PočetnaNajaveJedanaest mladih priča u programu Teen Doxa

Jedanaest mladih priča u programu Teen Doxa

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Tko je, dovraga, Jett Rebel”

11. ZagrebDox sadrži i program namijenjen mladima i onima koji se tako osjećaju. Teen Dox će prikazati jedanaest zanimljivih priča iz cijelog svijeta koje se tiču posebnih mladih ljudi i njihovih životnih izazova.

Glavna protagonistica filma “Djevojka na putu” / “Maidentrip” (2013) u svijetu je digla prašinu i prije prikazivanja samog dokumentarca. Naime, četrnaestogodišnja Nizozemka Laura Dekker odlučila je, usprkos zakonima i negodovanju javnosti, sama oploviti svijet na svojoj 11,5-metarskoj jedrilici.

U sljedeće dvije godine obitelj je vidjela samo pet puta, a najbolji joj je prijatelj bila kamera kojom je snimala svoje pustolovne dane, uz pokoju sugestiju redateljice Jillian Schlesinger.

Prilično je nevjerojatan i Jelte Tuinstra, mladi nizozemski glazbenik koji je u svojoj zemlji apsolutna zvijezda. No postoji jedan problem: Tuinstra je sramežljiv. Stoga osmišljava alter ego i za javnost postaje Jett Rebel. Koja je razlika između Jeltea i Jetta, saznajte u dokumentarcu Tko je, dovraga, Jett Rebel”/ “Who the Fuck is Jett Rebel” (2014) redateljice Linde Hakeboom.

Film “Smjernice” / ” Guidelines” / “La marche à suivre” (2014) kanadskog autora Jeana-Françoisa Caissyja istražuje svijet problematičnih adolescenata kanadske srednje škole koji se tuku, puše marihuanu, ometaju nastavu i provociraju jedni druge… Zašto? Saznat ćemo i to.

“Idin dnevnik” / “Ida’s Diary” / “Ida’s dagbok” (2014) Augusta B. Hanssena priča je o Idi Storm, mladoj Norvežanki čiji je život niz ekstatičnih vrhunaca i najdubljih poniranja. Ida se, naime, samoozljeđuje, o čemu svjedoči niz ožiljaka na njenom tijelu.

“Veliki. Crni. Oblak se spušta.” / “Long. Black. Cloud Is Coming Down.” / “Dlinnoe. Černoe. Oblako opuskaetsja.” Aleksandre Lihačeve (2014) prikazuje mlade Moskovljane s friškim diplomama u ruci koji putuju na Zimske olimpijske igre u Sočiju, dok u “Ovo je moja zemlja” / “This Is My Land” Tamare Erde (2014) saznajemo kakva se povijest uči u Izraelu, a kakva u Palestini.

U programu je i pet kratkometražnih dokumentaraca: Nisam za cure”/ “Straight with You” / “Niet op meisjes” (2013) nizozemskog redatelja Daana Bola o mladiću koji je rano shvatio da ga djevojke ne zanimaju; zatim Majka je Bog” / “Mother Is God” / “Mamma är Gud” (2013) Dankinje Marie Bäck u kojem redateljica razgovara sa svojom psihotičnom majkom; “Negdje nigdje” / “Nowhere Place” (2014), esejistički film nizozemske autorice Susanne Opstal o biti postojanja; Santra i drveće koje priča” / “Santra and the Talking Trees” / “Santra ja puhuvat puut” (2013) Finkinje Miie Tervo o traženju međugeneracijskih veza u otuđenom svijetu te Nedjeljni ručak” / “Sunday Lunch” / “Vasárnapi ebéd” (2013) mađarske filmašice Dorottyje Zurbó o neraskidivoj vezi između tinejdžera i majke beskućnice.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.