PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Vrtni ljubavnici" - Tko ne voli cvijeće, ne voli ni...

11. ZagrebDox: “Vrtni ljubavnici” – Tko ne voli cvijeće, ne voli ni ljude

-

Savršeno fotografsko oko velikog Nobuyashija Arakija često se zadržavalo na cvijeću. Araki je u kaleidoskopskom svijetu boja i oblika veličanstvene faune nalazio savršeni ekvivalent onoga što ga je najviše opsjedalo – ženskog tijela, točnije, njihovih spolnih obilježja.

U našoj kulturi, cvijeće je romantični simbolizam i jedinica razmjene pažnje, a u rukama Virpija Suutarija, finskog redatelja koji je za ovaj uradak lani osvojio i priznanje za najbolji dokumentarac u svojoj zemlji, ono je sve to zajedno, ali i nešto više. Kontekst, veza, link koji spaja ljude zaljubljene u prirodu, ali i individualne priče spojenih parova u jednu neočekivano fascinantnu filmsku cjelinu.

“Vrtni ljubavnici” / “Garden Lovers” / “Eedenistä pohjoiseen” (2014) u osnovi su bolno jednostavan film, s bezbolno kompleksnom lepezom tema i motiva. Hipnotička atmosfera se ne gubi čak ni onda kada emocije skaču s humora na melankoliju i natrag, a tu je i sjajna kamera te odlično, glatko spajanje različitih karaktera, koji uspijevaju zadržati svoju individualnost na nekoliko razina: kao pojedinci u vezi i kao parovi u odnosu prema svijetu.

A kakve li smo sve upoznali!

Od starijeg para koji živi s čak tri tisuće različitih sadnica preko gay ljubavnika koji odgajaju curicu i izrađuju goblene s penisima do nudista koji preferiraju goli trčati kroz grmove. Jer, “prirodnije je kupovati biljke nego odjeću”, kažu. Pa vi sad probajte oboriti tezu, ako možete.

"Vrtni ljubavnici" / "Garden Lovers" / "Eedenistä pohjoiseen"

O FILMU:

Režija: Virpi Suutari
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Finska
Trajanje: 73 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije