Početna Vijesti "Web Junkie" otvara regionalnu Dokuviziju

“Web Junkie” otvara regionalnu Dokuviziju

-

Simultanom projekcijom dokumentarca “Web Junkie – ovisnici o mreži” / “Web Junkie” (2013) Shosh Shlam i Hille Medalije u šest gradova bivše Jugoslavije u utorak 21. travnja u 20 sati, započinje Dokuvizija, novi partnerski projekt Balkan Documentary Distribution NetworkaBDDN-a.

BDDN je mreža festivala, distributerskih kuća i organizacija u kulturi, fokusirana na distribuciju i promociju kreativnog dokumentarnog filma na teritoriju bivše Jugoslavije kroz prikazivanje, izdavaštvo, edukaciju i gostovanja autora.

Projekt Dokuvizija pokrenut je s namjerom dodatnog povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno angažirane kreativne dokumentarne filmove.

U projekt su osim Restarta iz Zagreba, uključeni i Petra Pan Film i Demiurg iz Ljubljane, Makedox u Skopju, Dokufest u Prizrenu, FondB92/Festival Slobodna zona u Beogradu i Crnogorski filmski festival/UnderhillFest u Podgorici.

Svakog mjeseca jedan od gradova će ugostiti autora filma ili stručnjaka vezanog za temu dokumentarca te nakon projekcije organizirati diskusiju s publikom. Razgovori će se direktnim streamingom prenositi u svim gradovima, a publika će iz svih partnerskih gradova moći postavljati pitanja i sudjelovati u diskusiji.

Tema prve večeri je ovisnost o internetu, a grad domaćin premijerne projekcije je Podgorica. Nakon filma moderatori će razgovarati Anitom Čudinom iz Splita, sociologinjom i stručnjakinjom za bolesti ovisnosti, ujedno i autoricom projekta istraživanja ovisnosti djece o internetu i Radojem Cerovićem iz Podgorice, psihologom i komunikologom.

U Zagrebu će projekcija biti organizirana u Dokukinu KIC, Preradovićeva 5.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.