PočetnaVijestiBalkanska doku-krema na 10. SEEfestu

Balkanska doku-krema na 10. SEEfestu

-

Dovoljno je i površno pogledati dokumentarni dio programa 10. South East European Film Festivala koji će se od 30. travnja do 7. svibnja održati u Los Angelesu, da biste došli do zaključka kako umjetnička direktorica Vera Mijojlić i selektor Greg Irwin itekako znaju svoj posao.

Ustanovljen prije deset godina kao izbor filmske kuhinje sjecišta europskih kultura, SEEfest se prometnuo u jedan od najznačajnijih američkih godišnjih presjeka celuloidne industrije iz jugoističnog dijela Starog kontinenta.

Kao sjevernoameričke premijere, tamošnjoj publici će se predstaviti i velik broj dokumentarnih naslova s ovih prostora, između ostalog “Polazište za čekanje” (2013) Maše Drndić, “Potrošeni” (2014) Boruta Šeparovića, “Naslovnica” (2014) Silvane Menđušić, “Živan pravi pank festival” (2014) Ognjena Glavonića, “U mraku” (2014) Gorana Stankovića te “Pogrebnik” (2013) Dragana Nikolića.

SEEfest će ove godine u Beverly Hillsu (Writers Guild Theater) javnosti predstaviti 46 filmova različitih rodova, koji će među sobom dijeliti Bridging the Borders nagradu (filmovi koji potiču zbližavanje različitih kultura), Nagradu publike, Nagradu za najbolji dokumentarni film, Nagradu za najbolji debitantski film, Nagradu za najbolji kratkometražni igrani film, Nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film te Nagrade za najbolju kameru, kako u dokumentarnoj, tako i u igranoj konkurenciji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.