PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Mjesto" - Poljski SF iz meteorološke postaje

11. ZagrebDox: “Mjesto” – Poljski SF iz meteorološke postaje

|

Nismo sigurni gdje smo uopće. Dobar je to feeling, koliko i zeznut. Što točno gledamo?

Izgleda kao ovaj planet, zbog ljudi, iako ih nema puno. Jesmo li na svemirskoj postaji? U ovom sunčevom sustavu? Ili na sjevernom polu? Južnom? Gdje su medvjedi i pingvini? Nema ih, samo snijeg i aparati, kablovi i lim… Možda smo zalutali u paralelnu dimenziju? U izgubljeni film Tarkowskog?

Odgovor dobijemo na kraju, kada nam samo jedan telop pojasni ono što smo se načelno pitali. Iako smo negdje već kod pete minute (od sve zajedno četrnaest) odustali od potrebe za pronalaženjem informacije. Lijepo da je došla, naravno, ali “Mjesto” / “The Place” / “Miejsce” (2014) poljske redateljice i TV novinarke Julije Popławske bio bi jednako fascinantan kratki dokumenatarac čak i da nas je ostavio u blaženom neznanju.

“Mjesto” nas upoznaje s mjestom na kojem se čovjek nije trudio dominirati nad prirodom, ali se nametnuo, ma koliko skromno. U njemu ne postoji vrijeme i prostor, samo moć ambijenta i vrijedni napor čovjeka. Oda stoicizmu, lirska posveta radu i ambijentalni komadić kirurški odabranog zvuka i slike. Ujedno i najbolji uvod u SF horor ikada, samo šteta što to nije.

Kratko, ali audiovizualno besprijekorno upakirano putovanje kroz eksterijer i interijer poljske meteorološke postaje zatrpane snijegom i stegnute ledom, epicentra vremenske prognoze u zemlji od 1938. godine, bez dijaloga, ali s naramkom snovitih kadrova prirode i društva, krase savršeno kliženje kamere, decentni time lapsovi, impresivan zvuk i neprekidna atmosfera neobične mješavine spokoja i tenzije.

Gledate i gledate i samo očekujete da se odnekud pojavi Kurt Russell s bacačem plamena…

“Mjesto” nas upoznaje s mjestom na kojem se čovjek nije trudio dominirati nad prirodom, ali se nametnuo, ma koliko skromno. U njemu ne postoji vrijeme i prostor, samo moć ambijenta i vrijedni napor čovjeka. Oda stoicizmu, lirska posveta radu i ambijentalni komadić kirurški odabranog zvuka i slike. Ujedno i najbolji uvod u SF horor ikada, samo šteta što to nije.

"Mjesto" / "The Place" / "Miejsce"

O FILMU:

Režija: Julia Poplawska
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Poljska
Trajanje: 14 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.
Režija: Julia Poplawska<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Poljska<br> Trajanje: 14 minuta11. ZagrebDox: "Mjesto" - Poljski SF iz meteorološke postaje