PočetnaNajaveVečera u MM centru

Večera u MM centru

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Kava s džemom”

Kratke slike, filmski program zagrebačkog MM centra, jednog od najstarijih još uvijek aktivnih zagrebačkih kina, pozivaju vas na večerašnju Večeru u 19.30 sati. 

Večera u većini slučajeva podrazumijeva obrok kojega jedemo i probavljamo u zadnjoj trećini dana. U ovom slučaju umjesto hrane, riječ je o filmskom programu u zadnjoj trećini dana koji započinje glađu, a završava kavom.

Hrana kao jedna od osnovnih ljudskih potreba u ovim filmovima poprima oblik metafore za neke druge ljudske potrebe, emocionalne ili duhovne prirode. Filmovi (u selekciji filmske kritičarke Višnje Vukašinović i predsjednika Kinokluba Zagreb Vedrana Šuvara) opisuju kako ostvarujemo te potrebe, unutar jedne navike, na pozitivan ili negativan način, kao nezasitnu potrebu za bliskošću, nasuprot samoći.

Na programu je šest različitih hrvatskih kratkometražnih filmova nastalih u posljednjih 25 godina. Animirani film “Glad” (2014) jedne od najpoznatijih hrvatskih animatorica mlađe generacije, Petre Zlonoge, prikazan je na više od četrdeset festivala diljem svijeta .

Tu je i “Doručak” (1988), prvi film Gorana Dukića, autora kultnog hrvatskog filma “Mirta uči statistiku” (1991) te autora svjetskog hita “Wristcutters: A Love Story” (2006) za kojega je osvojio desetke nagrada na najvažnijim svjetskim festivalima.

“Ime majke: Naranča”, antologijski je dokumentarac Jasne Zastavniković iz 1996. godine, nezaobilazan film u mnogim dokumentarnim programima hrvatskoga filma. Ironična je to, razigrana dokumentarno-igrana priča o mladiću Nevenu koji je za okolinu bio i ostao problematično dijete.

Ana Hušman je za film “Ručak” (2007) osvojila čak tri nagrade na Danima hrvatskog filma 2008. godine. Film se bavi običajima pri jelu i pilu — specifično situacijom ručka, jer zajedničko je jedenje centralno mjesto na kojem drugima pokazujemo svoju uglađenost i civiliziranost.

“Kolač” (1997) Daniela Šuljića, priča o banalnostima koje rađaju sukobe, dobitnik je, između ostalih, nagrade na festivalu Diagonale u Grazu te Nagrade za najbolji animirani film na 7. Danima hrvatskog filma.

Program završava “Kavom s džemom” (2013) Filipa Peruzovića, točnije dobro uigranim doručkom koji jednim krivim pokretom može prerasti u katastrofu. Film je dobitnik Nagrade za najbolji kratkometražni film 60. Pulskog filmskog festivala.

Kratke slike održavaju se svakog četvrtka kroz četiri različite programske cijeline, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Programska cjelina Runda kratkog, u sklopu koje se prikazuje Večera, program je kratkometražnih hrvatskih filmova.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija možete pronaći na poveznicama www.sczg.unizg.hr te www.facebook.com/kratkeslike/.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.