PočetnaNajave"Filmski" bendovi na 13. Liburnia Film Festivalu

“Filmski” bendovi na 13. Liburnia Film Festivalu

-

Naslovna fotografija: Jazz duo MišAndroid

Festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival, koji starta 25. kolovoza u lučici u Ičićima kraj Opatije, najavljuje šaren glazbeni program sastavljen od filmskih bendova. Otvara ga riječki duo JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) koji će nastupiti u utorak 25. kolovoza. Dan kasnije na stageu su Mr.Lee & IvaneSky, projekt poznatih glazbenika Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević; u petak nastupa riječki akustični jazz duo MišAndroid, a festival u subotu 29. kolovoza zatvara Stampedo.

Svi od navedenih bendova povezani su s filmom: filmsku glazbu ili stvaraju ili izvode, a JMZM su i posebno povezani s 13. LFF-om, budući da potpisuje glazbu i dizajn zvuka za dokumentarac “Plenumovi” (2014) koji će biti prikazan u večeri njihovog nastupa. Ulaz je besplatan na sva događanja, od filmskih do glazbenih.

JMZM se više od deset godina posvećeno bave skladanjem, često za potrebe filma i kazališta. U mogućnosti su povesti vas na putovanje zvučnim pejzažima, balansirajući na tankoj liniji koja dijeli zvuk i glazbu, a na posebno intenzivna putovanja vode uživo, jer se koriste kombinacijom računala i softwarea, klasičnih instrumenata i samoizgrađenih instrumenta te raznih predmeta koji proizvode glazbu. Na otvorenju LFF-a izvest će seriju kompozicija pod nazivom “Fibres”, koje su izveli i na 28. Muzičkom Biennalu Zagreb, u proljeće ove godine.

Etablirani glazbenici Damir Martinović Mrle (Let 3) i Ivanka Mazurkijević (Stampedo), odnedavno rade na zajedničkom autorskom projektu Mr.Lee & IvaneSky. Njihova je, prilično jedinstvena formula, kombinacija neupitne umjetničke vještine i primamljivih efekata, te mišunga popa, countryja, techna, elektronike, vodvilja i ostalih utjecaja.

Zajednički je rad Ivanki i Mrletu donio Zlatnu Arenu za glazbu u filmu “Sonja i bik” 2012. godine, a s filmom “Kauboji”, za koji su također skladali, gostovali su po mnogim festivalima, te u prednominaciji navedenog filma za Oscara posjetili i Los Angeles, New York i Soho Film Festival. Mr.Lee & IvaneSky trenutno su i Vlado Simčić Vava, Dražen Baljak, Ivan Bojčić Bin i Ivan Valusek.

MišAndroid akustični je cover duo iz Rijeke, koji izvodi jazz, blues i bossa nova standarde te rezonirajuće, ženske rock balade. Miš svira akustičnu gitaru, Android se hvata mikrofona, a publici garantiraju da nema cijukanja.

Stampedo, koji će nastupiti na zatvaranju festivala, ne treba posebno najavljivati. Poznato je da ovaj bend, s dvadeset godina staža i šest dugosvirajućih albuma iza sebe, krasi neobičan spoj ritmova svih strana globusa te melodiozni predznak retro/popa/rocka.

Gotovo su svi glazbenici u bendu povezani s filmom: Ivanka Mazurkijević, osim navedene suradnje s Mrletom, posljednjih desetak godina filmsku i kazališnu glazbu stvara i s basistom i čelistom u bendu, Stankom Kovačićem, koji je i sam autor glazbe za mnoge predstave i filmove. Gitarist Daniel Šuljić umjetnički je direktor Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, a bubnjar Nikola Crnković – gleda najviše filmova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije