Početna Najave "Filmski" bendovi na 13. Liburnia Film Festivalu

“Filmski” bendovi na 13. Liburnia Film Festivalu

-

Naslovna fotografija: Jazz duo MišAndroid

Festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival, koji starta 25. kolovoza u lučici u Ičićima kraj Opatije, najavljuje šaren glazbeni program sastavljen od filmskih bendova. Otvara ga riječki duo JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) koji će nastupiti u utorak 25. kolovoza. Dan kasnije na stageu su Mr.Lee & IvaneSky, projekt poznatih glazbenika Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević; u petak nastupa riječki akustični jazz duo MišAndroid, a festival u subotu 29. kolovoza zatvara Stampedo.

Svi od navedenih bendova povezani su s filmom: filmsku glazbu ili stvaraju ili izvode, a JMZM su i posebno povezani s 13. LFF-om, budući da potpisuje glazbu i dizajn zvuka za dokumentarac “Plenumovi” (2014) koji će biti prikazan u večeri njihovog nastupa. Ulaz je besplatan na sva događanja, od filmskih do glazbenih.

JMZM se više od deset godina posvećeno bave skladanjem, često za potrebe filma i kazališta. U mogućnosti su povesti vas na putovanje zvučnim pejzažima, balansirajući na tankoj liniji koja dijeli zvuk i glazbu, a na posebno intenzivna putovanja vode uživo, jer se koriste kombinacijom računala i softwarea, klasičnih instrumenata i samoizgrađenih instrumenta te raznih predmeta koji proizvode glazbu. Na otvorenju LFF-a izvest će seriju kompozicija pod nazivom “Fibres”, koje su izveli i na 28. Muzičkom Biennalu Zagreb, u proljeće ove godine.

Etablirani glazbenici Damir Martinović Mrle (Let 3) i Ivanka Mazurkijević (Stampedo), odnedavno rade na zajedničkom autorskom projektu Mr.Lee & IvaneSky. Njihova je, prilično jedinstvena formula, kombinacija neupitne umjetničke vještine i primamljivih efekata, te mišunga popa, countryja, techna, elektronike, vodvilja i ostalih utjecaja.

Zajednički je rad Ivanki i Mrletu donio Zlatnu Arenu za glazbu u filmu “Sonja i bik” 2012. godine, a s filmom “Kauboji”, za koji su također skladali, gostovali su po mnogim festivalima, te u prednominaciji navedenog filma za Oscara posjetili i Los Angeles, New York i Soho Film Festival. Mr.Lee & IvaneSky trenutno su i Vlado Simčić Vava, Dražen Baljak, Ivan Bojčić Bin i Ivan Valusek.

MišAndroid akustični je cover duo iz Rijeke, koji izvodi jazz, blues i bossa nova standarde te rezonirajuće, ženske rock balade. Miš svira akustičnu gitaru, Android se hvata mikrofona, a publici garantiraju da nema cijukanja.

Stampedo, koji će nastupiti na zatvaranju festivala, ne treba posebno najavljivati. Poznato je da ovaj bend, s dvadeset godina staža i šest dugosvirajućih albuma iza sebe, krasi neobičan spoj ritmova svih strana globusa te melodiozni predznak retro/popa/rocka.

Gotovo su svi glazbenici u bendu povezani s filmom: Ivanka Mazurkijević, osim navedene suradnje s Mrletom, posljednjih desetak godina filmsku i kazališnu glazbu stvara i s basistom i čelistom u bendu, Stankom Kovačićem, koji je i sam autor glazbe za mnoge predstave i filmove. Gitarist Daniel Šuljić umjetnički je direktor Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, a bubnjar Nikola Crnković – gleda najviše filmova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.