Početna Najave Jedanaest mladih priča u programu Teen Doxa

Jedanaest mladih priča u programu Teen Doxa

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Tko je, dovraga, Jett Rebel”

11. ZagrebDox sadrži i program namijenjen mladima i onima koji se tako osjećaju. Teen Dox će prikazati jedanaest zanimljivih priča iz cijelog svijeta koje se tiču posebnih mladih ljudi i njihovih životnih izazova.

Glavna protagonistica filma “Djevojka na putu” / “Maidentrip” (2013) u svijetu je digla prašinu i prije prikazivanja samog dokumentarca. Naime, četrnaestogodišnja Nizozemka Laura Dekker odlučila je, usprkos zakonima i negodovanju javnosti, sama oploviti svijet na svojoj 11,5-metarskoj jedrilici.

U sljedeće dvije godine obitelj je vidjela samo pet puta, a najbolji joj je prijatelj bila kamera kojom je snimala svoje pustolovne dane, uz pokoju sugestiju redateljice Jillian Schlesinger.

Prilično je nevjerojatan i Jelte Tuinstra, mladi nizozemski glazbenik koji je u svojoj zemlji apsolutna zvijezda. No postoji jedan problem: Tuinstra je sramežljiv. Stoga osmišljava alter ego i za javnost postaje Jett Rebel. Koja je razlika između Jeltea i Jetta, saznajte u dokumentarcu Tko je, dovraga, Jett Rebel”/ “Who the Fuck is Jett Rebel” (2014) redateljice Linde Hakeboom.

Film “Smjernice” / ” Guidelines” / “La marche à suivre” (2014) kanadskog autora Jeana-Françoisa Caissyja istražuje svijet problematičnih adolescenata kanadske srednje škole koji se tuku, puše marihuanu, ometaju nastavu i provociraju jedni druge… Zašto? Saznat ćemo i to.

“Idin dnevnik” / “Ida’s Diary” / “Ida’s dagbok” (2014) Augusta B. Hanssena priča je o Idi Storm, mladoj Norvežanki čiji je život niz ekstatičnih vrhunaca i najdubljih poniranja. Ida se, naime, samoozljeđuje, o čemu svjedoči niz ožiljaka na njenom tijelu.

“Veliki. Crni. Oblak se spušta.” / “Long. Black. Cloud Is Coming Down.” / “Dlinnoe. Černoe. Oblako opuskaetsja.” Aleksandre Lihačeve (2014) prikazuje mlade Moskovljane s friškim diplomama u ruci koji putuju na Zimske olimpijske igre u Sočiju, dok u “Ovo je moja zemlja” / “This Is My Land” Tamare Erde (2014) saznajemo kakva se povijest uči u Izraelu, a kakva u Palestini.

U programu je i pet kratkometražnih dokumentaraca: Nisam za cure”/ “Straight with You” / “Niet op meisjes” (2013) nizozemskog redatelja Daana Bola o mladiću koji je rano shvatio da ga djevojke ne zanimaju; zatim Majka je Bog” / “Mother Is God” / “Mamma är Gud” (2013) Dankinje Marie Bäck u kojem redateljica razgovara sa svojom psihotičnom majkom; “Negdje nigdje” / “Nowhere Place” (2014), esejistički film nizozemske autorice Susanne Opstal o biti postojanja; Santra i drveće koje priča” / “Santra and the Talking Trees” / “Santra ja puhuvat puut” (2013) Finkinje Miie Tervo o traženju međugeneracijskih veza u otuđenom svijetu te Nedjeljni ručak” / “Sunday Lunch” / “Vasárnapi ebéd” (2013) mađarske filmašice Dorottyje Zurbó o neraskidivoj vezi između tinejdžera i majke beskućnice.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.