PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Vrtni ljubavnici" - Tko ne voli cvijeće, ne voli ni ljude

11. ZagrebDox: “Vrtni ljubavnici” – Tko ne voli cvijeće, ne voli ni ljude

|

Savršeno fotografsko oko velikog Nobuyashija Arakija često se zadržavalo na cvijeću. Araki je u kaleidoskopskom svijetu boja i oblika veličanstvene faune nalazio savršeni ekvivalent onoga što ga je najviše opsjedalo – ženskog tijela, točnije, njihovih spolnih obilježja.

U našoj kulturi, cvijeće je romantični simbolizam i jedinica razmjene pažnje, a u rukama Virpija Suutarija, finskog redatelja koji je za ovaj uradak lani osvojio i priznanje za najbolji dokumentarac u svojoj zemlji, ono je sve to zajedno, ali i nešto više. Kontekst, veza, link koji spaja ljude zaljubljene u prirodu, ali i individualne priče spojenih parova u jednu neočekivano fascinantnu filmsku cjelinu.

“Vrtni ljubavnici” / “Garden Lovers” / “Eedenistä pohjoiseen” (2014) u osnovi su bolno jednostavan film, s bezbolno kompleksnom lepezom tema i motiva. Hipnotička atmosfera se ne gubi čak ni onda kada emocije skaču s humora na melankoliju i natrag, a tu je i sjajna kamera te odlično, glatko spajanje različitih karaktera, koji uspijevaju zadržati svoju individualnost na nekoliko razina: kao pojedinci u vezi i kao parovi u odnosu prema svijetu.

A kakve li smo sve upoznali!

Od starijeg para koji živi s čak tri tisuće različitih sadnica preko gay ljubavnika koji odgajaju curicu i izrađuju goblene s penisima do nudista koji preferiraju goli trčati kroz grmove. Jer, “prirodnije je kupovati biljke nego odjeću”, kažu. Pa vi sad probajte oboriti tezu, ako možete.

"Vrtni ljubavnici" / "Garden Lovers" / "Eedenistä pohjoiseen"

O FILMU:

Režija: Virpi Suutari
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Finska
Trajanje: 73 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.
Režija: Virpi Suutari<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Finska<br> Trajanje: 73 minute11. ZagrebDox: "Vrtni ljubavnici" - Tko ne voli cvijeće, ne voli ni ljude