PočetnaVijesti"Web Junkie" otvara regionalnu Dokuviziju

“Web Junkie” otvara regionalnu Dokuviziju

|

Simultanom projekcijom dokumentarca “Web Junkie – ovisnici o mreži” / “Web Junkie” (2013) Shosh Shlam i Hille Medalije u šest gradova bivše Jugoslavije u utorak 21. travnja u 20 sati, započinje Dokuvizija, novi partnerski projekt Balkan Documentary Distribution NetworkaBDDN-a.

BDDN je mreža festivala, distributerskih kuća i organizacija u kulturi, fokusirana na distribuciju i promociju kreativnog dokumentarnog filma na teritoriju bivše Jugoslavije kroz prikazivanje, izdavaštvo, edukaciju i gostovanja autora.

Projekt Dokuvizija pokrenut je s namjerom dodatnog povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno angažirane kreativne dokumentarne filmove.

U projekt su osim Restarta iz Zagreba, uključeni i Petra Pan Film i Demiurg iz Ljubljane, Makedox u Skopju, Dokufest u Prizrenu, FondB92/Festival Slobodna zona u Beogradu i Crnogorski filmski festival/UnderhillFest u Podgorici.

Svakog mjeseca jedan od gradova će ugostiti autora filma ili stručnjaka vezanog za temu dokumentarca te nakon projekcije organizirati diskusiju s publikom. Razgovori će se direktnim streamingom prenositi u svim gradovima, a publika će iz svih partnerskih gradova moći postavljati pitanja i sudjelovati u diskusiji.

Tema prve večeri je ovisnost o internetu, a grad domaćin premijerne projekcije je Podgorica. Nakon filma moderatori će razgovarati Anitom Čudinom iz Splita, sociologinjom i stručnjakinjom za bolesti ovisnosti, ujedno i autoricom projekta istraživanja ovisnosti djece o internetu i Radojem Cerovićem iz Podgorice, psihologom i komunikologom.

U Zagrebu će projekcija biti organizirana u Dokukinu KIC, Preradovićeva 5.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.