PočetnaVijestiČetverostruki trijumf Karoline Bielawske na 55. Krakow Film Festivalu

Četverostruki trijumf Karoline Bielawske na 55. Krakow Film Festivalu

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Call Me Marianna” / “Mów mi Marianna”

Jedan od najstarijih dokumentarnih festivala na svijetu, Krakow Film Festival, u nedjelju je stavio točku na “i” svojeg 55. izdanja.

Kroz osam poljskih dana procirkuliralo je oko 250 filmova iz svih krajeva svijeta podijeljenih na brojne programske cjeline, od službene konkurencije do retrospektiva, tematskih specijala i arhivskih projekcija.

Ovogodišnji žiri u sastavu: Wieland Speck (predsjednik žirija), Martin Blaney (Velika Britanija), Hans Robert Eisenhauer (Njemačka), Piotr Rosołowski (Poljska) i Audrius Stonys (Litva), glavnu nagradu (Zlatna truba / The Golden Horn) za najbolji film dodijelio je poljskom filmu “Call Me Marianna” / “Mów mi Marianna” (2015., Karolina Bielawska), o ženi zarobljenoj u muškom tijelu koja se odlučuje na operaciju i sve posljedice koja ta odluka vuče sa sobom.

Isti film osvojio je ukupno četiri nagrade, uključujući i Nagradu publike.

Srebrnu trubu za najbolji dugometražni dokumentarni film uknjižio je također poljski “The Queen of Silence” / “Królowa ciszy” (2014) Agnieszke Zwiefke. Dokumentarac je to o gluhoj Romkinji Denisi, stanovnici ilegalnog kampa u Wroclawu, koja svojim vršnjacima pokušava usaditi vlastitu strast prema plesnim koracima iz bolivudskih filmova.

Srednjemetražna Truba pripala je poljsko-njemačkom filmu “Casa Blanca” (2015, Aleksandra Maciuszek) čija priča prati slojevit odnos između sina s Downovim sindromom i njegove bolesne majke.

U kratkometražnoj konkurenciji, Zlatni zmaj (Golden Dragon) za najbolji kratkometražni film završio je u rukama Amerikanke Elizabeth Lo, koja je u svojem dokumentarcu “Hotel 22” (2014) pratila beskućnike na jedinoj 24-satnoj autobusnoj liniji u Silikonskoj dolini.

Čileanski je pak “A Tale of Love, Madness and Death” / “Un cuento de amor, locura y muerte” (2015, Mijael Bustos Gutiérrez), o svakodnevnici šizofreničara Carlosa i njegove obitelji, ugrabio Zlatnog zmaja za najbolji kratkometražni dokumentarni film.

Dobitnike ostalih nagrada pogledajte na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije