PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Vlak duhova" - Crna (i crno-bijela) komedija o ljubavi i smrti

11. ZagrebDox: “Vlak duhova” – Crna (i crno-bijela) komedija o ljubavi i smrti

|

Zanimljiva je ta bipolarnost kratke produkcije u Međunarodnoj konkurenciji 11. ZagrebDoxa – s jedne strane smo imali mutave, gotovo pa fonofobične meditacije, a s druge prave napade logoreje. “Vlak duhova” / “Ghost Train” (2013) australskog redateljskog dvojca James FlemingKelly Hucke, pogodili ste, prilično je verbalan, kao da mu se žuri nabiti cijelo bogatstvo sadržaja u jako malo vremena.

Srećom, jako brzo se naviknete – iako traje samo četrnaest minuta, uspije vas nekoliko puta odvesti na vožnje različitih dinamika i emocionalnih naboja, pa čak i ako vas u startu uplaši naporom praćenja naracije, odmah vas pridobije potpunim pomakom raspoloženja.

Popraćenim prelaskom iz prirodne crno-bijele fotografije u depresiju punog kolora, onako kako euforija nove životne iskre splasne u mučnu stvarnost starenja i smrti. Za nekog tko je najbolje dane svog života proživio u crno bijelo vrijeme, ta je inverzija posve logična.

A taj netko je 84-godišnji Geoff, koji brine o hospitaliziranoj supruzi izgubljenoj od demencije. Posjetom vampirskom kabaretskom kazalištu Dracula otkriva mir u eskapizmu pa započinje intenzivno prijateljstvo s mladom performericom, proživljavajući svoju novu mladost kroz njezin provokativni nastup.

Crna komedija koja nas podsjeća da se ljubav krije posvuda i nikad ne očekuje. Za ljubav nikada nije kasno, makar je zadnja stanica dva metra ispod zemlje. “It’s just a ride”, reče Bill Hicks, a svi smo mi u istom vlaku.

"Vlak duhova" / "Ghost Train"

O FILMU:

Režija: James Fleming, Kelly Hucker
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Australija
Trajanje: 14 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.
Režija: James Fleming, Kelly Hucker<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlja podrijetla: Australija<br> Trajanje: 14 minuta11. ZagrebDox: "Vlak duhova" - Crna (i crno-bijela) komedija o ljubavi i smrti