PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Zadrži dah" - Medicinska tragikomedija o zaraznoj paranoji

11. ZagrebDox: “Zadrži dah” – Medicinska tragikomedija o zaraznoj paranoji

-

Werner Herzog ima običaj govoriti kako su svi dokumentarci koje je snimio u većoj mjeri fikcijski od njegovih igranih filmova. No granične forme ponekad stvarno znaju skrenuti na čudan teren.

U ovom slučaju, na tom se putu našao francusko-gruzijski (pseudo)dokumentarac proslavljene redateljice Nine Kirtadze, oskarovke iz Tbilisija čiji se najnoviji uradak prodaje kao “suptilna komedija koja istražuje tegobe srednje dobi i medicinske boljke”.

Toliko suptilna da se možda nećete nasmijati, ali koja će vas jednim komadom minutaže ipak držati prikovanima za sebe, zahvaljujući majstorski dočaranoj atmosferi tenzije, nemira i napetosti očekivanja.

U središtu pažnje je Levan, muškarac u četrdesetima, koji odlazi kod liječnika zbog bolova u ramenu, a kući se vraća još zabrinutiji – njegova paranoja od medicinskih komplikacija raste i počinje se prelijevati u sve pore života pa s jedne strane brigom zarazi bližnje, a sebe zamalo uništi, ozbiljno ugrozivši posao i brak.

Odličan prikaz evolucije straha i paranoje, okupan tragikomedijom i spomenutim suptilnim humorom, samo je šteta što se taj eterični pristup nizanja slika svakodnevice, povezanih konstantnom mučninom očekivanja, rastegao van pameti i daleko bi bolje funkcionirao unutar pola sata, nego u dugoj formi.

I što je tu sporno?

Pa, “Zadrži dah” / “Don’t Breathe” / “La Faille” (2014) bi u svom namještanju stvarnosti posramio i Moorea i Herzoga – Kirtadze uopće ne krije da je njezin film mješavina fikcije i dokumentaristike.

Levan i njegova supruga jesu pravi par, nisu glumci, ali redateljica je s njima kroz godinu dana snimanja prošla sve: od skriptiranih situacija koje su puštene da se razviju i mutiraju u prirodnom setingu do namjerno igranih tehnika snimanja (izvana, kroz prozore, vrata, u ogledalu, iz daljine…), tj. s kamerom koja prvenstveno prati zakonitosti fikcije.

Odličan prikaz evolucije straha i paranoje, okupan tragikomedijom i spomenutim suptilnim humorom, samo je šteta što se taj eterični pristup nizanja slika svakodnevice, povezanih konstantnom mučninom očekivanja, rastegao van pameti i daleko bi bolje funkcionirao unutar pola sata, nego u dugoj formi.

"Zadrži dah" / "Don’t Breathe" / "La Faille"

O FILMU:

Režija: Nino Kirtadzé
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Francuska
Trajanje: 86 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.
Režija: Nino Kirtadzé<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Francuska<br> Trajanje: 86 minuta11. ZagrebDox: "Zadrži dah" - Medicinska tragikomedija o zaraznoj paranoji