PočetnaVijestiHrvatski film do nagrade na Mostri

Hrvatski film do nagrade na Mostri

|

Film “Delta – obilje umjetnosti” (2015) redatelja Marina Lukanovića, snimljen u koprodukciji Filmaktiva i Primorsko-goranske županije, osvojio je nagradu ArTVision za Najbolji dokumentarni film u sklopu paralelnog programa Giornate degli autori 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Film kojeg smo nedavno gledali i na 13. Liburnia FIlm Festivalu, osvojio je nagradu u konkurenciji petnaest dokumentarnih naslova koje su u okviru europskog projekta ArTVision snimili filmaši iz četiriju zemalja – partnera u projektu – Albanije, Italije, Crne Gore i Hrvatske.

Festivalski žiri činili su Maria Giuseppina Troccoli iz Uprave za film talijanskog Ministarstva kulture i turizma, kustos Fabio Sargentini, filmski kritičar Giuseppe Ghigi, direktor televizije Sky Arte Roberto Pisoni te kustos i povjesničar umjetnosti Antonello Tolve.

U obrazloženju žirija stoji:

“Nagrada se dodjeljuje za precizno i dobro istraženo dokumentiranje života i rada skupine mladih hrvatskih umjetnika, predstavljanje njihove pozicije u zemlji i njihove uloge kao intelektualaca u društvu.

Pokušaj skupine umjetnika da se izmaknu iz okvira zapadnjačkog kapitalizma dijeleći prostor i hranu i darujući život praznim zgradama izuzetima iz proizvodnog ciklusa (što je ontološka osnova za bilo kakvo umjetničko djelovanje) čini film “Delta – obilje umjetnosti” neizostavnim svjedokom konteksta hrvatske kulturne današnjice. Naposlijetku, sa stručne strane, film krasi odlična režija podržana znalačkim odabirom u fotografskom i scenografskom polju, što je dodana vrijednost oštrom i preciznom scenariju.”

Nagradu je primio redatelj filma Marin Lukanović, uz kojeg su bili montažerka Marta Batinić, snimateljica zvuka i predsjednica Filmaktiva Ana Jurčić te Igor Crnković koji je bio zadužen za postprodukciju slike. Filmsku ekipu još čine snimatelj Kristijan Vučković, skladatelj Josip Maršić te dizajner zvuka Zoran Medved.

“Iznimno sam počašćen ovom nagradom. Dobiti nagradu na Mostri divan je osjećaj i svi smo potpuno osupnuti. Drago nam je da je žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz polja filma i vizualnih umjetnosti, prepoznao “Deltu” kao zanimljivu i slojevitu priču.

“Vjerujem da će ovaj film pomoći promociji vizualnih umjetnosti i daljnjem razvoju ideje dijeljenja kulturnih prostora i razvijanja inovativnih modela upravljanja. Zahvaljujem se svojim suradnicima iz Filmaktiva, protagonistima filma na strpljenju i Primorsko-goranskoj županiji”, rekao je redatelj Marin Lukanović.

“Delta – obilje umjetnosti” prati skupinu od devet umjetnika koji dijele radni prostor u zgradi Ivexa u samom centru Rijeke. Milijana Babić, Tomislav Brajnović, Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Fokus Grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), MFK&AT (Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić) i Sanja Stojković međunarodno su priznati umjetnici koji su izlagali u relevantnim galerijama diljem svijeta.

Delta---obilje-umjetnosti
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Delta – obilje umjetnosti”

Film se bavi pitanjima o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontaktu s publikom i neizvjesnom budućnosti zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze budući da je cijeli taj prostor urbanistički predodređen za novi gradski centar.

Umjetnici stalno pitaju jedni druge i sami sebe o prirodi njihova odnosa: jesu li kolektiv ili tek skupina ljudi, koje zajedničke vrijednosti dijele, što ih povezuje – jednostavna potreba za radnim prostorom ili pak set zajedničkih ciljeva i pogleda na život.

Projekt “ArTVision” pokrenut je 2012. godine s ciljem unapređenje promocije suvremene umjetnosti zemalja članica i poboljšanje njihove suradnje, kao i umrežavanje umjetnika i kulturnih aktera kroz zajedničke produkcije, izložbe, radionice, predavanja i druge aktivnosti.

Vodeći partner u projektu je Regija Puglia iz Italije, a ostali partneri su Muzej suvremene umjetnosti Pino Pascali, Regija Veneto, Akademija lijepih umjetnosti iz Venecije, Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo turizma, kulture, mladih i sporta Albanije, Akademija umjetnosti iz Tirane te Primorsko-goranska županija i riječka televizijska kuća Kanal Ri. Projekt “ArTVision” sufinanciran je sredstvima Europske unije prema programu Adriatic IPA CrossBorder Cooperation 2007-2013, a njegova ukupna vrijednost iznosi 3.305.727,62 eura.

Venecijanski filmski festival, legendarna Mostra, najstariji je i najprestižniji filmski festival na svijetu. “Giornate degli autori” paralelni je program pokrenut 2004. godine kao pandan kanskom Quinzaineu, s ciljem promocije autorskog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.