PočetnaVijestiZavršen 14. DokuFest, nagrada i hrvatskom projektu

Završen 14. DokuFest, nagrada i hrvatskom projektu

-

Jučer je u Prizrenu završen 14. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – DokuFest. Uz ZagrebDox najznačajnije regionalno doku-okupljanje, ove godine bilo je posvećeno migrantima, a organizatori ističu i obaranje rekorda prodanih ulaznica, njih oko 14 tisuća.

DokuFest je ove godine prikazao ukupno 228 filmova, od kojih je 124 ušlo u službenu natjecateljsku konkurenciju. Glavnu nagradu u Međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji osvojio je američki film “Machine Gun or Typewriter?” (2015) Travisa Wilkersona koji svojeg glavnog junaka prati u potrazi za izgubljenom ljubavi preko ilegalne piratske radio postaje.

Nagradu publike odnio je njemačko-turski film “Remake, Remix, Rip-Off” (2014., Cem Kaya) o turskoj filmskoj industriji šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Balkansku dokumentarnu konkurenciju pak osvojio je dansko-srpski dokumentarac “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića, o izbjegličkim danima samog redatelja i ostalih bosanskohercegovačkih supatnika. Dobitnike ostalih nagrada pročitajte na sljedećoj poveznici.

Za kraj spomenimo i kako je hrvatska redateljica Sabina Mikelić osvojila Nagradu za najbolji pitch na radionici BDC-a (Balkan Documentary Center) u sklopu samog festivala. Radi se o dokumentarno-eksperimentalnom projektu “Leopoldina” koji ove jeseni kreće u produkciju pod kapom Restarta (producentica Maja Čuljak).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije