Početna Recenzije 13. LFF: Restartovi filmovi i "Putnik Karpo" za spuštanje Liburnijinog zastora

13. LFF: Restartovi filmovi i “Putnik Karpo” za spuštanje Liburnijinog zastora

-

Naslovna fotografija: Prizor iz dokumentarnog filma “Ana trg”

Posljednjeg dana 13. Liburnia Film Festivala, prije najavljene dodjele nagrada, sinoć se ukazala i dokumentarna lepeza zagrebačkog Restarta, koji je uz udrugu Liburnia Film Festival iz Rijeke zadužen za organizaciju ičićkog filmskog okupljanja.

Od četiri Restartova filma, nekako je “Ana Trg” (2015) ★★★ i 1/2 Jelene Novaković isplivao kao autorski možda najzaokruženije djelo, opservacijski nenametljivo prateći neobično prijateljstvo / rivalitet dviju prodavačica religijskih suvenira na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

Za vrijeme montiranja dokumentarca jedna od gospođa je preminula pa se “Ana Trg”, uz ionako gorak okus svijeta kojem se ne usudimo gledati u oči, pretvara u filmski epitaf hrvatskoj verziji kapitalizma u kojoj se slični pojedinci tretiraju kao lako zamjenjiva potrošna roba.

Sljedeća dva filmska uratka aterirala su sa 4. Škole dokumentarnog filma: “Rezidba” (2015) ★★★ i 1/2 Katerine Dude o simpatičnom upoznavanju autoričinog djeda s modernom tehnologijom (mobitel s kamerom) najveće je osvježenje ovogodišnje Restartove doku-škole, dok se “Akvarij s umjetnim ribicama”  (2015) ★ i 1/2 Bojana Mucka na dosta zanimljiv, na trenutke sci-fi način, pozabavio intruzivnom vizurom jednog varaždinskog tvorničkog pogona.

“Umjetnik na odmoru” (2015) Damiana Nenadića i Sandre Bastašić, s druge strane, prati aktivnosti jedanaest avangardnih umjetnika iz ovog dijela Europa na odmoru u jednom jadranskom ljetovalištu. Film hrvatskog dvojca više podsjeća na instalaciju čiju sadržajnu jezgru – osim izvrsnog Jánosa Sugára kao dežurnog teoretičara umjetnosti – nadopunjava pretežno nepovezani sugovornički kolaž, elitistička hermetičnost i disperzirana autorska poanta.

I konačno, nakon dodjele nagrada najuspješnijim filmovima, ičićka publika mogla je pogledati, dakako van konkurencije, po nama najbolji dokumentarni uradak 13. Liburnia Film Festivala. O “Putniku Karpu” / “Karpopotnik” (2013) ★★ i 1/2 Matjaža Ivanišina, pobjedniku prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala, već smo naširoko pisali na našim stranicama.

Ovdje tek ukratko, da se radi o filmu s kojim je Slovenac išao za koracima velikog Karpa Godine, ponavljajući njegov vojvođanski plan bez plana puta prije četrdesetak godina. “Karpo” je čudesan, čudesan film!


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.