukinu KIC, u četvrtak 19. listopada u 17 sati, svoju rough cut radionicu i masterclass održat će montažer dokumentarca “Banane!*” / “Bananas!*” (2009., Fredrik Gertten), Jesper Osmund. Više o ostatku programa na službenim stranicama 13. ZFF-a.

Dokumentarni program 13. Zagreb Film Festivala:

Making Of

“Deseti film” (2006)

 • Režija: Igor Mirković
 • Zemlja podrijetla: Hrvatska
 • Trajanje: 54 minute

Sinopsis: Dokumentarac o trogodišnjem procesu nastanka filma “Karaula”. I sam član filmske ekipe koja je radila na filmu, redatelj i scenarist Igor Mirković imao je neograničen uvid u nastanak filma o skupini vojnika na jugoslavensko-albanskoj granici koji čekaju kraj vojnog roka.

Duhoviti je to prikaz dogodovština sa snimanja: proba, strahova, uspjeha i pehova. Iz vizure redatelja Rajka Grlića kojem je “Karaula” deseti film, polako se pred gledateljem odvija demistifikacija stvaranja jedne filmske iluzije.

“Iza kamere: E.T.” / “The Making of E.T. The Extra-Terrestrial” (1996)

 • Režija: Laurent Bouzereau
 • Zemlja podrijetla: SAD
 • Trajanje: 91 minutu

Sinopsis: Pogled iza kamera Spielbergovog klasika “E.T.”. Dokumentarac se sastoji od intervjua s redateljem Stevenom Spielbergom, koproducenticom Kathleen Kennedy, dizajnerom zvuka Benom Burttom, skladateljem Johnom Williamsom i ostalim ključnim članovima filmske ekipe. Također, dokumentarac sadrži originalne snimke sa seta, kao i izbrisane scene iz filma.

“Izgubljeni u La Manchi” / “Lost in la Mancha” (2002)

 • Režija: Keith Fulton, Louis Pepe
 • Zemlje podrijetla: Ujedinjeno Kravljevstvo
 • Trajanje: 93 minute

Sinopsis: “Izgubljeni u La Manchi” prati pokušaj nastanka i konačnu dezintegraciju jednog filma. Kroz naraciju Jeffa Bridgesa ovaj film o neostvarenom projektu redatelja Terryja Gilliama – filmskoj adaptaciji Don Quijotea – otkriva krhku prirodu filmskog stvaralaštva stvarajući pritom portret ludila i plemenitosti kreativnog duha.

“Neretva 1943.” (reportaža sa snimanja filma Bitka na Neretvi)

 • Zemlja podrijetla: Jugoslavija
 • Trajanje: 31 minutu

Sinopsis: Avioni, topovi i foto-objektivi. Četvrta ofenziva ili Bitka za ranjenike ušla je u povijest kao najveći filmski spektakl za postojanja bivše države. Novinarska ekipa RTV Zagreb napravila je reportažu sa snimanja filma nad filmovima.

Redatelja Veljka Bulajića uhvatili su u trenucima dok je snimao govor četničkog vojvode (Orson Welles), a Miner Vlado (Yul Bryner) pojasnio je Titovu taktiku pri prelasku rijeke. Ipak, reportere je najviše zanimalo kako vrijeme krate statisti (regruti JNA) i kako na snimanje gledaju svjedoci prave Neretve.

“Snimajući Othella” / “Filming Othello” (1978)

 • Režija: Orson Welles
 • Zemlja podrijetla: Zapadna Njemačka
 • Trajanje: 84 minute

Sinopsis: Posljednji dovršeni film redatelja Orsona Wellesa, “Snimajući Othella” filmski je esej fragmentarne strukture u kojem se Welles prisjeća stvaranja svog nagrađivanog filma “Othello” (1952). Bio je to jedan od redateljevih problematičnijih projekata, a opterećen nedostatkom financija Welles je novac za produkciju sakupljao glumeći u drugim filmovima zbog čega se snimanje ponekad zaustavljao i na nekoliko mjeseci. Iako je njegov nastanak obilježen teškoćama, film je na festivalu u Cannesu osvojio Zlatnu palmu.

“Teret snova” / “Burden of Dreams” (1982)

 • Režija: Les Blank
 • Zemlja podrijetla: SAD
 • Trajanje: 95 minute

Sinopsis: “Ako napustim ovaj projekt bit ću čovjek bez snova. To nije život kakav želim”, rekao je Werner Herzog snimajući “Fitzcarraldo”. Priča o snimanju tog filma danas je već dio popularne filmske predaje. Radnja se vrti oko opsesije jednog čovjeka da duboko u amazonskoj džungli podigne opernu kuću. Snimajući u džunglama Južne Amerike, daleko od civilizacije, filmska ekipa susrela se s nekim od najnevjerojatnijih i najopasnijih prepreka u povijesti filmske produkcije.

Industrija / Dokukino KIC

“Banane!*” / “Bananas!*” (2009)

 • Režija: Fredrik Gertten
 • Zemlje podrijetla: Švedska / Danska
 • Trajanje: 83 minute

Sinopsis: Odvjetnik Juan Accidentes Dominguez u ime dvanaest nikaragvanskih radnika plantaže banana, upušta se u pravnu bitku protiv američke multinacionalne kompanije Dole Food zbog saznanja o uporabi zabranjenog pesticida koji uzrokuje neplodnost.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.