Početna Najave Liburnia uplovljava: Najbolji hrvatski dokumentarci s LFF-a u MM centru

Liburnia uplovljava: Najbolji hrvatski dokumentarci s LFF-a u MM centru

-

U zagrebačkom MM centru sutrašnje popodne i večer bit će posvećeni najboljim dokumentarcima s Liburnia Film Festivala. Udruga LFF, organizator festivala i Restart, njegova partnerska organizacija, u Zagrebu organiziraju projekcije sedam filmova koji su prošlog ljeta na festivalu hrvatskog dokumentarnog filma u Ičićima požnjeli nagrade na najbolji film, režiju, montažu, filmsku fotografiju i dizajn zvuka, kao i one za najbolji regionalni film te najbolji film po izboru publike.

Riječ je o prvom ovogodišnjem događanju u sklopu turneje pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala, programu pod nazivom “Liburnia uplovljava”, koji najbolje hrvatske dokumentarce dovodi u gradove i mjesta čija se publika inače nema prilike susresti s domaćom dokumentarnom produkcijom.

Od sedam najavljenih filmova, čak ih je pet završilo na godišnjim listima – četiri na najsvježijoj, prošlogodišnjoj – najboljih hrvatskih dokumentaraca po izboru portala Dokumentarni.net.

Pismo za Ohio
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Pismo za Ohio”

Zagreb i Dokukino KIC, koji trenutno zbog preuređenja seli svoj program u MM centar, posljednje su tri godine prva luka u koju Liburnia uplovljava. Tijekom godine dio navedenog programa bit će prikazan i u Puli, Rijeci, Rabu, Delnicama, Silbi, Mošćenicama, Lovranu te Opatiji.

Zagrebačke projekcije sutra započinju već od 16 sati kada će biti prikazan Najbolji film po izboru publike 13. LFF-a, “Lijepo mi je s tobom, znaš” (Hulahop, 2015.) redateljice Eve Kraljević, dokumentarni zapis sestrinskog odnosa.

U istom je programskom bloku i dobitnik Posebnog priznanja festivala u regionalnom programu, “Pismo za Ohio” (Vis Videostudio, 2015.) Rasima Karalića, o životu i dnevnoj rutini mještana zabačenog sela Katići u Gorskom kotaru.

U 18 sati gledat će se osvajač Posebnog priznanja žirija, film “Staklene oči” (Grupa 7 / Kinoklub Zagreb; 2015.) Marija Papića koji je godinu dana snimao Zagreb u refleksijama na njegovim objektima, te “Rakijaški dnevnik” (Hrvatski filmski savez, 2015.) redatelja Damira Čučića, nagrađen nagradama za Najbolju filmsku fotografiju (Boris Poljak) te dizajn zvuka (Martin Semenčić).

Dva sata kasnije, od 20 sati, prikazat će se Nukleus filmov “Razred” (2015) autorice Vesne Ćudić, koja je u Ičićima prošle godine osvojila Nagradu za najbolju režiju. Redateljica je godinama pratila skupinu romskih srednjoškolki suočenih s klasičnom dilemom – udati se ili nastaviti školovanje.

U 22 sata na programu je nagrađivani dokumentarac “Veruda – film o Bojanu” (HRT, 2015.) Igora Bezinovića, Najbolji regionalni film 13. Liburnia Film Festivala, nastao u sklopu HRT-ovog serijala “Probacije”.

Večer će završiti uz također višestruko nagrađivani film “Goli” (Factum, 2015.) Tihe K. Gudac, obiteljsku priču o poznatom političkom logoru koja je na 13. LFF-u osvojila Nagradu za najbolji film Liburnia Film Festivala te Nagradu za najbolju montažu (Dragan von Petrovic).

Publika će uz brojne projekcije imati priliku i razgovarati s nekim od autora: Evom Kraljević, Marijom Papićem, Damirom Čučićem i ekipom filma “Razred”. Ulaz na sve projekcije je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.