PočetnaVijestiNovi projekt Damira Markovine u razvojnom programu "BDC Discoveries"

Novi projekt Damira Markovine u razvojnom programu “BDC Discoveries”

-

Prošlog je tjedna u Beogradu, tijekom Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, održan prvi od tri modula ovogodišnjeg izdanja međunarodnog razvojnog programa “BDC Discoveries”. Organizira ga Balkanski dokumentarni centar (Balkan Documentary Center – BDC) koji vodi bugarska produkcijska kuća Agitprop.

Riječ je o programu kojeg podržava Kreativna Europa – potprogram MEDIA, a namijenjen je dokumentarnim projektima u razvoju s međunarodnim potencijalom. Na ovogodišnjem izdanju prisustvovao je i hrvatski tim s dokumentarnim projektom u razvoju, radnog naziva “Borac” redatelja Damira Markovine, kojeg sufinancira i Hrvatski audiovizualni centar. Film govori o iskustvima Markovininog oca, koji je za vrijeme rata u BiH bio zastupnik u ratnom sazivu tamošnjeg parlamenta te moralnim odlukama koje je morao donijeti. Radi se o debitantskom dugometražnom filmu hrvatskog autora.

U pet dana, koliko je trajala interaktivna radionica, Tamara Babun, vlasnica producentske kuće Wolfgang&Dolly te scenarist i redatelj Damir Markovina (“Čekaj me”, “Dezerteri”), razmijenili su i stjecali nova znanja i iskustva, kao i ostvarili kontakte s kolegama iz industrije iz Italije, Rumunjske, Grčke, Bugarske, Kosova, Francuske, Bugarske i Latvije.

Film “Čekaj me” publika može pogledati na platformi Al Jazeere Balkans u rubrici Regioskop.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.