PočetnaVijesti26. Nordisk Panorama: "Democrats" do titule najboljeg nordijskog dokumentarca

26. Nordisk Panorama: “Democrats” do titule najboljeg nordijskog dokumentarca

|

Sezona nagrada nastavlja svojim sve živahnijim ritmom, a za dokumentarnu industriju važne stvari odvijale su se u švedskom Malmöu. Netom završena 26. Nordisk Panorama (18. – 23. rujna) već je tradicionalno okupila kremu nordijskog (Švedska, Danska, Norveška i Island) kratkometražnog i dokumentarnog stvaralaštva.

Nefikcijski dio programskog rasporeda zauzelo je četrnaest filmova, dok se glavnom slavodobitniku smiješilo nemalih 11 tisuća eura osiguranih iz džepa pet noridijskih javnih televizija (DR, YLE, RUV, NRK i SVT).

A lijepa svota europskih novčanica, kao i ovogodišnja titula Najboljeg nordijskog dokumentarnog filma, pripala je Dankinji Camilli Nielsson. Njen “Democrats” (2014) nam je kroz tri godine snimanja približio unutarnji politički krug predsjednika Zimbabvea, Roberta Mugabea, kao i proces stvaranja novog ustava, bitnog za budućnost ove afričke zemlje.

Konačnu odluku o slavljenicima službenog dokumentarnog programa donio je žiri u sastavu: Yrsa Roca Fannberg (prošlogodišnja doku-pobjednica), Martin Horyna (festivalski programator Karlovih Vara) i Wendy Ettinger (suosnivačica Chicken & Egg fonda koji promiče žensku dokumentaristiku).

Počasno priznanje otišlo je na švedsku adresu Tore Mårtens i filma o prvim ženama svjetskim prvakinjama u hip hop plesu, “Martha & Niki” (2015). Za kraj nagradno-nordijskog izlaganja ostavili smo Nagradu publike, koja je također pospremljena u dokumentarnu ladicu, zahvaljujući Joshui Oppenheimeru i “Pogledu tišine” / “The Look of Silence” (2014).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.