Početna Najave Liburnia uplovljava: Najbolji hrvatski dokumentarci s LFF-a u MM centru

Liburnia uplovljava: Najbolji hrvatski dokumentarci s LFF-a u MM centru

-

U zagrebačkom MM centru sutrašnje popodne i večer bit će posvećeni najboljim dokumentarcima s Liburnia Film Festivala. Udruga LFF, organizator festivala i Restart, njegova partnerska organizacija, u Zagrebu organiziraju projekcije sedam filmova koji su prošlog ljeta na festivalu hrvatskog dokumentarnog filma u Ičićima požnjeli nagrade na najbolji film, režiju, montažu, filmsku fotografiju i dizajn zvuka, kao i one za najbolji regionalni film te najbolji film po izboru publike.

Riječ je o prvom ovogodišnjem događanju u sklopu turneje pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala, programu pod nazivom “Liburnia uplovljava”, koji najbolje hrvatske dokumentarce dovodi u gradove i mjesta čija se publika inače nema prilike susresti s domaćom dokumentarnom produkcijom.

Od sedam najavljenih filmova, čak ih je pet završilo na godišnjim listima – četiri na najsvježijoj, prošlogodišnjoj – najboljih hrvatskih dokumentaraca po izboru portala Dokumentarni.net.

Pismo za Ohio
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Pismo za Ohio”

Zagreb i Dokukino KIC, koji trenutno zbog preuređenja seli svoj program u MM centar, posljednje su tri godine prva luka u koju Liburnia uplovljava. Tijekom godine dio navedenog programa bit će prikazan i u Puli, Rijeci, Rabu, Delnicama, Silbi, Mošćenicama, Lovranu te Opatiji.

Zagrebačke projekcije sutra započinju već od 16 sati kada će biti prikazan Najbolji film po izboru publike 13. LFF-a, “Lijepo mi je s tobom, znaš” (Hulahop, 2015.) redateljice Eve Kraljević, dokumentarni zapis sestrinskog odnosa.

U istom je programskom bloku i dobitnik Posebnog priznanja festivala u regionalnom programu, “Pismo za Ohio” (Vis Videostudio, 2015.) Rasima Karalića, o životu i dnevnoj rutini mještana zabačenog sela Katići u Gorskom kotaru.

U 18 sati gledat će se osvajač Posebnog priznanja žirija, film “Staklene oči” (Grupa 7 / Kinoklub Zagreb; 2015.) Marija Papića koji je godinu dana snimao Zagreb u refleksijama na njegovim objektima, te “Rakijaški dnevnik” (Hrvatski filmski savez, 2015.) redatelja Damira Čučića, nagrađen nagradama za Najbolju filmsku fotografiju (Boris Poljak) te dizajn zvuka (Martin Semenčić).

Dva sata kasnije, od 20 sati, prikazat će se Nukleus filmov “Razred” (2015) autorice Vesne Ćudić, koja je u Ičićima prošle godine osvojila Nagradu za najbolju režiju. Redateljica je godinama pratila skupinu romskih srednjoškolki suočenih s klasičnom dilemom – udati se ili nastaviti školovanje.

U 22 sata na programu je nagrađivani dokumentarac “Veruda – film o Bojanu” (HRT, 2015.) Igora Bezinovića, Najbolji regionalni film 13. Liburnia Film Festivala, nastao u sklopu HRT-ovog serijala “Probacije”.

Večer će završiti uz također višestruko nagrađivani film “Goli” (Factum, 2015.) Tihe K. Gudac, obiteljsku priču o poznatom političkom logoru koja je na 13. LFF-u osvojila Nagradu za najbolji film Liburnia Film Festivala te Nagradu za najbolju montažu (Dragan von Petrovic).

Publika će uz brojne projekcije imati priliku i razgovarati s nekim od autora: Evom Kraljević, Marijom Papićem, Damirom Čučićem i ekipom filma “Razred”. Ulaz na sve projekcije je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.