PočetnaVijesti"Masterclass" Heddy Honigmann u Dokukunu KIC

“Masterclass” Heddy Honigmann u Dokukunu KIC

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Dobar suprug, dragi sin”

Za točno tjedan dana, 8. listopada od 17 sati, u Dokukinu KIC svoje će masterclass predavanje pod nazivom “Najbolji mogući početak” održati nagrađivana nizozemsko-peruanska redateljica Heddy Honigmann koju će uskoro upoznati i građani Bjelovara. Honigman je najavljena kao glavna gošća skorašnjeg DOKUarta, a upravo će njen film “Oko svijeta u 50 koncerata” / “Around the World in 50 Concerts” / “Om de wereld in 50 concerten” (2014) u nedjelju službeno i otvoriti deseto izdanje bjelovarskog dokumentarnog festivala.

Masterclass će se baviti analizom početaka filmova i zašto je u filmskoj dramaturgiji prvih deset minuta najvažnije – u uspješno izvedenom početku filma koncentrirani su svi dramaturški elementi koji definiraju njegovu srž i određuju žanr; gledatelji će s lakoćom prepoznati o kakvom se filmu radi, naslutiti gdje će ih odvesti priča i je li riječ o komediji, tragediji ili o kakvoj hibridnoj kombinaciji.

U tih prvih deset minuta autori imaju zadatak postići dogovor s gledateljima, a o uspješnosti tog dogovora ovisi hoće li gledatelji pogledati film do kraja ili će odustati.

Nakon masterclassa, program se u Dokukinu KIC od 19 sati nastavlja s projekcijom redateljičinog dokumentarnog filma “Dobar suprug, dragi sin” / “Good Husband, Dear Son” (2002). Riječ je ostvarenju smještenom u selo Ahatovići na brdima pokraj Sarajeva, koje se posve promijenilo nakon pada u srpske ruke tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Praktički svi muškarci zarobljeni su i brutalno ubijeni, a selo je spaljeno do temelja. Samo su žene i djeca pošteđeni. “Dobar suprug, dragi sin” iznosi priču iza ovog zaboravljenog genocida – ubijenim muškarcima odaje se počast kroz priče njihovih supruga, majki i kćeri, te kroz malobrojne fotografije i osobne predmete koji su ostali iza njih.

Svaki predmet nosi sjećanje, no činjenica da je netko bio dobar suprug nije vidljiva iz fotografije. Jasno je vidljiva iz načina na koji njegova supruga, dok govori o njemu, miluje sliku i pritišće je uz grudi. U ovom debelom sloju tuge film prikazuje ljepotu sjećanja i ljubavi.

Ulaz na masterclass predavanje, kao i na projekciju filma su besplatni.

Heddy-Honigmann
Foto: PR

Heddy Honigmann rođena je 1951. u Limi, u Peruu, u obitelji poljskih židovskih imigranata. Većinu života provela je u Nizozemskoj, gdje je i nastala većina njezinih filmova.

2003. godine Muzej moderne umjetnosti u New Yorku održao je retrospektivu prikazujući niz njezinih filmova. 2007. godine osvojila je Outstanding Achievement Award na Hot Docs festivalu u Torontu.

2011. godine u Centru Georges Pompidou u Parizu održana je retrospektiva svih njezinih filmova, a njezin posljednji film, “Oko svijeta u 50 koncerata”, svečano je otvorio prošlogodišnju IDFA-u, najveći festival dokumentarnog filma u svijetu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.