PočetnaNajaveFilmski spektakl krajem lipnja u Karlovcu

Filmski spektakl krajem lipnja u Karlovcu

|

Foto: Hrvatski filmski savez

Filmska revija mladeži je centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. Dvanaest godina je mijenjala boravište, a od 2007. godine upisala je svoje prebivalište u Karlovcu. Od 2008. godine, u sklopu Revije, organizira se i Four River Film Festival, međunarodna inačica, odnosno festival namijenjen srednjoškolskom filmu.

Osim kvalitetnog glavnog programa, Reviju čini i više nego bogat popratni program na različitim lokacijama – radionice, okrugli stolovi, izleti te nastupi muzičkih bendova; sve s ciljem, kako ističu organizatori iz Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, da grad na četiri rijeke uistinu živi film, u svakom smislu te riječi.

Filmovi u konkurenciji

Od 398 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, selekcijska komisija odabrala je 31 domaći i 41 strani film, koji ulaze u konkurenciju 20. Filmske revije mladeži, odnosno 8. Four River Film Festivala.

Tako će se na Four River Film Festivalu ove godine u Karlovcu od 23. do 27. lipnja natjecati filmovi iz brojnih zemalja, a među njima iz Kube, Australije i Brazila. U domaćoj konkurenciji, najviše filmova dolazi iz Karlovca, Zaprešića i Gunje.

Mladi se filmaši natječu u kategorijama: igrani, animirani, dokumentarni film, slobodni stil te u kategoriji gastro filma, a u skladu s petom kategorijom, banana je odabrana kao ovogodišnji vizualni identitet karlovačkog festivala.

Filmska-revija-mladezi

Selekcijsku komisiju činili su filmski kritičar i politolog Boško Picula, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić i producent Ivan Kelava. Prema riječima Boška Picule, domaćoj i stranoj konkurenciji zajedničko je to što mladi filmaši žele kroz svoje filmske uratke dovesti u vezu svoje privatne živote s onim što muči cijeli svijet, a najviše ih zanima smisao egzistencije.

Namjenski rod je u hrvatskoj konkurenciji došao do izražaja, tako da jedan dio filmova ima zavidan produkcijski nivo, koji već godinama krasi sjajne filmove, primjerice iz Danske, naglašava Picula te dodaje da je najveće veselje vidjeti različite pristupe, različite teme i različite rodove.

Producent Ivan Kelava kaže kako tehnička perfekcija srednjoškolskih filmova nije više vijest jer su današnji srednjoškolci odrasli s kamerama, ali da je zapanjujuće kako mladi filmaši razmišljaju, elaboriraju i govore filmskim jezikom. Profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić dodaje kako su Revija i Festival odlična odskočna daska za plasman svih srednjoškolskih filmova, a vrijednost festivala je razmjena znanja i iskustva srednjoškolaca iz cijelog svijeta.

Edukativni program

U sklopu ovogodišnje Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, organizatori su pripremili i trinaest edukativnih radionica za sve ljubitelje filmova.

Za one koji su oduvijek znali analizirati filmove ili one koji to tek žele naučiti, Boško Picula, filmski kritičar i član ovogodišnje selekcijske komisije, učiti će znatiželjnike o filmskoj kritici. Ana Đordić, profesorica hrvatskog ezika i medijske kulture, vodi radionicu za izbor tema u srednjoškolskim filmovima. 

Amanda-Prenkaj-i-Petra-Kurtela
Glumice Amanda Prenkaj i Petra Kurtela

Luka Hrgović, nekadašnji pobjednik Revije i Festivala prenosit će svoje znanje o specijalnim efektima, dok će glumice Amanda Prenkaj i Petra Kurtela držati radionicu glume na filmu.

Karlovac će pohoditi i makedonski dvojac Stefan Palitov – Darko Petrovski. Prvi je pripremio radionicu jednominutnog filma, dok njegov kolega priprema također zanimljivu Foto priču. Producentica Tina Tišljar, vanjska suradnica u Odjelu za promociju i plasman Hrvatskog audiovizualnog centra uvesti će okupljene u Produkcijske aspekte srednjoškolskih filmova.

Za profesore će Domagoj Rubić iz Hrvatskog audiovizualnog centra održat radionicu o tome Kako iskoristiti financijske potpore Hrvatskog audiovizualnog centra u radu sa srednjoškolcima.

Profesorica Cheryll Hidalgo iz Seattle Academy of Art and Science, inače članica ovogodišnjeg žirija pokazat će nam iz svog dugogodišnjeg iskustva kako raditi s mladim filmašima i to na eksperimentalnom filmu, dok će Nikola Janković, dizajner zvuka iz Beograda i nekadašnji sudionik Revije i Festivala ukazati zašto je zvuk, uz sliku najbitnije izražajno sredstvo. Ivana Štedul, radna terapeutkinja prezentirat će na koji način film djeluje kao terapeutsko sredstvo.

