PočetnaNajave"Usidjelice" u hrvatskim kinima

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

-

U hrvatska kina – najprije u zagrebačko Dokukino KIC, u petak, 5. ožujka – dolazi dokumentarni film “Usidjelice” / “Leftover Women” (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije (“Web Junkie”) koje istražuju fenomen uzrokovan dugogodišnjom kineskom politikom jednog djeteta. Ista je za posljedicu imala visoke stope femicida i manjak od nekoliko desetina milijuna djevojčica.

Odvjetnica Qiu Hua Mei, radio-voditeljica Xu Min i profesorica Gai Qi tri su obrazovane i moderne žene u svojim tridesetima i s uspješnim karijerama. One su također sheng nu usidjelice, odnosno neudane žene. Uz 30 milijuna muškaraca više nego žena u Kini, ženama gotovo da nije dopušteno biti bez partnera; ili će uploviti u brak ili u život pun predrasuda, kao što im uporno daju do znanja članovi obitelji i šire zajednice. Sheng nu je pogrdan termin koji su kineske vlasti odlučile iskoristiti u sklopu nacionalne kampanje ne bi li neudane žene natjerali na udaju i prokreaciju, uz posebno snažan pritisak na obrazovane žene jer se vjeruje da će one poboljšati nacionalnu genetiku.

Priča je to o demografskom imbalansu, naslijeđenom seksizmu i internaliziranoj opresiji vlasti pod izgovorom očuvanja nacije, koja ne pita već zapovijeda, ispričana kroz iskustva triju snažnih i modernih žena, koje se unatoč društvenom pritisku pokušavaju oduprijeti i samostalno odrediti tijek vlastite budućnosti.

Turneja “Usidjelica” započinje u sklopu sedmog izdanja Ženijalnih dana, programa Kino mreže posvećenog 8. martu ‒ Međunarodnom danu žena. Nakon Dokukina, film će se prikazivati u Rijeci (Art-kino, 6.3. i 8.3.), Puli (Kino Valli, od 6.3.), Dubrovniku (Dvorana Visia, od 6.3.), Rovinju (Kino A. Gandusio, 8. i 9.3.), Osijeku (Dvorana Kinokluba, od 8.3.), Novoj Gradiški (Kino Nova Gradiška, 9. i 10.3.), Sv. Ivanu Zelini (Kino Zelina, 8.3.), Daruvaru (Kino Daruvar, 8.3.), Koprivnici (Kino Velebit, 9.3.), Samoboru (Pop up kino Samobor, 6. i 7.3.) te Korčuli (Centar za kulturu Korčula, 7.3.).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.