PočetnaVijestiPredstavljeno 13. izdanje Zagreb Film Festivala

Predstavljeno 13. izdanje Zagreb Film Festivala

-

Foto: Jelena Pintarić

U Zagrebu je danas u dvorani Müller zagrebačkog kina Europa predstavljeno 13. izdanje Zagreb Film Festivala (14. – 22. studenog). ZFF od ove godine traje dan duže, a radi usklađivanja rasporeda s festivalima u Veneciji i Torontu, promijenjen je i datum njegovog održavanja – umjesto tradicionalnog listopada, zagrebačko filmsko okupljanje pomaknuto je na studeni.

13. ZFF održavat će se u kinima Europa i Tuškanac, MSU-u, Akademiji dramske umjetnosti i Dokukinu KIC. Cjelokupni program najavili su direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, koordinatorica programa Selma Mehadžić, koordinatorica Žute Bibijade by RBA i programa PLUS, Katarina Crnčić te direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu, Sanja Milinović.

Nakon punih trinaest godina, dakle od 2003. i početaka u zagrebačkom Studentskom centru, Zagreb Film Festival neće sadržavati natjecateljski dokumentarni program. Razloga je više – detalji malo kasnije u intervjuu s direktorom ZFF-a, Borisom T. Matićem.

Ono što je bitno napomenuti jest kako nefikcijska strana priče nije u potpunosti nestala sa ZFF-ovog radara. U programu Making Of vidjet ćemo šest dokumentaraca sa snimanja nekih od najvećih filmskih hitova, dok će industrijski dio (16. studenog u 15 sati / ADU) pohoditi profesionalci iz čuvene poljske Filmske škole Wajda (Wajda Film School). Škola je to koja je, primjerice, iznjedrila izvrsnu “Joannu” (2013) Anete Kopacz.

Nadalje, u Dokukinu KIC, u četvrtak 19. listopada u 17 sati, svoju rough cut radionicu i masterclass održat će montažer dokumentarca “Banane!*” / “Bananas!*” (2009., Fredrik Gertten), Jesper Osmund. Više o ostatku programa na službenim stranicama 13. ZFF-a.

Dokumentarni program 13. Zagreb Film Festivala:

Making Of

“Deseti film” (2006)

 • Režija: Igor Mirković
 • Zemlja podrijetla: Hrvatska
 • Trajanje: 54 minute

Sinopsis: Dokumentarac o trogodišnjem procesu nastanka filma “Karaula”. I sam član filmske ekipe koja je radila na filmu, redatelj i scenarist Igor Mirković imao je neograničen uvid u nastanak filma o skupini vojnika na jugoslavensko-albanskoj granici koji čekaju kraj vojnog roka.

Duhoviti je to prikaz dogodovština sa snimanja: proba, strahova, uspjeha i pehova. Iz vizure redatelja Rajka Grlića kojem je “Karaula” deseti film, polako se pred gledateljem odvija demistifikacija stvaranja jedne filmske iluzije.

“Iza kamere: E.T.” / “The Making of E.T. The Extra-Terrestrial” (1996)

 • Režija: Laurent Bouzereau
 • Zemlja podrijetla: SAD
 • Trajanje: 91 minutu

Sinopsis: Pogled iza kamera Spielbergovog klasika “E.T.”. Dokumentarac se sastoji od intervjua s redateljem Stevenom Spielbergom, koproducenticom Kathleen Kennedy, dizajnerom zvuka Benom Burttom, skladateljem Johnom Williamsom i ostalim ključnim članovima filmske ekipe. Također, dokumentarac sadrži originalne snimke sa seta, kao i izbrisane scene iz filma.

“Izgubljeni u La Manchi” / “Lost in la Mancha” (2002)

 • Režija: Keith Fulton, Louis Pepe
 • Zemlje podrijetla: Ujedinjeno Kravljevstvo
 • Trajanje: 93 minute

Sinopsis: “Izgubljeni u La Manchi” prati pokušaj nastanka i konačnu dezintegraciju jednog filma. Kroz naraciju Jeffa Bridgesa ovaj film o neostvarenom projektu redatelja Terryja Gilliama – filmskoj adaptaciji Don Quijotea – otkriva krhku prirodu filmskog stvaralaštva stvarajući pritom portret ludila i plemenitosti kreativnog duha.

“Neretva 1943.” (reportaža sa snimanja filma Bitka na Neretvi)

 • Zemlja podrijetla: Jugoslavija
 • Trajanje: 31 minutu

Sinopsis: Avioni, topovi i foto-objektivi. Četvrta ofenziva ili Bitka za ranjenike ušla je u povijest kao najveći filmski spektakl za postojanja bivše države. Novinarska ekipa RTV Zagreb napravila je reportažu sa snimanja filma nad filmovima.

Redatelja Veljka Bulajića uhvatili su u trenucima dok je snimao govor četničkog vojvode (Orson Welles), a Miner Vlado (Yul Bryner) pojasnio je Titovu taktiku pri prelasku rijeke. Ipak, reportere je najviše zanimalo kako vrijeme krate statisti (regruti JNA) i kako na snimanje gledaju svjedoci prave Neretve.

“Snimajući Othella” / “Filming Othello” (1978)

 • Režija: Orson Welles
 • Zemlja podrijetla: Zapadna Njemačka
 • Trajanje: 84 minute

Sinopsis: Posljednji dovršeni film redatelja Orsona Wellesa, “Snimajući Othella” filmski je esej fragmentarne strukture u kojem se Welles prisjeća stvaranja svog nagrađivanog filma “Othello” (1952). Bio je to jedan od redateljevih problematičnijih projekata, a opterećen nedostatkom financija Welles je novac za produkciju sakupljao glumeći u drugim filmovima zbog čega se snimanje ponekad zaustavljao i na nekoliko mjeseci. Iako je njegov nastanak obilježen teškoćama, film je na festivalu u Cannesu osvojio Zlatnu palmu.

“Teret snova” / “Burden of Dreams” (1982)

 • Režija: Les Blank
 • Zemlja podrijetla: SAD
 • Trajanje: 95 minute

Sinopsis: “Ako napustim ovaj projekt bit ću čovjek bez snova. To nije život kakav želim”, rekao je Werner Herzog snimajući “Fitzcarraldo”. Priča o snimanju tog filma danas je već dio popularne filmske predaje. Radnja se vrti oko opsesije jednog čovjeka da duboko u amazonskoj džungli podigne opernu kuću. Snimajući u džunglama Južne Amerike, daleko od civilizacije, filmska ekipa susrela se s nekim od najnevjerojatnijih i najopasnijih prepreka u povijesti filmske produkcije.

Industrija / Dokukino KIC

“Banane!*” / “Bananas!*” (2009)

 • Režija: Fredrik Gertten
 • Zemlje podrijetla: Švedska / Danska
 • Trajanje: 83 minute

Sinopsis: Odvjetnik Juan Accidentes Dominguez u ime dvanaest nikaragvanskih radnika plantaže banana, upušta se u pravnu bitku protiv američke multinacionalne kompanije Dole Food zbog saznanja o uporabi zabranjenog pesticida koji uzrokuje neplodnost.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.