PočetnaNajaveDokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

|

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5. Na program kina dolaze tri dokumentarna ostvarenja koja u središtu imaju snažne žene koje se svojim životnim izborima opiru opresivnim tekovinama patrijarhata.

U petak, 5. ožujka u 19.30 sati, prikazat će se dokumentarac “Usidjelice” / “Leftover Women” (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije (“Web Junkie”) koje istražuju fenomen uzrokovan dugogodišnjom kineskom politikom jednog djeteta. Ista je za posljedicu imala visoke stope femicida i manjak od nekoliko desetina milijuna djevojčica.

Isti dan, samo dva sata kasnije (21.30 sati), moći će se pogledati i kontroverzni iranski dokumentarac “Sjene bez sunca” / “Sunless Shadows” (2019) Mehrdada Oskoueija. Film donosi priču o skupini adolescentica koje u kazneno-popravnom domu služe kazne za teška ubojstva muških članova obitelji, očeva, supruga, rođaka. Među njima su tri djevojke koje su sa svojim majkama počinile patricid. Iranski redatelj Mehrdad Oskuei stekao je njihovo povjerenje i dobio insajderski pristup svijetu iza rešetaka gdje bilježi iskrene, otvorene i razigrane interakcije. Povremeno zatvorenice preuzimaju kameru u svoje i ruke te vode imaginarne razgovore sa svojim majkama i očevima, u kojima se nerijetko dotiču i posljedica, pa čak i povoda svojih činova. Vremenom postaje sve jasnije da im njihova zatvorena ženska zajednica pruža svojevrsno utočište u bijegu od agresivnog patrijarhalnog društva.

U subotu (6.3. u 19.30 sati) na rasporedu je “Odvjetnica” / “Advocate” / “Lea Tsemel, Orechet Din” (2019) američko-francuskog redateljskog dua Rachel Leah Jones i Philippe Bellaïche. Film je prikazan na nizu uglednih filmskih festivala (Sundance, Hot Docs, IDFA), a hrvatsku premijeru doživio je na prošlom ZagrebDoxu. Dokumentarac je posveta upornosti i nesebičnosti izraelske odvjetnice Lee Tsemel, kontroverzne ličnosti u domovini na zlu glasu zbog svoje posvećenosti pravima Palestinaca. Za većinu Izraelaca Lea je đavolja odvjetnica, no iz perspektive Palestinaca ona je njihova zaštitnica. Izraelska je vlada u više navrata pokušavala blokirati ovaj nagrađivani dokumentarac, baš kao i Tsemelino djelovanje, ali su se nada i ustrajnost ove ljutite optimistkinje pokazale neuništivima.

“Odvjetnica” je na prošlogodišnjem ZagrebDoxu osvojila nagradu Movies That Matter, dok je film “Sjene bez sunca” (2019) na istom festivalu u istoj kategoriji nagrađen posebnim priznanjem.

Sukladno važećim epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu smanjen je na 25 mjesta, stoga iz Dokukina poručuju da svoje ulaznice osigurate na vrijeme.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.