PočetnaNajave66. Martovski festival: Pet dokumentarnih dana u Beogradu

66. Martovski festival: Pet dokumentarnih dana u Beogradu

|

66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, jedan od najstarijih filmskih festivala u Europi i svijetu, i ove će godine trajati pet dana, od 27. do 31. ožujka u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja. Popularni Martovski festival publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih natjecateljskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori s gostima festivala, masterclassovi i drugi prateći programi.

Nova umjetnička direktorica Martovskog festivala je redateljica Sonja Ðekić, koja već više od desetljeća u višestrukim ulogima predano radi na svojim dokumentarnim projektima (“Moj drug Srbija”, 2008.; “KOSMA”, 2013.; “Speleonaut/Pod kamenim nebom”, 2018.). Ovi filmovi sudjelovali su na preko 70 festivala i osvojili petnaest nagrada. Đekić je diplomirala na katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a do sada je bila uključena i u rad dva filmska festivala, gotovo od njihovih osnivanja – 7 Veličanstvenih u Beogradu i Grafest u Gračanici.

Ove godine za natjecateljsku selekciju prijavljeno je blizu četiri tisuće domaćih i inozemnih filmova. Respektabilna ekipa domaćih filmskih profesionalaca odabrat će filmove koji će se natjecati za Grand Prix festivala, u pojedinačnim katagorijama (uz nagradu ide i značajna podrška od dvije tisuće eura u dinarskoj protuvrijednosti, kao i za četiri strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/glazbu). Ovogodišnji festivalski selektori su: Jovana Nikolić, producentica; Čarna Manojlović, redateljica; Marta Popivoda, redateljica i video umjetnica; Ana Nedeljković, vizualna umjetnica; Nemanja Jovanov, snimatelj; Kristina Đuković, dramaturg te Darko Lungulov, redatelj.

Gost 66. Martovskog festivala bit će istaknuti jugoslavenski i hrvatski redatelj Lordan Zafranović, koji će srpskoj publici premijerno predstaviti svoje novo djelo – polusatni dokumentarni film “Duh vremena” (2018). Ovo ostvarenje nastalo je na osnovu izložbe “Gradovi u pokretu”, koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Otomanskog carstva. Autorica izložbe, scenaristica i producentica filma Nataša Mišković također će biti gošća festivala. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alessija Bozzera, “Trst, Jugoslavija” / “Trieste, Yugoslavia” (2017) imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog talijanskog redatelja pod nazivom “The Community” (2018) imat će srpsku premijeru na ovogodišnjem izdanju Martovskog. Naslanjajući se na tematiku prethodnog dokumentarca  – koji je na zabavan način rekonstruirao nostalgičan period 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada su Jugoslaveni masovno odlazili u Trst u šoping i šverc – u svom novom djelu Bozzer, koji će biti gost festivala, bavi se najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu – srpskom pravoslavnom zajednicom. Kroz scene iz svakodnevnog života, upoznajemo se sa njihovim običajima i kulturom, nastalim u spoju dva svijeta.

Meditativni dokumentarni esej “Bridges of Time” / “Laika tilti” (2018) publici Martovskog festivala približit će malo poznatu generaciju filmskih pjesnika – Baltički novi val. Latvijski autori Kristin Briede i Audrius Stonys potpisuju ovu lirsku studiju o dokumentarnom stvaranju i stvaraocima, koji se “snimajući Zemlju, prisjećaju da je iznad nas Nebo”. Poslije uspješnog prikazivanja na prestižnim festivalama u Karlovim Varima i Amsterdamu, film će premijerno biti prikazan i srpskoj publici. Višestruko nagrađivani filmski stvaratelj i predavač na brojnim prestižnim sveučilištima, Stonys će biti i gost 66. Martovskog festivala. Za svoj dokumentarni film “Earth of the Blind” iz 1992. godine dobio je nagradu “Feliks” Europske filmske akademije. Dobitnik je i Nacionalne nagrade Litve za kulturu i umjetnost.

Poslije Sundancea, IDFA-e, Venecije i DOK Leipziga, novo ostvarenje čuvenog ruskog dokumentarista Viktora Kosakovskog, bit će premijerno prikazano i u Srbiji. “Aquarela” (2018) je izuzetno vizualno putovanje kroz neuhvatljivu ljepotu i sirovu moć vode. Od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji, preko Miamija i uragana Irme, pa sve do prelijepih Anđeoskih vodopada u Venecueli, voda je glavni junak “Aquarele”. Film je nagrađen i Zlatnom zvijezdom za najbolji dugometražni dokumentarni film na festivalu El Gouna 2018. godine.

Iz Belgije stiže novo animirano ostvarenje kreativnog dvojca Emma De SwaefMarc James Roels. Ovaj tandem proslavio se kratkometražnim filmom “Oh, Willy” (2012), rađenim stop-animacijom, s lutkama od vune, što predstavlja svojevrsnu rijetkost. Istom tehnikom nastao je i višestruki festivalski pobjednik, neobičan i jedinstven film “This Magnificent Cake!”“Ce magnifique gâteau!” (2018). Naizgled nepovezane crtice iz života pet likova: kralja, sredovječnog Pigmeja, propalog biznismena, izgubljenog portira i mladog dezertera, uvjerljivo nas uvode u fantazmagorični prikaz belgijske afričke kolonije s kraja 18. stoljeća.

U suradnji s Martom Popivodom i Festivalom suvremenog eksperimentanog izraza REZ (Teorija koja Hoda [TkH]), bit će predstavljen rad kustoske platforme D’EST iz Berlina i njihov višegodišnji angažman u mapiranju ženskih i kolektivnih umjetničkih pozicija koje reflektiraju post-socijalistički kontekst kroz pokretne slike. Ulrike Gerhardt, umjetnička direktorica te Naomi Hennig, urednica i koordinatorica D’EST-a, beogradskoj publici predstavit će odabrane radove i pokrenuti aktivan dijalog.

Festival nastavlja svoj produkcijski angažman na projektu “Srpski animirani film” – poslije prvog, sada je u pripremi i drugi DVD, trinaest uzbudljivih animiranih radova nastalih u periodu od 1969 do 1977. godine. Pored promocije ovog DVD izdanja, planirano je i predstavljanje DVD-a “Nagrađeni”, koji donosi izbor od dvadesetak najboljih filmova nastalih na predmetu Animacija, Fakulteta primjenjenih umjetnosti. Urednik oba izdanja je poznati srpski animator, likovni umjetnik i pedagog Rastko Ćirić. Na ovogodišnjem festivalu planirano je i posebno gostovanje emisije “Trezor” Redakcije za historiografiju Radio televizije Srbije.

Martovski festival tradicionalno je mjesto susreta filmskih autora iz zemlje i inozemstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mjesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktaelne naslove, koje inače nema prilike vidjeti u kino-ponudi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".