PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Zadrži dah" - Medicinska tragikomedija o zaraznoj paranoji

11. ZagrebDox: “Zadrži dah” – Medicinska tragikomedija o zaraznoj paranoji

|

Werner Herzog ima običaj govoriti kako su svi dokumentarci koje je snimio u većoj mjeri fikcijski od njegovih igranih filmova. No granične forme ponekad stvarno znaju skrenuti na čudan teren.

U ovom slučaju, na tom se putu našao francusko-gruzijski (pseudo)dokumentarac proslavljene redateljice Nine Kirtadze, oskarovke iz Tbilisija čiji se najnoviji uradak prodaje kao “suptilna komedija koja istražuje tegobe srednje dobi i medicinske boljke”.

Toliko suptilna da se možda nećete nasmijati, ali koja će vas jednim komadom minutaže ipak držati prikovanima za sebe, zahvaljujući majstorski dočaranoj atmosferi tenzije, nemira i napetosti očekivanja.

U središtu pažnje je Levan, muškarac u četrdesetima, koji odlazi kod liječnika zbog bolova u ramenu, a kući se vraća još zabrinutiji – njegova paranoja od medicinskih komplikacija raste i počinje se prelijevati u sve pore života pa s jedne strane brigom zarazi bližnje, a sebe zamalo uništi, ozbiljno ugrozivši posao i brak.

Odličan prikaz evolucije straha i paranoje, okupan tragikomedijom i spomenutim suptilnim humorom, samo je šteta što se taj eterični pristup nizanja slika svakodnevice, povezanih konstantnom mučninom očekivanja, rastegao van pameti i daleko bi bolje funkcionirao unutar pola sata, nego u dugoj formi.

I što je tu sporno?

Pa, “Zadrži dah” / “Don’t Breathe” / “La Faille” (2014) bi u svom namještanju stvarnosti posramio i Moorea i Herzoga – Kirtadze uopće ne krije da je njezin film mješavina fikcije i dokumentaristike.

Levan i njegova supruga jesu pravi par, nisu glumci, ali redateljica je s njima kroz godinu dana snimanja prošla sve: od skriptiranih situacija koje su puštene da se razviju i mutiraju u prirodnom setingu do namjerno igranih tehnika snimanja (izvana, kroz prozore, vrata, u ogledalu, iz daljine…), tj. s kamerom koja prvenstveno prati zakonitosti fikcije.

Odličan prikaz evolucije straha i paranoje, okupan tragikomedijom i spomenutim suptilnim humorom, samo je šteta što se taj eterični pristup nizanja slika svakodnevice, povezanih konstantnom mučninom očekivanja, rastegao van pameti i daleko bi bolje funkcionirao unutar pola sata, nego u dugoj formi.

"Zadrži dah" / "Don’t Breathe" / "La Faille"

O FILMU:

Režija: Nino Kirtadzé
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Francuska
Trajanje: 86 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.
Režija: Nino Kirtadzé<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Francuska<br> Trajanje: 86 minuta11. ZagrebDox: "Zadrži dah" - Medicinska tragikomedija o zaraznoj paranoji