Početna Vijesti Pet dokumentaraca u utrci za međunarodnog Oscara

Pet dokumentaraca u utrci za međunarodnog Oscara

-

Prvog dana listopada zaključen je popis prijava za 92. po redu nagradu Oscar, točnije za većinu kategorija, uključujući onu za najbolji međunarodni dugometražni film. Ista je u travnju ove godine promijenila svoj naziv u Best International Feature Film (prijašnji naziv: Best Foreign Language Film). Lista još nije finalizirana, s obzirom na to da Akademija filmskih umjetnosti i znanosti mora provjeriti ispravnost svih prijava. Kao jedan od glavnih uvjeta nameće se prikazivanje u domicilnim kinima, koje je svaki od prijavljenih filmova morao odraditi između 1. listopada 2018. i 30. rujna 2019. godine.

A sad pokoju o prijavljenim dokumentarnim filmovima, u kategoriji koju velikom većinom svake godine napučuju ostvarenja igranog roda. Dakle, među morem igranih filmova, svake godine nađe se i nekoliko anomalija, u ovom slučaju dokumentaraca koji pokušavaju doći do laskavog međunarodnog zlatnog kipića. Poput “Debuta” (2017) Anastasije Mirosčničenko, tek četvrtog bjeloruskog filma u povijesti prijavljenog u oskarovsku kategoriju dugog međunarodnog metra. Redateljica sa svojim filmskom ekipom ulazi u ženski zatvor istražujući na koje sve načine boravak iza rešetaka uništava osobne i kolektivne identitete.

Iz Grčke dolazi “When Tomatoes Met Wagner” (2019), dugometražni filmski prvijenac Marianne Economou, ovjenčan kritičarskom FIPRESCI nagradom na Festivalu dokumentarnog filma u Solunu. Dokumentarac je prikazan i na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a prati svakodnevicu nekoliko obitelji koje se u malom grčkom selu bave uzgojem rajčica i proizvodnjom meda. Litvu će pak sa svojim doku-esejem “Bridges of Time” (2018) o Baltičkom novom valu predstavljati Kristine Briede i Audrius Stonys. Film je svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjim Karlovim Varima, dok je“BOT”, zanimljivo, premijerno dugometražno filmsko ostvarenje za oboje autora; prije svega mislimo na Stonysa, poznatog litvanskog dokumentarista koji je dosad snimio niz, uglavnom srednjemetražnih dokumentaraca.

Od svih nefikcijskih uljeza na ovogodišnjoj listi, vjerojatno je najpoznatiji “Honeyland” / “Medena zemja” (2019) Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova iz Sjeverne Makedonije. Film o posljednjoj europskoj pčelarici osvojio je čak tri nagrade na Sundance Film Festivalu, ušavši i među ozbiljne nominacijske kandidate za nagradu Europske filmske akademije koja se tek treba dodijeliti.

Iran je u borbu za međunarodnog Oscara poslao dokumentarac “Finding Farideh” (Kourosh Ataee i Azadeh Moussavi, 2018.), čija radnja prati priču mlade Iranke koju je prije četrdeset godina usvojio nizozemski bračni par. Ova danas odrasla žena sada se vraća u rodni kraj, gdje tri obitelji tvrde da je upravo glavna protagonistica njihova biološka kćerka.

Što slijedi nakon Akademijinog verifikacijskog zelenog svjetla? Najprije skraćivanje goleme liste na desetočlanu shortlistu, dok će potom pet nominiranih biti obznanjeno u siječnju 2020. godine. Dodjela 92. Oscara održat će 2. veljače 2020. godine u losanđeleškom Dolby Theatreu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.