PočetnaNajaveLiburnia uplovljava: Najbolji hrvatski dokumentarci s LFF-a u MM centru

Liburnia uplovljava: Najbolji hrvatski dokumentarci s LFF-a u MM centru

-

U zagrebačkom MM centru sutrašnje popodne i večer bit će posvećeni najboljim dokumentarcima s Liburnia Film Festivala. Udruga LFF, organizator festivala i Restart, njegova partnerska organizacija, u Zagrebu organiziraju projekcije sedam filmova koji su prošlog ljeta na festivalu hrvatskog dokumentarnog filma u Ičićima požnjeli nagrade na najbolji film, režiju, montažu, filmsku fotografiju i dizajn zvuka, kao i one za najbolji regionalni film te najbolji film po izboru publike.

Riječ je o prvom ovogodišnjem događanju u sklopu turneje pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala, programu pod nazivom “Liburnia uplovljava”, koji najbolje hrvatske dokumentarce dovodi u gradove i mjesta čija se publika inače nema prilike susresti s domaćom dokumentarnom produkcijom.

Od sedam najavljenih filmova, čak ih je pet završilo na godišnjim listima – četiri na najsvježijoj, prošlogodišnjoj – najboljih hrvatskih dokumentaraca po izboru portala Dokumentarni.net.

Pismo za Ohio
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Pismo za Ohio”

Zagreb i Dokukino KIC, koji trenutno zbog preuređenja seli svoj program u MM centar, posljednje su tri godine prva luka u koju Liburnia uplovljava. Tijekom godine dio navedenog programa bit će prikazan i u Puli, Rijeci, Rabu, Delnicama, Silbi, Mošćenicama, Lovranu te Opatiji.

Zagrebačke projekcije sutra započinju već od 16 sati kada će biti prikazan Najbolji film po izboru publike 13. LFF-a, “Lijepo mi je s tobom, znaš” (Hulahop, 2015.) redateljice Eve Kraljević, dokumentarni zapis sestrinskog odnosa.

U istom je programskom bloku i dobitnik Posebnog priznanja festivala u regionalnom programu, “Pismo za Ohio” (Vis Videostudio, 2015.) Rasima Karalića, o životu i dnevnoj rutini mještana zabačenog sela Katići u Gorskom kotaru.

U 18 sati gledat će se osvajač Posebnog priznanja žirija, film “Staklene oči” (Grupa 7 / Kinoklub Zagreb; 2015.) Marija Papića koji je godinu dana snimao Zagreb u refleksijama na njegovim objektima, te “Rakijaški dnevnik” (Hrvatski filmski savez, 2015.) redatelja Damira Čučića, nagrađen nagradama za Najbolju filmsku fotografiju (Boris Poljak) te dizajn zvuka (Martin Semenčić).

Dva sata kasnije, od 20 sati, prikazat će se Nukleus filmov “Razred” (2015) autorice Vesne Ćudić, koja je u Ičićima prošle godine osvojila Nagradu za najbolju režiju. Redateljica je godinama pratila skupinu romskih srednjoškolki suočenih s klasičnom dilemom – udati se ili nastaviti školovanje.

U 22 sata na programu je nagrađivani dokumentarac “Veruda – film o Bojanu” (HRT, 2015.) Igora Bezinovića, Najbolji regionalni film 13. Liburnia Film Festivala, nastao u sklopu HRT-ovog serijala “Probacije”.

Večer će završiti uz također višestruko nagrađivani film “Goli” (Factum, 2015.) Tihe K. Gudac, obiteljsku priču o poznatom političkom logoru koja je na 13. LFF-u osvojila Nagradu za najbolji film Liburnia Film Festivala te Nagradu za najbolju montažu (Dragan von Petrovic).

Publika će uz brojne projekcije imati priliku i razgovarati s nekim od autora: Evom Kraljević, Marijom Papićem, Damirom Čučićem i ekipom filma “Razred”. Ulaz na sve projekcije je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.