Uz sve opisane radionice, ove godine srednjoškolac Antonio Britvar održat će radionicu TV reportaže za djecu iz karlovačkog dječjeg doma Vladimir Nazor. Desetero djece radit će TV reportažu o festivalu pod stručnom palicom Antonija koji se prošle godine pokazao kao odličan mentor s radionicom igranog filma. Na neki način to će biti i poklon za djecu iz karlovačkog doma.

radionica-slame-4

Nadalje, magistar kiparstva Nikola Faller i akademski slikar Bojan Kiski, inače Karlovčanin, držat će radionicu izrade skulptura od slame. U ovoj praktičnoj radionici uvoda u tehniku vezanja, djeca od vrtićke dobi, ali i osnovnoškolci i srednjoškolci će naučiti kako napraviti poklončiće od slame te će zajedničkim snagama napraviti veliku skulpturu banane.

U duhu Ivanjskog krijesa s kojim se ove godine prvi dan Revije i Festivala preklapa, na samom otvaranju plan je navedenu bananu i zapaliti.

I za kraj, važno je istaknuti i tribinu na Korani pod nazivom Kako od srednjoškolskog filmaša postati uspješan filmski profesionalac? Najviše o ovoj temi znaju upravo oni filmski znalci koji su svoje prve filmske uratke napravili u osnovnim ili srednjim školama.

Koliko je to vrijedno iskustvo i sjećaju li se naši poznati redatelji, scenaristi, direktori fotografija, producenti, glumci i montažeri svojih srednjoškolskih profesora i svojih prvih filmskih koraka? Saznat ćete na tribini ukoliko vas put navede u Karlovac.

Nagrada Žuta zastava šesti put zaredom

Ovim se jedinstvenim priznanjem mladi filmaši u natjecateljskom programu pozivaju da svojim radovima daju doprinos nenasilju na filmu. Sedamnaest mladih autora i autorica iz Hrvatske i svijeta ove se godine  bori za nagradu Žute zastave, koju će dobiti film koji svojom temom, pričom, protagonistima i kreativnim rješenjima najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje kao  društveno zlo, posebice među mladima.

Ja-nisam-u-banani_Filmska-revija-mladezi

O filmu s ovogodišnje Revije i Festivala koji na najbolji način doprinosi nenasilju kroz filmsko izražavanje odlučuje tročlani ocjenjivački sud sastavljen od troje darovitih i uspješnih srednjoškolaca.

Prije dodjele nagrade Žuta zastava, o temi borbe protiv nasilja u društvu, i ovog lipnja u kontekstu nasilja na filmu organizira se tradicionalna debata. Riječ je o raspravi dvije skupine mladih koje će s različitih pozicija, iskustava i promišljanja, te uz iznošenje niza argumenata odgovoriti na središnje pitanje Trebaju li filmovi djece i mladih sadržavati prizore s verbalnim i fizičkim nasiljem? 

Prvi put u Karlovcu interaktivno predavanje Mediji i nasilje

Prvi put u Karlovcu u sklopu programa borbe protiv nasilja u društvu organizira se edukativno interaktivno predavanje Mediji i nasilje koje prethodi debati i dodjeli nagrade Žuta zastava.

Predavanje se organizira u sklopu aktivnosti Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) i projekta Djeca medija. Cilj predavanja je upoznati mlade s važnom temom iz područja medijskog odgoja – nasiljem u medijima. Uz filmove, predavanje, debatu i nagradu, i ovogodišnji će program u Karlovcu dati svoj važan doprinos borbi protiv nasilja u društvu.

Mali i Veliki žiri

Trideset mladih filmofila iz Makedonije, Turske, Italije, Srbije, Amerike i Hrvatske imat će težak zadatak na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu, odnosno bolje rečeno zadatke. Oni, naime, odlučuju o sedam prestižnih nagrada: Žutoj zastavi, Nagradi za najboljeg glumca, Nagradi za najbolju glumicu, Nagradi za najboljeg scenarista, Nagradi za najboljeg redatelja, Nagradi za najboljeg snimatelja te Nagradi za najboljeg montažera.

We-are-going-bananas

Nagrade će nakon tribine Kako od srednjoškolskog filmaša postati uspješan filmski profesionalac? mladim filmskim talentima uručiti upravo ponajbolji hrvatski glumci, redatelji, scenaristi, snimatelji i montažeri. Veliki žiri čine filmski profesionalci: Alexandre Juruena, Rada Šešić i Cheryll Hidalgo.

Najbolje iz dječje filmske kuhinje

Ovaj program pokrenut je prošle godine i na neki način, zajedno s programom Nekad laureati Revije i festivala, a danas? zatvara krug.

