PočetnaNajaveDokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

-

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5. Na program kina dolaze tri dokumentarna ostvarenja koja u središtu imaju snažne žene koje se svojim životnim izborima opiru opresivnim tekovinama patrijarhata.

U petak, 5. ožujka u 19.30 sati, prikazat će se dokumentarac “Usidjelice” / “Leftover Women” (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije (“Web Junkie”) koje istražuju fenomen uzrokovan dugogodišnjom kineskom politikom jednog djeteta. Ista je za posljedicu imala visoke stope femicida i manjak od nekoliko desetina milijuna djevojčica.

Isti dan, samo dva sata kasnije (21.30 sati), moći će se pogledati i kontroverzni iranski dokumentarac “Sjene bez sunca” / “Sunless Shadows” (2019) Mehrdada Oskoueija. Film donosi priču o skupini adolescentica koje u kazneno-popravnom domu služe kazne za teška ubojstva muških članova obitelji, očeva, supruga, rođaka. Među njima su tri djevojke koje su sa svojim majkama počinile patricid. Iranski redatelj Mehrdad Oskuei stekao je njihovo povjerenje i dobio insajderski pristup svijetu iza rešetaka gdje bilježi iskrene, otvorene i razigrane interakcije. Povremeno zatvorenice preuzimaju kameru u svoje i ruke te vode imaginarne razgovore sa svojim majkama i očevima, u kojima se nerijetko dotiču i posljedica, pa čak i povoda svojih činova. Vremenom postaje sve jasnije da im njihova zatvorena ženska zajednica pruža svojevrsno utočište u bijegu od agresivnog patrijarhalnog društva.

U subotu (6.3. u 19.30 sati) na rasporedu je “Odvjetnica” / “Advocate” / “Lea Tsemel, Orechet Din” (2019) američko-francuskog redateljskog dua Rachel Leah Jones i Philippe Bellaïche. Film je prikazan na nizu uglednih filmskih festivala (Sundance, Hot Docs, IDFA), a hrvatsku premijeru doživio je na prošlom ZagrebDoxu. Dokumentarac je posveta upornosti i nesebičnosti izraelske odvjetnice Lee Tsemel, kontroverzne ličnosti u domovini na zlu glasu zbog svoje posvećenosti pravima Palestinaca. Za većinu Izraelaca Lea je đavolja odvjetnica, no iz perspektive Palestinaca ona je njihova zaštitnica. Izraelska je vlada u više navrata pokušavala blokirati ovaj nagrađivani dokumentarac, baš kao i Tsemelino djelovanje, ali su se nada i ustrajnost ove ljutite optimistkinje pokazale neuništivima.

“Odvjetnica” je na prošlogodišnjem ZagrebDoxu osvojila nagradu Movies That Matter, dok je film “Sjene bez sunca” (2019) na istom festivalu u istoj kategoriji nagrađen posebnim priznanjem.

Sukladno važećim epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu smanjen je na 25 mjesta, stoga iz Dokukina poručuju da svoje ulaznice osigurate na vrijeme.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.