PočetnaVijestiOrlando von Einsiedel i Marcell Gerö "pokorili" 11. ZagrebDox

Orlando von Einsiedel i Marcell Gerö “pokorili” 11. ZagrebDox

-

Sinoć smo doznali pobjednike jedanaestog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.

Na tron Međunarodne konkurencije zasjela je “Virunga” (2014) Britanca Orlanda von Einsiedela, dok su Posebna priznanja otišla na adrese finskih “Vrtnih ljubavnika” / “Garden Lovers” / “Eedenistä pohjoiseen” (2014., Virpi Suutari) te danskog “Boljeg života” / “Something Better to Come” (2014) Hanne Polak.

Regionalni Veliki pečat osvojio je Mađar Marcell Gerö s “Kainovom djecom” / “Cain’s Children” / “Káin gyermekei” (2014), a s Posebnim priznanjem može se podičiti bosanskohercegovački “Rus” (2014) Eldara Emrića i Damira Ibrahimovića.

Marcell-Gero
Marcell Gerö / Foto: Hrvoje Krstičević

Mali pečat za najbolji film mladog autora do 35 godina primio je Mađar Dénes Nagy (“Drugačija Mađarska – Život jednog sela, fragmenti” / “Another Hungary – The Life of a Village – Fragments” / “Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból”, 2013.).

Igor Bezinović je pak u istoj kategoriji došao do Posebnog priznanja za dokumentarac “Veruda – film o Bojanu” (2015).

Movies That Matter nagrada podcrtava djela koji na najbolji način promiču ljudska prava, a ove je godine ona završila u rukama redateljskog dvojca Tracy Droz DragosAndrew Droz Palermo i jednog od naših favorita, filma “Rich Hill” (2014). Već na Doxu ovjenčana “Virunga” primila je i Posebno priznanje u MTM kategoriji.

Denes-Nagy
Dénes Nagy / Foto: Hrvoje Krstičević

Nagradu Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih, dobila je Amerikanka Jillian Schlesinger s “Maidentripom” (2013). I za kraj, još malo nagrada u hrvatskim bojama. Najviše glasova publike završilo je u sandučiću premijernog dokumentarca Eve Kraljević, “Lijepo mi je s tobom, znaš” (2014), koji progovara o autoričinom odnosu sa sestrom Mijom, oboljelom od Downovog sindroma.

Objašnjenje žirija (Vinko Brešan, Ágnes Sós i Hans Robert Eisenhauer) za Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji:

“‘Virunga’ je jedinstven prikaz postojeće političke i ekološke krize u Kongu. Šokantan je, dirljiv i nezaboravan, a ujedno i predivan primjer moći dokumentarnog filma. Prekrasna priča, izvrsni likovi, neustrašivo snimanje, odlična montaža i postprodukcija na najvišoj razini glavni su sastojci ovog remek-djela.”

Eldar-Emrić-2
Eldar Emrić / Foto: Hrvoje Krstičević

Objašnjenje žirija (Heino Deckert, Marius Iacob i Ivana Simić Bodrožić) za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji:

“Osim što zadovoljava visoke kriterije struke, film donosi potresnu i dirljivu priču o dječacima koji su postali ubojice najbližih. Ne pokušavajući osuditi ili poučiti, redatelj nam nudi drugačiju prizmu. U dugom vremenskom periodu prati dječake koji su suočeni s ubojstvom izdržali kazne te ih nakon trideset godina nalazimo na margini društva.

“Iz sadašnjosti priče idu u dva smjera, jednim u prošlost i zlostavljanje protagonista u djetinjstvu, te drugim u budućnost prateći njihovu djecu, čije šanse za bolji život nisu baš izvjesne. Ujedno, ovo je priča i o transgeneracijskoj nesreći, priča koja nas potiče da razmislimo o ograničenim mogućnostima izbora ljudi u našem okruženju, prečesto prekriženih od svih. Film smatramo važnim ostvarenjem ne samo na regionalnoj, nego i na univerzalno ljudskoj razini.”

Igor-Bezinović
Igor Bezinović / Foto: Hrvoje Krstičević

Objašnjenje Mladog žirija (Carlo Zoratti, Hrvoje Mabić i Jelena Pašić) za Mali pečat:

“Ljepota filma je kada ne nudi izričite i jednostrane odgovore, već prikazuje kompleksnost stvarnosti otkrivajući polove i mjesta njihovog sudara. “Drugačija Mađarska” film je o imaginaciji, o različitim pogledima na stvarnost. Kroz perspektive dviju generacija u posttranzicijskom propadajućem mađarskom selu, ovaj film pametno i suptilno otvara brojna pitanja o političkim i kulturološkim promjenama koje je donijela tranzicijska era u Srednjoj i Istočnoj Europi.”

Objašnjenje žirija (Vitali Manski, Tamara Erde i Ana Matan) za Nagradu Movies That Matter:

“Za istančan, razuman, jedinstven i pažljivo odabran uvid i viziju. Za human pristup temi i snimanju – u svakoj odluci osjeća se humanost njegovih autora. I za podsjećanje da su ljudska pitanja i problemi također prisutni tik do nas i uvijek vrijedni razmišljanja.”

Objašnjenje žirija (Učenici i učenice Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu: Zoja Begović, Sven Čohadžić, Juraj Franolić, Andrej Kozina, Josip Markić, Mihaela Matijević, Doris Mimica, Fran Mišetić, Tin Ožbolt, Ava Palčok, Nika Petković, Matej Petrić, Luka Premer, Nika Reicher i Vedran Vincetić) za Nagradu Teen Dox:

“Protagonistica filma vlastitim djelima potiče svoju generaciju na izvršavanje životnog cilja i odraslima osvještava činjenicu da i mladi mogu biti zreli i odgovorni. Autorskim kadrovima uvodi publiku u interakciju sa samom sobom i približava nam svoju situaciju. Potaknula nas je na propitivanje vlastite snalažljivosti u istoj ili sličnoj situaciji. Odabrali smo ovaj film jer je pokazao da možda nije sve ograničeno kako se čini u današnjem svijetu.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.