PočetnaNajaveVečera u MM centru

Večera u MM centru

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Kava s džemom”

Kratke slike, filmski program zagrebačkog MM centra, jednog od najstarijih još uvijek aktivnih zagrebačkih kina, pozivaju vas na večerašnju Večeru u 19.30 sati. 

Večera u većini slučajeva podrazumijeva obrok kojega jedemo i probavljamo u zadnjoj trećini dana. U ovom slučaju umjesto hrane, riječ je o filmskom programu u zadnjoj trećini dana koji započinje glađu, a završava kavom.

Hrana kao jedna od osnovnih ljudskih potreba u ovim filmovima poprima oblik metafore za neke druge ljudske potrebe, emocionalne ili duhovne prirode. Filmovi (u selekciji filmske kritičarke Višnje Vukašinović i predsjednika Kinokluba Zagreb Vedrana Šuvara) opisuju kako ostvarujemo te potrebe, unutar jedne navike, na pozitivan ili negativan način, kao nezasitnu potrebu za bliskošću, nasuprot samoći.

Na programu je šest različitih hrvatskih kratkometražnih filmova nastalih u posljednjih 25 godina. Animirani film “Glad” (2014) jedne od najpoznatijih hrvatskih animatorica mlađe generacije, Petre Zlonoge, prikazan je na više od četrdeset festivala diljem svijeta .

Tu je i “Doručak” (1988), prvi film Gorana Dukića, autora kultnog hrvatskog filma “Mirta uči statistiku” (1991) te autora svjetskog hita “Wristcutters: A Love Story” (2006) za kojega je osvojio desetke nagrada na najvažnijim svjetskim festivalima.

“Ime majke: Naranča”, antologijski je dokumentarac Jasne Zastavniković iz 1996. godine, nezaobilazan film u mnogim dokumentarnim programima hrvatskoga filma. Ironična je to, razigrana dokumentarno-igrana priča o mladiću Nevenu koji je za okolinu bio i ostao problematično dijete.

Ana Hušman je za film “Ručak” (2007) osvojila čak tri nagrade na Danima hrvatskog filma 2008. godine. Film se bavi običajima pri jelu i pilu — specifično situacijom ručka, jer zajedničko je jedenje centralno mjesto na kojem drugima pokazujemo svoju uglađenost i civiliziranost.

“Kolač” (1997) Daniela Šuljića, priča o banalnostima koje rađaju sukobe, dobitnik je, između ostalih, nagrade na festivalu Diagonale u Grazu te Nagrade za najbolji animirani film na 7. Danima hrvatskog filma.

Program završava “Kavom s džemom” (2013) Filipa Peruzovića, točnije dobro uigranim doručkom koji jednim krivim pokretom može prerasti u katastrofu. Film je dobitnik Nagrade za najbolji kratkometražni film 60. Pulskog filmskog festivala.

Kratke slike održavaju se svakog četvrtka kroz četiri različite programske cijeline, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Programska cjelina Runda kratkog, u sklopu koje se prikazuje Večera, program je kratkometražnih hrvatskih filmova.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija možete pronaći na poveznicama www.sczg.unizg.hr te www.facebook.com/kratkeslike/.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.