PočetnaNajaveJedanaest mladih priča u programu Teen Doxa

Jedanaest mladih priča u programu Teen Doxa

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Tko je, dovraga, Jett Rebel”

11. ZagrebDox sadrži i program namijenjen mladima i onima koji se tako osjećaju. Teen Dox će prikazati jedanaest zanimljivih priča iz cijelog svijeta koje se tiču posebnih mladih ljudi i njihovih životnih izazova.

Glavna protagonistica filma “Djevojka na putu” / “Maidentrip” (2013) u svijetu je digla prašinu i prije prikazivanja samog dokumentarca. Naime, četrnaestogodišnja Nizozemka Laura Dekker odlučila je, usprkos zakonima i negodovanju javnosti, sama oploviti svijet na svojoj 11,5-metarskoj jedrilici.

U sljedeće dvije godine obitelj je vidjela samo pet puta, a najbolji joj je prijatelj bila kamera kojom je snimala svoje pustolovne dane, uz pokoju sugestiju redateljice Jillian Schlesinger.

Prilično je nevjerojatan i Jelte Tuinstra, mladi nizozemski glazbenik koji je u svojoj zemlji apsolutna zvijezda. No postoji jedan problem: Tuinstra je sramežljiv. Stoga osmišljava alter ego i za javnost postaje Jett Rebel. Koja je razlika između Jeltea i Jetta, saznajte u dokumentarcu Tko je, dovraga, Jett Rebel”/ “Who the Fuck is Jett Rebel” (2014) redateljice Linde Hakeboom.

Film “Smjernice” / ” Guidelines” / “La marche à suivre” (2014) kanadskog autora Jeana-Françoisa Caissyja istražuje svijet problematičnih adolescenata kanadske srednje škole koji se tuku, puše marihuanu, ometaju nastavu i provociraju jedni druge… Zašto? Saznat ćemo i to.

“Idin dnevnik” / “Ida’s Diary” / “Ida’s dagbok” (2014) Augusta B. Hanssena priča je o Idi Storm, mladoj Norvežanki čiji je život niz ekstatičnih vrhunaca i najdubljih poniranja. Ida se, naime, samoozljeđuje, o čemu svjedoči niz ožiljaka na njenom tijelu.

“Veliki. Crni. Oblak se spušta.” / “Long. Black. Cloud Is Coming Down.” / “Dlinnoe. Černoe. Oblako opuskaetsja.” Aleksandre Lihačeve (2014) prikazuje mlade Moskovljane s friškim diplomama u ruci koji putuju na Zimske olimpijske igre u Sočiju, dok u “Ovo je moja zemlja” / “This Is My Land” Tamare Erde (2014) saznajemo kakva se povijest uči u Izraelu, a kakva u Palestini.

U programu je i pet kratkometražnih dokumentaraca: Nisam za cure”/ “Straight with You” / “Niet op meisjes” (2013) nizozemskog redatelja Daana Bola o mladiću koji je rano shvatio da ga djevojke ne zanimaju; zatim Majka je Bog” / “Mother Is God” / “Mamma är Gud” (2013) Dankinje Marie Bäck u kojem redateljica razgovara sa svojom psihotičnom majkom; “Negdje nigdje” / “Nowhere Place” (2014), esejistički film nizozemske autorice Susanne Opstal o biti postojanja; Santra i drveće koje priča” / “Santra and the Talking Trees” / “Santra ja puhuvat puut” (2013) Finkinje Miie Tervo o traženju međugeneracijskih veza u otuđenom svijetu te Nedjeljni ručak” / “Sunday Lunch” / “Vasárnapi ebéd” (2013) mađarske filmašice Dorottyje Zurbó o neraskidivoj vezi između tinejdžera i majke beskućnice.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.