PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Hotel i lopta" - Dokumentarni Zen koan iz latvijskog hotela

11. ZagrebDox: “Hotel i lopta” – Dokumentarni Zen koan iz latvijskog hotela

-

Kada vam sama redateljica kaže da je ovo film koji “propituje zašto je svijet takav kakav jest”, krenete kimati glavom, kao da ste spoznali smisao života. Ali ruku na srce, to baš i ne govori previše. Istu bi rečenicu mogli ispaliti i mnogi drugi redatelji; zapravo, postoji li dokumentarac koji na neki način ne propituje svijet dok ga dokumentira, bilo politički, društveni i kulturni, bilo svijet unutrašnjeg svemira, u ekspanziji unutar glava snažnih pojedinaca koje mogu po(d)nijeti filmsku minutažu na vlastitim plećima?

Ništa od toga – društvo, kulturu, politiku i snažne pojedince – nećete pronaći u “Hotelu i lopti” / “Hotel and a Ball” / “Viesnīca un bumba” (2014). Ovaj višestruko nagrađivani spori vlak kroz životnu banalnost “tjera nas da tražimo ljepotu u jednostavnim stvarima”, kako kaže autorica Laila Pakalnina, smještajući svoj novi uradak u sferu čistog Zena, traženja ljepote u trivijalnim detaljima, otkrivanja cjeline u sitnicama.

“Hotel i lopta” u tom je kontekstu više Zen koan, nego “dokumentarna pjesma prožeta humorom i istinom”, kako je opisuju u popratnom reklamnom tekstu. S objektivom kamere umjesto meditacije, ali jednako meditativnim putovanjem; s dugim, sporim kadrovima, igranjem na kartu trenda poznatog kao slow cinema, kinematografije u kojoj vrijeme i prostor ne znače ništa, ali su opet i sve.

No iako lijep, na trenutke nepredvidivo emocionalan i neobično zanimljiv, “Hotel i lopta” se pomalo ispuše na pola, zarobljen u loopu zbivanja tijekom četrdeset minuta koje se čine barem dvostruko dužima. Uradak koji iziskuje strpljenje, ali ako ništa drugo – koliko ste latvijskih filmova u životu pogledali? Evo prilike.

Filma kojem se ne žuri, koji će vas nježno odvesti na tribine, ali umjesto ptičjeg pogleda na sveukupno stanje stvari dati tek detalje za slaganje vlastite misaone puzzle.

Pranje prozora, dizanje utega, hrkanje, nogometaška zagrijavanja, guljenje jajeta, igra djece, rad aparata za kavu, mazanje pekmeza na kruh, košenje trave (jako puno košenja trave) – film je zanimljiv upravo onoliko koliko su te sitnice koje čine život zanimljive, tj. zanimljivo snimljene.

A ako se “Hotel i lopta” ima s čime pohvaliti, onda je to ljepota i čistoća kadra, igranofilmska atmosfera, vješta igra s motivima, zvukom i voajerskim shotovima. Jako puno voajerskih shotova, jer kamera je konstantno špijun, bilo da skrivena snima s prozora ili se spušta dolje, na sportske terene i u hotelski interijer.

Latvijska redateljica Laila Pakalnina snima od početka devedesetih, a njezina filmografija krcata je svime – od doxova do cjelovečernjih igranih filmova. Nije bez razloga stalna gošća prestižnih filmskih festivala, otkad je imala kratku epizodu u Cannesu 1998., upavši u program Un Certain Regard s igranim dramedyjem “The Shoe” / “Kurpe” (1998).

No iako lijep, na trenutke nepredvidivo emocionalan i neobično zanimljiv, “Hotel i lopta” se pomalo ispuše na pola, zarobljen u loopu zbivanja tijekom četrdeset minuta koje se čine barem dvostruko dužima. Uradak koji iziskuje strpljenje, ali ako ništa drugo – koliko ste latvijskih filmova u životu pogledali? Evo prilike.

"Hotel i lopta" / "Hotel and a Ball" / "Viesnīca un bumba"

O FILMU:

Režija: Laila Pakalnina
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Latvija
Trajanje: 39 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.
Režija: Laila Pakalnina<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Latvija<br> Trajanje: 39 minuta11. ZagrebDox: "Hotel i lopta" - Dokumentarni Zen koan iz latvijskog hotela