Naime, kako Hrvatski filmski savez, uz Filmsku reviju mladeži, organizira i Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, pokazalo se logičnim da se te dvije manifestacije barem nakratko ujedine – jer gdje su svoju karijeru započeli srednjoškolski filmaši nego na Reviji djece?

Tako ćemo u okviru programa Najbolje iz dječje filmske kuhinje zapravo moći vidjeti prve filmove današnjih autora iz natjecateljskog programa Revije i Festivala, koji su pobjeđivali na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece dok su još bili filmski žutokljunci. Ove godine na rasporedu je predstavljanje filmaša iz Gunje, Zagreba i Zaprešića.

Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima

FourRiver Film Festival i Filmska revija mladeži održavaju mrežu kontakata uspostavljenu kroz nedavno pokrenutu Mrežu filmskog stvaralaštva mladih (Youth Cinema Network) koja koordinira suradnju između pojedinih festivala i brojna pitanja vezana uz njihovu organizaciju, financiranje i međusobnu suradnju, kao i suradnju s lokalnim zajednicama u kojima djeluju.

Program Srednjoškolci predstavljaju Srednjoškolcima osmišljen je kao prezentacija četiri uspješna filmska festivala odnosno programa namijenjena srednjoškolcima; na taj se način osnažuje filmsko stvaralaštvo mladih diljem Europe i svijeta,  potiče ih se na profesionalno bavljenje filmom i omogućuju im se alati i znanja kako bi svoje filmske priče mogli ispričati na festivalima diljem Europe.

Filmska-revija-mladezi_banane

Ove godine predstavit će se International Youth Film Festival Plasencia Encorto, National Film Festival for Talented Youth, Star Film Fest i ENIMATION little elephant.

U večernjem programu ukazat će se animirani serijal o Bananamanu (Danko Bananko), “Bananas” (1971) Woodyja Allena, stand up komedija s Marinom Orsag i Aleksandrom Curićem Šarićem te Makedonska kratkometražna večer koja će Karlovčanima i njihovim gostima prezentirati tri filma: “Bardo” Marije Apcevske, “Audition Material” Gjorca Stavreskog i “The man in the habit of hitting me on the head with un umbrella” Vardana Tozija.

Programski raspored:

Utorak, 23. lipnja 2015.
11 sati, Gradski muzej: Najbolje iz dječje filmske kuhinje
12 – 18 sati, ispred GK Zorin dom: radionički program u susret Ivanjskom Krijesu: Napravimo bananu od slame!
17 sati, Gradski muzej: Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima: NFFTY, Plasencia Encorto, Star Film Fest & Enimation
19 sati, Šanac: Bananastičan piknik + speeddating
21 sat, rijeka Kupa: Svečano otvaranje
22 sata, rijeka Kupa: Ivanjski krijes
23 sata, Šanac: glazbeni program u okviru Ivanjskog Krijesa: Silente

Srijeda, 24. lipnja 2015.
09:30 sati, GK Zorin dom: 1. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
11:30 sati, GK Zorin dom: 2. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
15 sati, različite lokacije: radioničko-teoretski program za učenike i mentore
18 – 21:30 sati, kupanje i zabava na Mrežnici
21:30 sati, rijeka Mrežnica:
Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?: autorska večer s Marinom Jurišić
Večernji program: Danko Bananko

Četvrtak, 25. lipnja 2015.
09:30 sati, GK Zorin dom: 3. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
11:30 sati, GK Zorin dom: 4. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
15 sati, različite lokacije: radioničko-teoretski program za učenike i mentore
18 – 21:30 sati, kupanje i zabava na Dobri
21:30 sati, rijeka Dobra:
Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?: autorska večer s Bojanom Petkovićem
Makedonska kratkometražna večer s Agencijom filma Republike Makedonije i Giffoni Macedonia
Večernji program: Banananastična stand up Komedija  s Marinom Orsag

Petak, 26. lipnja 2015.
09:30 sati, GK Zorin dom: 5. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
11:30 sati, GK Zorin dom: 6. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
14:30 sati, GK Zorin dom: 7. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
17 – 20:30 sati, kupanje i zabava na Korani
20:30 sati, tribina na Korani: Kako od srednjoškolskog filmaša postati uspješan filmski profesionalac?
21:30 sati, rijeka Korana: Dodjela nagrada na žutom tepihu + projekcija filma Woody Allena: Bananas

Subota, 27. lipnja 2015.
10 sati, GK Zorin dom, interaktivno predavanje: Mediji i nasilje
11:30 sati, GK Zorin dom, Debata – Trebaju li filmovi djece i mladih sadržavati prizore s verbalnim i fizičkim nasiljem?

Lokacije info:
Rijeka Kupa – kod Banijanskog mosta
Rijeka Mrežnica – kupalište Kod Bosiljevca
Rijeka Dobra – dvorac Novograd na Dobri
Rijeka Korana – pješčana plaža Kod labudova


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".