PočetnaNajave"Usidjelice" u hrvatskim kinima

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

-

U hrvatska kina – najprije u zagrebačko Dokukino KIC, u petak, 5. ožujka – dolazi dokumentarni film “Usidjelice” / “Leftover Women” (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije (“Web Junkie”) koje istražuju fenomen uzrokovan dugogodišnjom kineskom politikom jednog djeteta. Ista je za posljedicu imala visoke stope femicida i manjak od nekoliko desetina milijuna djevojčica.

Odvjetnica Qiu Hua Mei, radio-voditeljica Xu Min i profesorica Gai Qi tri su obrazovane i moderne žene u svojim tridesetima i s uspješnim karijerama. One su također sheng nu usidjelice, odnosno neudane žene. Uz 30 milijuna muškaraca više nego žena u Kini, ženama gotovo da nije dopušteno biti bez partnera; ili će uploviti u brak ili u život pun predrasuda, kao što im uporno daju do znanja članovi obitelji i šire zajednice. Sheng nu je pogrdan termin koji su kineske vlasti odlučile iskoristiti u sklopu nacionalne kampanje ne bi li neudane žene natjerali na udaju i prokreaciju, uz posebno snažan pritisak na obrazovane žene jer se vjeruje da će one poboljšati nacionalnu genetiku.

Priča je to o demografskom imbalansu, naslijeđenom seksizmu i internaliziranoj opresiji vlasti pod izgovorom očuvanja nacije, koja ne pita već zapovijeda, ispričana kroz iskustva triju snažnih i modernih žena, koje se unatoč društvenom pritisku pokušavaju oduprijeti i samostalno odrediti tijek vlastite budućnosti.

Turneja “Usidjelica” započinje u sklopu sedmog izdanja Ženijalnih dana, programa Kino mreže posvećenog 8. martu ‒ Međunarodnom danu žena. Nakon Dokukina, film će se prikazivati u Rijeci (Art-kino, 6.3. i 8.3.), Puli (Kino Valli, od 6.3.), Dubrovniku (Dvorana Visia, od 6.3.), Rovinju (Kino A. Gandusio, 8. i 9.3.), Osijeku (Dvorana Kinokluba, od 8.3.), Novoj Gradiški (Kino Nova Gradiška, 9. i 10.3.), Sv. Ivanu Zelini (Kino Zelina, 8.3.), Daruvaru (Kino Daruvar, 8.3.), Koprivnici (Kino Velebit, 9.3.), Samoboru (Pop up kino Samobor, 6. i 7.3.) te Korčuli (Centar za kulturu Korčula, 7.3.).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije