PočetnaRecenzije"Usidjelice" - Udaja kao imperativ

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

-

Već prvi prizor “Usidjelica” / “Leftover Women” (2019) američko-izraelskih redateljica, scenaristica i producentica Shosh Shlam i Hille Medallije donosi ono najbolje što taj film nudi. Tridesetčetvorogodišnja Kineskinja Qiu Hau Mei, uspješna, nenametljivo dotjerana, mlada, privlačna zrela žena određenog životnog iskustva, dolazi u agenciju za bračno posredovanje u Beijingu. U razgovoru s predstavnicom tvrtke izlaže svoje, rekli bismo razumne želje i očekivanja glede mogućeg budućeg supruga. Posrednica joj, međutim, uljudno, no bez okolišanja uzvrati da bi bilo poželjno da snizi kriterije jer, uz ostalo, nije više mlada, a ni osobito lijepa. Psihofizička preobrazba Qiu Hau Mei iz dostojanstveno samouvjerene žene koja je ušla u ured u nesigurnu osobu punu dvojbi i koja izlazi iz ureda fascinantna je. U izgledu Qiu HauMei nije se promijenilo gotovo ništa, a promijenilo se sve. Urušavanje samopouzdanja čitamo joj u očima, izrazu lica, držanju, kretnjama, pri čemu nije riječ o radikalnim pomacima, već o nizu nijansi čije sabiranje i odnosi predočavaju gotovo posve drugačije izgrađenu ličnost. Da je posrijedi igrani film, pomislili bismo da je riječ o vrhunskoj glumi, štono riječ za Oscara!.

Problemsko središte “Usidjelica” koje su jučer počele svoju hrvatsku kinoturneju, jest jedna od nevolja suvremene Kine. Kao posljedica politike jednoga djeteta danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena. Stoga se očekuje da se sve žene udaju rano i rađaju potomstvo, a društvo, snažno potaknuto i vladinim stavom, djelovanjem i odredbama, vrši u tom smislu snažan pritisak na mlade. Neudane žene starije od 27 godina naziva se, kako navodi engleski naziv filma leftover women – ostacima, otpadom – a u hrvatskom je prijevodu taj pojam prilagođen u usidjelice. Osvrćući se na film, dio inozemnih kritičara zamjera mu dvoje: da vrlo slabo informira o polaznom problemu i da ponajviše prati spomenutu Qiu Hau Mei, zanemarujući druge dvije protagonistice – 28-godišnju radijsku voditeljicu Xu Min i 36-godišnju profesoricu filma i televizije Gai Qi – i njihovo nošenje s prisilnim uplovljavanjem u bračnu luku.

Mikrofon i kamera Shosh Shlam i Hille Medallije neintruzivno promatrački, no vazda u neposrednoj blizini bilježe mnoge zanimljive, uzbudljive, emotivne obiteljske situacije, razgovore i dijaloge koji uobičajeno ne izlaze izvan četiri zida.

Rečene primjedbe nisu neopravdane, ukoliko procjenjujemo i doživljavamo iz toga kuta. O politici jednog djeteta ne doznajemo baš ništa osim otprilike toga što je navedeno u gornjem odlomku – bilo bi, čini se, malne elementarno informirati o tomu otkad-dokad je trajala i tko ju je i zašto uveo, a vjerojatno ne bi bilo zgorega ni čuti kakvo tumačenje ili komentar nekadašnjeg ili aktualnog nadležnika. Minutaža posvećena Xu Min i Gai Qi uistinu je osjetno kraća negoli ona odvojena za Qiu Hau Mei. No kakve god bile prvotne namjere filmašica, čini se pohvalnim da su tijekom rada na filmu prepoznale Qiu Hau Mei kao najzanimljiviju među trima, jer uz gore opisan početni prizor, ona u barem još dva izrazito dojmljivo iskazuje slične dragocjene vrline. Otapanje nalik prvome zbiva se za razgovora s potencijalnim mužem koji otvoreno objašnjava da želi biti dominantna glava obitelji, a previranja gotovo očajničke unezvjerenosti na licu Qiu Hau Mei kad se, po posjetu roditeljskoj bračnoj tržnici (nešto poput alanfordovsko-crnotalasnog improviziranog uličnog placa na kojem roditelji traže supružnike djeci) u suočavanju s problemom koji joj se čini nerješivim – ona se ne želi udati, a svi je na to tjeraju – pravi je dragulj filmskoga zapisa. Antologijskih odlika, kad bi se okolnosti tako uobličile.

Mikrofon i kamera Shosh Shlam i Hille Medallije neintruzivno promatrački, no vazda u neposrednoj blizini bilježe mnoge zanimljive, uzbudljive, emotivne obiteljske situacije, razgovore i dijaloge koji uobičajeno ne izlaze izvan četiri zida – neke od njih i s druge dvije prezrele udavače – a ne odmičući pogled od brakosklopnog problema zahvaćaju i mnogo šire i dublje u prikaz i narav ljudskih odnosa, bez obzira na podnevnice, usporednice i vrijeme zbivanja. Trenja ili razmimoilaženja različitih logika, shvaćanja, razmišljanja, individulanog i kolektivnog, utuvljenog i promišljenog, tradicionalnog i suvremenog, slobodnog i zadrtog, usvojenog i stečenog prisutna su uvijek i svugdje. Takvi smo.

"Usidjelice" / "Leftover Women"
Scenarij i režija: Shosh Shlam i Hilla Medalia
Producenti: Shosh Shlam i Hilla Medalia
Kamera: Jian Fan i Mi Shen
Montaža: Joelle Alexis
Glazba: Ran Bagno
Zemlje podrijetla: Izrael / SAD
Godina proizvodnje: 2019.
Trajanje: 83 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.
Scenarij i režija: Shosh Shlam i Hilla Medalia<br> Producenti: Shosh Shlam i Hilla Medalia<br> Kamera: Jian Fan i Mi Shen<br> Montaža: Joelle Alexis<br> Glazba: Ran Bagno<br> Zemlje podrijetla: Izrael / SAD<br> Godina proizvodnje: 2019.<br> Trajanje: 83 minute"Usidjelice" - Udaja kao imperativ