PočetnaVijestiPredstavljen program 21. Zagreb Film Festivala

Predstavljen program 21. Zagreb Film Festivala

-

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u zagrebačkoj Uraniji – prostoru kreacije, predstavljen je program 21. Zagreb Film Festivala, i to od strane direktora ZFF-a Borisa T. Matića te producentica Lane Matić i Selme Mehadžić.

“Uzbuđeni smo što publici možemo predstaviti još jedno programski bogato i raznovrsno izdanje koje će se održati od 6. do 12. studenog u CineStaru Branimir, kinima SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Dugometražnu konkurenciju – izbor najboljih debitantskih ostvarenja iz cijelog svijeta, zbog sanacije gradskih kina, ove godine prikazujemo u CineStaru Branimir, a u programima ‘Ponovno s nama’ i ‘Velikih’ 5 donosimo niz filmskih naslova afirmiranih autora. Riječ je o filmovima koji će sasvim sigurno obilježiti nadolazeću filmsku sezonu, a naša publika moći će ih gledati među prvima”, izjavio je Boris T. Matić.

O najboljim dugometražnim filmovima odlučivat će žiri u sastavu makedonske glumice i producentice Labine Mitevske (“Bog postoji, njeno ime je Petrunija”, “Najsretniji čovjek na svijetu”) austrijskog scenarista i redatelja Sebastiana Meisea (“Konačna sloboda” –  Zlatna kolica, ZFF 2021.) i norveške producentice Renée Hansen Mlodyszewski (“Najgora osoba na svijetu”); a o kratkometražnim pobjednicima žiri u sastavu: hrvatski redatelj Josip Lukić (“Nije zima za komarce” – Zlatna kolica, ZFF 2022.), slovenski redatelj Matjaž Ivanišin (“I tako je završilo ljeto” – Zlatna kolica, ZFF 2022.) i Daniel Ebner, suosnivač i umjetnički direktor festivala Vienna Shorts.

Uz glavni natjecateljski program dugometražnog igranog, odnosno međunarodnog kratkometražnog filma, tu su i hrvatski program “Kockice”, “Ponovno s vama” te “Mreža festivala Jadranske regije”. Popratni program sačinjavaju “Velikih 5”, “Nagrada Lux”, “KinoKino”, “PLUS” te “Festivali pod reflektorom”. O svim programima možete detaljnije doznati na službenoj stranici Zagreb Film Festivala.

Dokumentarni filmovi na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu

Iz dokumentarističkog kuta, na ovogodišnjem ćemo ZFF-u gledati tri naslova: pseudodokumentarac “Crni kamen” / “Black Rock” (2022) grčkog redatelja Spirosa Jacovidesa o nestalim zaposlenicima grčke javne službe (“Mreža festivala Jadranske regije”), “Sestrinstvo parne kupelji” / “Smoke Sauna Sisterhood” / “Savvusanna sõsarad” (2023) estonske autorice Anne Hints o ženama koje unutar saune dijele intimne tajne (“Nagrada LUX”) te talijanski dokumentarac “Futura” (Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher, 2021.; “PLUS”) o razmišljanjima tamošnjih tinejdžera.

Slijedeći svoj slogan “Recikliramo sve osim filmova”, Zagreb Film Festival treću godinu zaredom uz niz aktivnosti nastavlja svoju ekološku misiju. Festivalski katalog od prošle je godine dostupan isključivo u digitalnom obliku, a ove godine festival se oprašta i od tiskanih programskih knjižica. Program i raspored projekcija tako će od sada biti dostupni isključivo na službenoj festivalskoj stranici i mobilnoj aplikaciji ZFF-a.

Cijene ulaznica kreću se od 3 eura (“KinoKino”, “PLUS”) do 5 eura (Glavni program, “Ponovno s nama”, “Mreža”, “Velikih 5”), a u pretprodaji, od 18. listopada do 5. studenog cijene su 1 euro niže. Ulaznice se od 18. listopada do kraja festivala mogu kupiti na stranici kupiulaznicu.zff.hr. Prodaja ulaznica na lokacijama počinje 4. studenog na glavnoj festivalskoj blagajni u CineStaru Branimir, a s početkom festivala i u kinima SC (6.11.), Kinoteka (7.11.) i MSU (7.11.). Osim na službenoj festivalskoj stranici www.zff.hr, program i raspored dostupni su i u ZFF-ovoj mobilnoj aplikaciji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.