PočetnaVijestiŠest HR dokumentaraca u Panorami 62. BFDKF-a

Šest HR dokumentaraca u Panorami 62. BFDKF-a

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Besplatno”

Sutra u Beogradu započinje 62. izdanje poznatog Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma koje će se u umivenom outfitu održavati od 23. do 29. ožujka na tri tamošnje lokacije.

Već smo u nekoliko navrata pisali o novom formatu BFDKF-a, a sad je vrijeme da zagrebemo dublje ispod programske, u ovom slučaju popratne haube. Od brojnih programa takve vrste izdvajamo Duh grada, Marginu Dox i Panoramu.

Prvi će se baviti filmovima o urbanom duhu Beograda, o čemu će, primjerice, svjedočiti dokumentarci “Vlada” (2009., Rudi Uran) o lideru Idola, Vladi Divljanu; film o grupi Ekaterina Velika, “Kao da je bilo nekad” (2008., Dušan Vesić) te još jedan glazbeni dokumentarni film, ovaj put o Partibrejkersima, “Partibrejkers – Sloboda ili ništa” (2007., Nenad Popović).

Drugi zanimljiv popratni program nosi ime Margina Dox, a isti će biti posvećen (post)jugoslavenskom crnom valu, odnosno angažiranim i socijalnim dokumentarcima. U njegovom sastavu beogradska će publika vidjeti i nama poznati “Veliki dan” (2013) Đure Gavrana i “Živan pravi pank festival” (2014) Ognjena Glavonića, ali i nešto starije kultne naslove poput “Crnog filma” (1971) Želimira Žilnika.

Panorama je pak selekcija filmova koji se nisu uspjeli ugurati u najtecateljski program, ali je vodstvo festivala ocijenilo da bi svejedno trebali biti prikazani. Takvih ostvarenja je ukupno 21, od toga gotovo trećina hrvatskih: “Još jednom” (2014., Ana Opalić i Noah Pintarić), “Daleki susreti” (2014., Vilim Zlender), “Besplatno” (2014., Vlatka Vorkapić), “Djeca tranzicije” (2014., Matija Vukšić), “Ničiji” (2014., Jadran Boban) i “Džoni je mrtav” (2014., Jure Debak i Ante Zlatko Stolica).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.